Clatite
Exista nenumarate feluri de clatite – fiecare grup etnic are propria versiune de clatita. Clatitele desert (crêpe suzette sau blini) se mananca cu lingura si furculita. Se taie si se duce bucata la gura cu lingura; furculita este pentru a va ajuta sa fixati clatita in farfurie. Blintze, clatita subtire infasurata pe o bucata de branza sau de fruct si apoi prajita sau coapta la cuptor, se mananca cu furculita si cutitul.
Deseori este insotita de smantana, din care se pune o lingura pe fiecare bucata de blintze. Nu inmuiati niciodata blintze in vasul cu smantana. Clatitele chinezesti pot fi umplute cu un amestec de carne (de obicei porc), sos si salata verde. Se ruleaza si se mananca cu mana. Tortillas fierbinti se pot impaturi in patru si unge cu unt. Alternativa este sa intindeti tortilla in palma sau in farfurie, sa puneti in mijloc fasole sau orice alt amestec, si sa o rulati ca pe un trabuc. Se minanca de la un capat la altul.
Untul
Pentru a unge cu unt painea, biscuitii sau painea prajita, folositi cutitul, bucati mici de unt si bucati mici de paine. Nu puneti unt peste legume, este o insulta pentru bucatar.
Condimente
Hreanul, mustarul, jeleul de menta sau sosurile semi-solide se pun cu lingura in farfuria proprie, alaturi de carne. Inghititura de carne se inmoaie in sosul respectiv inainte de a o baga in gura.
Sosurile lichide se toarna chiar pe carne. E de preferat o cantitate mica, pentru a nu ineca gustul carnii.
Jeleurile, gemurile sau dulceturile pentru chifle sau biscuiti se pun cu lingura pe marginea farfuriei pentru unt, apoi se intind cu cutitul pe bucati mici de paine sau chifla. Daca nu exista o lingura de serviciu, stergeti cutitul pe marginea farfuriei inainte de a atinge jeleul din vasul in care a fost adus la masa.
Garnituri
Cand vi se ofera tava cu garnituri – telina, masline, ridichi, etc – folositi lingura de serviciu (daca exista) pentru a va lua o portie, pe care o veti pune pe farfuria pentru unt. Daca nu exista farfurie pentru unt, folositi farfuria pentru felul principal. Nu mancati niciodata direct de pe tava pentru servit.
Daca vreti sa sarati garniturile, puneti putina sare pe farfurie langa ele, si cu mana, inmuiati telina sau ridichea inainte de a musca din ea. Maslinele se baga in gura intregi, iar samburii se scuipa in pumn si se pun pe farfuria pentru unt. Muraturile se mananca cu mana, cand insotesc sandwich-urile.
Cand sunt servite la felul principal, se mananca cu furculita si cutitul. Feliile rotunde de lamaie sunt pentru decoratie; sferturile sau jumatatile se storc, pentru zeama. Inainte de a stoarce lamaia, intepati pulpa fructului cu furculita, apoi stoarceti lamaia, o singura data, deasupra mancarii (unele restaurante infasoara jumatatea de lamaie in panza, ca sa nu stropeasca).
Mierea
Pentru a manca mierea cu eleganta, tot ce aveti de facut este sa rasuciti lingura – cu cat mierea e mai fluida, cu atat mai rapida trebuie sa fie miscarea – apoi sa o puneti pe farfuria pentru unt.
Sarea si piperul
Adaugati sare si piper numai dupa ce ati gustat mancarea, altfel e o insulta pentru bucatar. Daca sarea se afla intr-un recipient deschis, folositi lingura care se afla in acel recipient; daca nu exista lingura, folositi varful unui cutit curat.
Betisoare
Adaugati sare si piper numai dupa ce ati gustat mancarea, altfel e o insulta pentru bucatar. Daca sarea se afla intr-un recipient deschis, folositi lingura care se afla in acel recipient; daca nu exista lingura, folositi varful unui cutit curat.
Boluri pentru spalatul mainilor
Bolurile cu apa sunt de mare ajutor dupa ce mancati anghinare, fructe de mare, porumb fiert, sparanghel sau orice altceva se mananca cu mana. Si sunt mai usor de folosit decat ati putea crede. Cufundati intai degetele unei maini, apoi pe ale celeilalte, si uscati-le cu un servet. Nu duceti niciodata bolul la gura.
Fondue
Pentru fondue de branza, infigeti furculita speciala intr-o bucata de paine, si cufundati-o in recipientul cu branza fierbinte. Imbracati in branza bucata de paine, scoateti-o din vas, dar tineti-o deasupra lui cateva secunde, ca sa se scurga si sa se raceasca – apoi mancati-o. incercati sa nu atingeti furculita cu buzele sau cu limba, pentru ca se baga din nou in recipientul cu branza.
Pentru fondue de carne, infigeti o bucata de carne in tija de metal si cufundati-o in uleiul incins. Cand arata cum va doriti, scoateti-o, puneti-o pe o farfurie si mancati-o cu furculita si cutit obisnuite, in timp ce urmatoare bucata se prajeste. De obicei, alaturi de fondue de carne se servesc si diverse sosuri; acestea se iau cu lingura de servit si se pun in farfuria proprie. Apoi, cu cutitul, ungeti cu sos bucata de carne.
(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 5
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7
ced ca cel mai bun fondue de ciocolata cu fructe ar fi cel cu ciocolata belgiana,nu-i asa? La noi fondue de ciocolata cu fructe este mai cunoscut sub numele de “fantana de ciocolata”,servit la nunti drept “fita”,zic unii.
@lenuta: Poti folosi linistita orice ciocolata de buna calitate: elvetiana, belgiana, romaneasca, de care vrei.
Foarte interesant si instructiv;si util totodata!Da’ imi explici si mie ce este fondue?Te roooog!
@lenuta: Fiind cam multe de explicat, iata un link care da cateva notiuni de baza despre fondue.
foarte instrutiv.exista in librarii,maii-uri cartri de acest gen.nu am citit celelalte articole,insa si pestele trebuie mancat cu tacamurile specialenici cafeau(nu stiu daca este mentionat),si pastele,salata,etc.sunt multe reguli pe care majoritatea nu le cunosc desi frecventeaza localuri de lux!nici cafeaua nu se bea din orice ceasca.la atatea reguli,trebuie sa mergem in Franta.sunt foarte multe.