Bun şi ieftin!

Ali Baba
Restaurant cu specific arăbesc
Sos. Mihai Bravu, Nr.213, Piata Muncii, Bucuresti

După experienţa nereuşită de la Harbin am stat potolit câteva săptămâni, ca să mi se şteargă din memorie amintirile neplăcute. Chestia aia cu gândacul pe perete m-a chinuit chiar câteva zile bune. Spiritul de aventură însă nu mi-a dat pace şi, aşa îmboldit, am reuşit, în sfârşit, să mă adun şi să fac o vizită la un alt restaurant despre care auzisem numai de bine. M-am dus plin de speranţe, încurajat cu gândul că nu pot da două chixuri la rând. Aşa am purces către Piaţa Muncii, într-o duminică semi-însorită (15 noiembrie 2009).

Ştiam deja că ţinta mea, restaurantul Ali Baba, este fără mari pretenţii, dar fusesem asigurat că se mănâncă bine şi ieftin.
Am ajuns la locul faptei şi am aruncat o privire generală, înainte să intrăm. Deşi „beneficiază” de vecinătaea unui alt restaurant, al cărui nume nu vreau să-l amintesc, un stabiliment destinat parcă lumii interlope, cu o firmă uriaşă, pe care tronează câteva feţe cu mine patibulare (am aflat ulterior că respectivii nu sunt gangsteri, ci manelişti profesionişti, de mare renume naţional), Ali Baba reuşeşte să facă o figură mai mult decât onorabilă.
Ali Baba - restaurant arabesc

Înauntru era plin ochi cu lume de tot felul şi cu destui fumători, dar fumul nu era supărător. Interiorul era plin de culori, cam chicios după gustul meu, dar vesel şi în ton cu specificul etnic. Nu stiu ce rost aveau camerele de luat vederi (probabil supravegheau bunele maniere la masă: clefăitul, linsul degetelor, râgâielile satisfăcute etc.), în rest chestii arăbeşti care de departe arătau mult mai bine decât de aproape. În afară de camerele-spion, nelalocul lor erau şi frigiderele cu reclame la Pepsi Cola şi la o limonada turcească al cărui nume nu mi-l mai amintesc. Oricum, nu era prea grozavă, din câte mi s-a spus. Totuşi, decorul „stătea” binişor, nu deranja foarte tare, deşi se putea şi mai bine.
Ali Baba - restaurant arabesc

El, restaurantul, se recomandă a avea „specific oriental”, dar eu mă aventurez şi precizez că termenul „oriental” se rezumă doar la Orientul cel mai Apropiat de noi. Îndrăznesc să numesc acest specific ca fiind arăbesc şi, într-adevăr, meniul parcă era o combinaţie de feluri libaneze, siriene, israeliene etc. Nu atingea bucătăriile din nordul Africii (nu am văzut tajine, salate mechouia sau sosuri tip chermoula) ci aparţinea clar bucătăriilor levantine. Oricum, bucătăria libaneză este una dintre preferatele mele, aşa că nu m-am gândit nicio secundă să mă plâng.
Ali Baba - restaurant arabesc

Citeste si articolul →   Fun & Grill - martie 2012

Serviciul era asigurat de câteva fete îmbrăcate în şalvari, aducând oarecum cu nişte cadâne, dar, din fericire, se mişcau mult mai vioi decât pensionarele de harem. Fetele au reuşit să asigure un serviciu rapid şi eficient, foarte potrivit pentru o zi aglomerată. Credeţi-mă, abia se elibera o masă că se şi re-ocupa imediat. Am studiat un pic şi clientela: în general români, dar şi câţiva arabi, oameni cu familii şi cupluri.
Ali Baba - restaurant arabesc - Baba ganouj

La un moment dat a intrat şi o familie semi-chineză (el român, ea chinezoaică, socrii chinezi şi copiii cam tot aşa) eu gândindu-mă că poate sunt şi ei dintre cei dezamăgiţi de Harbin. În orice caz, mâncarea părea să le placă, chiar şi părţii mai vârstnice a familiei.
Ali Baba - restaurant arabesc - Mixed grill

Am fost deci serviţi foarte rapid şi am mâncat excelent. Ce am mâncat? Păi să vă spun: salată taboule, salată fattoush, hummus cu carne, labneh cu usturoi şi mentă, mutabal, muhamara, salată de murături (din partea casei), lipii, sarhat, falafel, mix-grill, sacsuke, baba-ganouj etc….
Ali Baba - restaurant arabesc - falafel

Nu vă uitaţi aşa speriaţi, că nu am mâncat singur toate astea. Pe cuvânt că eram mai mulţi la masă! Impresii: totul excelent, poate cu excepţia murăturilor, cam fleşcăite după părerea mea (le prefer pe cele crocante). Oricum, aceste au venit din partea casei, deci n-are rost să mă plâng prea mult. Preţurile foarte la îndemână: salatele pe la 8 lei, gustările pe la 8-10 lei, grătarele pe la 22 lei. Porţiile mărişoare, din două feluri te cam săturai. A trebuit să ne întrebuinţăm serios ca să dovedim tot ce strânsesem pe masă.
Ali Baba - restaurant arabesc - Hummus

Senzaţie a făcut o lipie imensă, care a acoperit un sfert din masă, fierbinte, rumenită şi acoperită cu seminţe de susan. Miam-miam!
Ali Baba - restaurant arabesc - Lipie

Citeste si articolul →   Avanpremieră la un proiect (3)

Ce am băut? Nu aveau nimic alcoolic, dar nici nu mi-a părut rău căci am reuşit să mă ataşez de o apă minerală cu care am „flirtat” toată masa. Cost mediu per persoană sub 30 lei.
Ali Baba - restaurant arabesc - Labneh

În afară de decorul cam prea ţipător (dar, de, ăsta este specificul) nu am găsit alt punct negativ decât mirosul de mâncare. În apărarea restaurantului vreau să precizez că înăuntru, chiar la intrare, aveau grătarul şi că era cam greu să nu scape şi spre interior ceva „miresme”. Totuşi, pe stradă şi acasă răspândeam un miros de mâncare destul de puternic şi de deranjant. Cam ca atunci când te întorci de la o petrecere unde toţi fumează iar tu le „bei” fumul resemnat, iar acasă simţi cum îţi miros a tutun şi şireturile de la pantofi.
Ali Baba - restaurant arabesc - frigarui pregatite

Concluzie: mâncarea: 5 puncte, serviciul: 4 puncte, atmosferă: 3 puncte, porţii: 4 puncte, preţ: 5 puncte, igienă: 4 puncte. Un total de 25 puncte din 30 posibile şi zău că nu l-am dat pe prietenie.
Ali Baba - restaurant arabesc - Sacsuke

Este un loc unde merită mers şi mâncat rapid. Nu în grabă, dar rapid. Nu este un restaurant unde să te întinzi la vorbă şi să stai cu orele; acolo te duci să mănânci, apoi plăteşti şi pleci unde ai treabă. Este excelent pentru cei care nu sunt nici prea grăbiţi, dar nici cu prea mult timp liber la dispoziţie. Se mănâncă foarte bine, porţiile sunt cât trebuie, preţurile sunt pline de sex-appeal, atmosfera şi igiena sunt OK. Recomand cu căldură!

Legenda:
0 puncte: execrabil / scump ca ochii din cap
1 punct: rău / mult prea scump
2 puncte: binişor / cam scump
3 puncte: mediu / preţ ok
4 puncte: bine / destul de ieftin
5 puncte: excelent / neaşteptat de ieftin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.