Bunele maniere la masa – partea 5

Ce tacam folosim
Regula generala este ca se merge de la margine catre farfurie. Furculita de desert si lingurita se aduc de obicei atunci cane este nevoie de ele; uneori insa sunt plasate in fata farfuriei, paralel cu marginea mesei.
Exista doua stiluri de a taia mancarea: cel european, in doi pasi, si cel american, in patru pasi. In Statele Unite, ambele sunt acceptate; in Europa, stilul american este considerat lipsit de rafinament.

In stilul european, cutitul se tine in mana dreapta si furculita in stanga. Mncarea se tine cu furculita cu dintii in jos, se taie cu cutitul si se duce la gura, cu dintii furculitei indreptati in continuare in jos.

In stilul american, la inceput furculita se tine in mana stanga si cutitul in dreapta, pana se taie mancarea. Apoi cutitul se pune pe farfurie, furculita trece in mana dreapta, cu dintii in sus. Se duce la gura cu mana dreapta. Dupa aceasta, se trece din nou in mana stanga, si procesul se reia.

Intre inghitituri, furculita si cutitul se pun pe farfurie; nu se sprijina niciodata pe masa. Cand ati terminat de mancat, ustensilele se pun unul langa altul, pe mijlocul farfuriei, cu manerele spre dreapta.
Mancarea se serveste intotdeauna prin stanga, si vasele murdare se ridica de la masa prin dreapta.

(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.