Revenim pe scurt la micul cod al bunelor maniere la masa. Am urmat sfatul Mariei si am “spart” articolele in mai multe parti, ca sa poata fi digerate mai usor. Astazi cateva notiuni despre cum se servesc/folosesc in mod corect bauturile, pastele, pizza, ambalajele si servetele.

Cum se bea
La intalniri neprotocolare, cafeaua, ceaiul sau alte bauturi calde se beau frecvent din cani. Uneori vi se poate oferi o farfurioara sub cana, ca sa aveti pe ce pune lingurita. De cele mai multe ori insa acest lucru nu se intampla. Daca aveti un suport de cana, puteti pune lingurita pe el, cu fata in jos; o mai puteti sprijini si pe marginea farfurioarei de unt sau a farfuriei pentru felul principal. Niciodata nu se bea dintr-o cana in care se afla lingurita – nu in ultimul rand pentru ca va puteti scoate un ochi cu ea.

Pliculetele de ceai se pun pe marginea farfuriei de sub cana, dupa ce s-a stors din ele excesul de lichid, fie presandu-l pe marginea canii, fie punandu-l in lingurita si infasurand ata in jurul lui. Daca nu exista farfurioara sub cana, puteti cere una.
Daca varsati cafeaua sau ceaiul in farfurioara, cereti alta. Daca acest lucru nu este posibil, folositi un servetel de hartie, si lasati-l in farfurioara ca sa absoarba lichidul.

Paharul de vin rosu se tine de baza bolului. Paharul de vin alb se tine de picior, pentru a nu incalzi vinul din el.
Bolul de coniac se incalzeste in ambele maini, apoi se tine in palma, de la baza bolului. La coniac, buchetul bauturii iese in evifenta prin incalzire.

Daca in bautura aveti masline, sau cirese, le puteti scoate cu degetele; este mai usor sa asteptati pana cand terminati lichidul, apoi sa inclinati paharul in asa fel incat garnitura sa alunece pana la marginea lui.
Niciodata nu puneti paharul pe o suprafata neprotejata daca va aflati intr-o vizita. Cereti un suport.
Nu inmuiati niciodata nimic in bautura. Nu suflati niciodata intr-o bautura fierbinte pentru a o raci; amestecati in ea, sau asteptati sa se raceasca de la sine.

Servete
Servetele mari de panza se pun pe genunchi, impaturite in jumatate. Servetele mai mici se despaturesc complet. Daca va ridicati de la masa, nu puneti niciodata servetul pe scaun. Puneti-l alaturi de farfurie, usor mototolit.

Ambalajele de hartie
Pliculetele de zahar se pun sub farfurioara de cafea, sau alaturi de farfuria pentru felul principal. Ambalajul de la unt sau cutiutele de gem se lasa pe farfuria de unt.

Paste
Macaroanele groase, lasagna sau cannelloni se pot taia cu furculita, iar sosul ramas se poate aduna cu o bucata de paine infipta in furculita.
Spaghetele se mananca cu furculita. Luati doar cateva fire si invartiti-le pe furculita. Puteti avea nevoie de ajutorul unei linguri mari, ca suport, pentru a invarti spaghetele; lingura nu se ridica niciodata din farfurie. Spaghetele nu se taie niciodata.

Pizza
Felia triunghiulara de pizza se tine in mana, cu marginile ridicate, ca sa nu curga umplutura. Daca felia este mai mare, se poate manca cu furculita si cutitul.

(va urma)

In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 5
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7