Bunele maniere la masa – partea 1

Unul dintre motivele pentru care ma simt stingher intr-un restaurant elegant este teama de a nu face vreo gafa la masa: sa folosesc gresit vreun tacam, sa torn aiurea vreun sos, sa nu stiu sa tai vreun fruct etc. Nu stiu cati dintre noi au invatat toate aceste amanunte de eticheta culinara la mama acasa. Eu unul nu. M-am gandit ca un ghid al bunelor maniere la masa ar fi util si ne-ar mai scapa de stress in unele situatii.

ANTREURI

Anghinare
Acest “ciuline comestibil” se serveste umplut sau simplu, de obicei cu unt cald, sos hollandaise, maioneza sau vinegreta. Rupeti cu mana o foaie din anghinare, si scoateti cu dintii pulpa comestibila (tineti de varful ascutit si muscati din partea carnoasa).

Daca anghinarea este insotita de unt cu lamaie sau de vinegreta, se inmoaie partea de la baza frunzei in sos, apoi se musca rapid din ea, ca sa nu se scurga sosul.

Daca e vorba de un sos mai consistent, frunza se poate folosi ca o lingurita. Daca anghinarea este umpluta, se rupe o frunza si umplutura se intinde pe ea cu cutitul.

Frunzele mai subtiri din interior se arunca. Puteti folosi furculita in mana stanga pentru a tine anghinarea pe farfurie, in timp ce cu mana dreapta rupeti frunzele. Astfel ajungeti la centrul violet al anghinarei, care nu se mananca. Dupa ce il scoateti, ramaneti cu “inima”, partea cea mai buna a acestei legume. Inima se poate taia in bucati si manca pur si simplu, sau se poate inmuia in sosul servit alaturi.

Caviar

Daca este servit intr-un bol sau castron, cu o lingura alaturi, luati caviarul cu lingura si puneti-l in propria farfurie. Pe masura ce sunt aduse la masa, folositi lingura de servit si puneti in propria farfurie cantitati mici de ceapa tocata, felii de lamaie si feliute de paine prajita.
Puneti cu cutitul unt si caviar pe painea prajita (sau biscuit), apoi mancati cu mana.
Daca sunteti la o receptie, si se servesc tartine cu caviar de pe tavi, pur si simplu luati una cu mana si mancati-o.

Branza
Ca antreu, branza se intinde pe paine prajita sau biscuit, cu cutitul care insoteste fiecare fel.
Cand branza se serveste cu salata, o puteti intinde pe paine sau pe biscuit fie cu furculita, fie cu cutitul. Alternativa este sa puneti cu furculita o bucata de branza pe farfurie, si sa o mancati cu o frunza de salata verde. Branzele moi, cum ar fi Brie sau Camembert, se intind intotdeauna cu cutitul de salata sau de unt.
Branzele de desert, servite cu fructe, sunt cel mai simplu de mancat: taiati si/sau curatati marul sau para, apoi mancati branza cu furculita, si fructul fie cu furculita, fie cu mana. Se mananca alternativ: o inghititura de branza, una de fruct.

Pate
Pateul poate aparea fie inainte de felul principal, fie odata cu salata, in cursul mesei. Daca este servit la cocktail (sau ca aperitiv), intindeti-l in strat gros pe biscuiti sau felii de paine prajita, care se mananca cu mana. Daca se serveste odata cu salata, poate sosi la masa intr-un bol, sau asezat pe o farfurie, in forma de inel. In acest caz, luati o felie, sau puneti o lingura in farfuria proprie, impreuna cu un biscuite sau o felie de paine prajita.
Pregatiti-va cu cutitul o tartina, pe care o mancati apoi cu mana. Deseori alaturi de pateu se servesc castraveciori acri; acestia se mananca cu furculita.

Citeste si articolul →   Fun & Grill - martie 2012

Cocktail de creveti
Daca vi se servesc creveti de dimensiuni mari intr-un pahar cu picior, se infige furculita in ei si se musca cate o inghititura, dupa ce inmuiati crevetele in sos.
Este prea greu sa ii taiati cu cutitul in pahar. Daca, in schimb, vi se servesc creveti mari pe farfurie, ii puteti manca taindu-i cu cutitul si folosind furculita.

Supe
Supa se poate servi fie in farfurie de supa (adanca), fie intr-o cana, in functie de tipul de supa si de cat de protocolara e masa.
Supele limpezi se servesc deseori in cani de consommé (mici si cu doua toarte). Puteti testa temperatura supei cu lingura, apoi puteti bea din cana, ridicand-o la gura cu amandoua mainile. Legumele sau taiteii ramasi pe fundul canii se pot manca cu lingura. Bolul de supa-crema (si el tot cu doua toarte) este mai mare decat cana de consommé. Puteti bea supa din bol, sau puteti folosi o lingura. In ambele cazuri, dupa ce ati terminat puneti lingura pe farfuria de dedesubt, la dreapta bolului.
Cand se foloseste o farfurie, luati cu lingura din partea indepartata a farfuriei. Cand ajungeti la fundul farfuriei,o puteti inclina usor, intotdeauna catre interiorul mesei. Cand folositi lingura de supa, sorbiti de pe lateral, si nu bagati niciodata intreaga lingura in gura.
Crutoane sau biscuitii de dimensiuni mici se pot adauga in supa intregi, nu mai mult de 4-5 odata. Biscuitii mari se mananca separat.
Supa nu se soarbe niciodata cu zgomot.

LEGUME

Sparanghel

Daca tulpinile de sparanghel sunt servite deja in sos, mancati-le cu furculita si cutitul, taindu-le in bucati. Daca sunt mari, si trebuie sa le inmuiati singuri in sos, taiati varfurile si mancati-le separat pentru a evita ca sosul sa se scurga.
Puteti lua tulpinile cu mana, dupa care le inmuiati in sos si muscati din ele. Tulpinile mici de sparanghel se mananca numai cu mana.

Citeste si articolul →   Salata de paste cu peste afumat

Rosii cherry

Cu exceptia cazului cand sunt servite in salata, rosiile-cireasa se mananca cu mana. Incercati sa alegeti din cele mici, care incap intregi in gura; nu muscati din ele, pentru ca stropesc.

Daca nu vi s-au servit decat din cele mari, infigeti delicat dintii din fata in coaja rosiei, muscati jumatate din ea, apoi mancati si restul.

Porumb pe cocean

Porumbul pe cocean se va servi probabil numai la mese lipsite de formalism, caz in care poate fi rupt in doua pentru a fi mai usor de manevrat. Cheia este sa nu puneti prea mult unt sau sos dintr-o data.

Daca muscati de-a lungul sau jur-imprejur este o chestiune de preferinta personala; ambele metode sunt bune. Concentrati-va pe numai cateva randuri o data – ungeti cu unt, sarati, mancati – apoi reperati operatiunea. Astfel limitati sansele de a va pata si de a murdari in jur.

Cartofi

Cartofii copti se servesc de obicei deja taiati pe mijloc. Daca nu, sectionati cu cutitul, desfaceti cartoful cu furculita, adaugati unt sau smantana si sare sau piper, putin cate putin. Pe masura ce avansati, puteti manca si coaja, daca doriti.

Salata

In mod traditional, salata se mananca cu furculita. Insa pentru a nu va cadea din furculita, frunzele prea mari trebuiesc taiate. In trecut, pentru aceasta se foloseau numai cutite de otel cu lama vopsita in negru pentru fructe si salate (acidul deteriora otelul). Otelul inoxidabil a schimbat acest lucru.

Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Daca salata se serveste impreuna cu felul principal, nu o transferati in propria farfurie. Daca nu se aduc la masa farfurii sau boluri de salata, puneti o portie in farfuria de unt, alaturi de farfuria pentru felul principal.

(va urma)

In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 5
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7

5 comentarii pe “Bunele maniere la masa – partea 1

  1. cristi spune:

    foarte bine spus marius !
    indiferent cit de complicat pare aranjamentul la prima vedere , nu e o mare filozofie sa folosesti tacimurile , chiar daca se poate intimpla sa fie 10 doar pentru farfuria ta . de la exterior spre interior , in functie de cite feluri sunt servite . si la o adica , oricind poti cere alt tacim daca ai murdarit prea multe.
    in legatura cu crevetii serviti in pahar , eu stiu ca se apuca de coada si se maninca cu mina nu cu furculita.

  2. Marius Delaepicentru spune:

    Pentru a face mai usoara întelegerea manevrelor la mesele scrobite, trebuie sa spunem ca toate miscarile recomandate se înscriu într-un firesc rational. Cu alte cuvinte, sunt miscari derivate din forma si structura preparatelor, iar nu dintr-un ritual coreografic. În felul acesta, ne eliberam mintea. Noi însine putem descoperi succesiunea miscarilor. Descoperim ca tacîmurile sunt asezate în asa fel încît sa le luam de la extreme catre centru. Catre farfuria suport.
    Pentru dreptacii tipici, carora le vine greu sa duca furculita la gura cu mîna stinga, nu e nicio impolitete sa o treaca în mîna dreapta la fiecare dumicat, dupa ce taie ceea ce e de taiat.
    La taierea rosiilor de pilda, acolo unde înfigem furculita, tot acolo si taiem, tangent, în lingul dintilor. Dintii furculitei servesc astfel drept ghid. Totodata, se evita cresterea presiunii interne. Daca procedam asa, niciodata nici nu vom stropi. Şi mai simplu este daca taiem rosia ecuatorial. “Depresurizam” dintr-o miscare toate compartimentele. E de evitat însa taierea alimentelor printre dintii furculitei.
    Nu ne vom pune niciodata servetul la gît. Asezat în poala, protejeaza mult mai eficient.
    Salata se poate mînca si mai bine cu bete. Cine vrea, si stie sa le manevreze, poate cere o pereche. Nu e politicos sa ceri bete acolo unde atmosfera nu tradeaza nimic oriental. Ar fi interpretat ca ceva teribilist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.