Bunele maniere la masa – partea 6

FRUCTELE
Mere si pere
Marul sau para se iau cu mana si se pun pe farfuria proprie. Daca reusiti – e un talent special – decojiti-le in spirala. Daca e prea dificil, puneti fructul pe farfuria de desert, taiati-l in jumatate, scoateti-i cotorul, taiati-l in bucati mai mici si mancati-l cu furculita si cutitul pentru fructe. In situatii mai putin protocolare, puteti manca bucatile mai mici si cu mana.

Avocado
Un avocado servit in coaja se mananca cu lingura. Daca este pe o farfurie, taiat felii, se mananca cu furculita.

Bananele
Daca banana este servita la masa, curatati-o de coaja, taiati-o cu cutitul (de fructe, daca este disponibil), si mancati-o cu furculita. La ocazii lipsite de formalism – picnicuri, plaja – decojiti-o partial si mancati-o cum ar face o maimuta.

Ciresele si fructele cu samburi mici
Urmati exemplul celorlalti meseni. Exista mai multe feluri de a manca aceste fructe. In general, fructele cu boabe (cu exceptia strugurilor) se mananca cu lingura, fie ca au sau nu frisca pe ele.
Ciresele se mananca cu mana. Samburii se scuipa discret in pumn, si se pun pe farfuria de desert.

Smochinele
Smochinele proaspete, servite ca aperitiv cu prosciutto, se mananca cu tot cu coaja, folosind furculita si cutitul. Codita se taie cu cutitul si se da la o parte.
Ca desert, taiate in sferturi si inmuiate in suc de portocale sau in frisca, se mananca cu furculita si lingura. Daca sunt servite simple, se foloseste cutitul pentru a le taia in jumatate, si se mananca cu furculita.

Grapefruit, portocale si mandarine
Grapefruitul taiat in jumatate se mananca cu lingurita, sau cu lingura speciala, ascutita. La mesele neprotocolare, sucul se poate stoarce cu grija in lingura.
Pentru a decoji portocala exista doua metode; ambele implica un cutit ascutit.
Metoda 1: spirala continua. Metoda 2: se taie „capacele”, si se sectioneaza coaja in felii verticale.
Odata ce fructul a fost decojit, feliile se desfac usor una de alta. Daca sunt mici, se mananca dintr-o inghititura; daca sunt mari, se taie cu cutitul si se duc la gura cu furculita. Daca portocala se serveste gata taiata in jumatate, se poate manca la fel ca grapefruitul, cu lingura speciala sau cu lingurita.
Mandarinele se cojesc cu mana si se mananca felie cu felie.

Citeste si articolul →   Saveur Faire 5: Bucatarie jamaicana

Strugurii
Strugurii fara seminte nu sunt o problema; se mananca boaba cu boaba. Daca au samburi, acestia se scuipa in pumnul aproape inchis, si se pun pe farfuria de desert.

Mango si papaya
Un mango servit intreg se taie pe lungime in jumatate, apoi in sferturi. Se fixeaza cu furculita in farfurie, cu coaja in sus, si se decojeste. Apoi se poate taia si manca cu lingura. Daca este servit deja taiat in jumatate, cu samburele scos dar coaja intacta, atunci se mananca cu lingura.
Papaya se mananca tot ca un avocado, cu lingura.

Pepenele
Pepenele glaben – fie el cantalup, casaba sau persan – se mananca cu lingura. Numai daca este decojit si servit felii se foloseste furculita. Felia decojita, deseori insotita de prosciutto, se mananca cu furculita si cutitul. Daca se servesc bulete de pepene galben, cu sau fara sirop, folositi lingurita de desert.
Feliile de pepene rosu se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Daca gasiti seminte, scuipati-le in pumn si puneti-le apoi pe marginea farfuriei.

Piersicile si prunele
Piersicile, prunele si nectarinele se taie in jumatate sau in sferturi si li se scoate samburele cu cutitul. Pot fi decojite, dar este perfect acceptabil sa le taiati in bucatele, cu pielita pe ele, si sa le mancati cu tacamurile de desert.

Ananas
O singura regula: intotdeauna se mananca cu furculita si cutitul.

Rodia
Rodiile se servesc de obicei taiate pe jumatate. Extrageti cu lingura, atent, cateva seminte odata. Tineti fructul intre degetul mare si aratator, ferm fixat pe farfurie.

Citeste si articolul →   Tajin de miel cu bulgur

Capsunile
Capsunile mari se mananca intregi, tinute de codita si inmuiate in zahar pudra (acesta se ia din bolul in care a fost servit si se pune in farfuria proprie). Se musca din fruct de cate ori este nevoie, si se lasa codita in farfurie.
Daca sunt servite in frisca, folositi fireste o lingura.

(va urma)

In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 5
Bunele maniere la masa – partea 7

2 comentarii pe “Bunele maniere la masa – partea 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.