Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul dintre acele curry-uri care chiar folosesc ca aroma de baza amestecul de mirodenii numit curry.
Reteta este simpla, iar lista de ingrediente nu pune foarte mari probleme, caci acolo unde acestea exista, por propune substituenti care functioneaza destul de bine.
Cà ri gà - Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci
Preparatul este delicios, o combinatie de gusturi picante, dulci si sarate, imbogatita cu arome citrice si ierboase. Il vad foarte bine servit cu un vin Chenin Blanc demi-sec, parfumat, racit pe la 10 °C.

Acest curry a fost prezentat la GUXT, cu ocazia cursului de gatit cu tema CURRYCULUM.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 17 minute

Ingrediente:
2 linguri de praf de curry
1/2 lingurita de sare
800 g pulpe de pui, dezosate, fara piele, taiate cubulete
2 linguri de suc de limeta
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata
6 catei de usturoi, tocati
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
2 linguri de sos de peste
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
2 tulpini de lemongrass proaspat
2-3 frunze de limeta kaffir (combava), optional
2-3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
3 morcovi, curatati si feliati
800 ml lapte de cocos
1 ceapa medie, taiata fasiute
1 cartof dulce mare, curatat si taiat cubulete
2 cepe verzi, tocate, pentru servit
frunze de limeta kaffir (combava), taiate fasiute subtiri, pentru ornat, optional
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri, pentru ornat
orez fiert sau bagheta, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 1 lingura de praf de curry cu sare, 1/2 lingurita de zahar, 1 lingura de ulei si 1 lingura de suc de limeta. Se adauga pulpele de pui si se amesteca totul bine.
Se lasa carnea la marinat 20-30 de minute.

Se taie lemongrass-ul in 3 bucati si se zdrobesc cu un ciocan de snitele. Se taie ghimbirul felii.
Se incinge uleiul intr-un wok, la foc mediu. Se adauga ceapa tocata, usturoi, fulgi de ardei iute, ghimbir si restul de praf de curry. Se amesteca 10 secunde.

Se adauga cubuletele de pui, se amesteca bine si se gatesc pana se rumenesc uniform, timp de circa circa 3 minute.
Se adauga sos de peste, lemongrass, frunze de combava, restul de suc de imeta, lapte de cocos, cartofi dulci, ceapa feliata si restul de zahar. Se da lichidul in clocot, apoi se face flacara mica.

Se mijoteaza (fierbe molcom) mixtura 10-12 minute, amestecand ocazional, pana ce cartofii sunt fragezi. Se gusta sosul si se regleaza asezonarea, adaugand, daca este cazul, sos de peste, suc de limeta, zahar sau fulgi de ardei iute. Se serveste preparatul fierbinte, ornat cu frunze de combava, ardei iute si ceapa verde.

Note:
Sa nu va sperie cantitatea, aparent mare, de amestec curry. Am fost si eu sceptic la inceput, dar nu am avut motiv. Inca ceva: daca aveti un amestec curry mai vechi, care si-a mai pierdut din aroma, puteti chiar folosi o cantitate mai mare.

Se pot folosi nu doar cartofi dulci, ci si amestecuri de cartofi dulci cu morcovi si cartofi obisnuiti.

Pentru ornat se pot folosi si frunze de coriandru, sau de busuioc, chiar daca din cel asiatic; nu va cramponati, deci, de modul in care am ornat eu reteta.

Vietnamezii iubesc painea frantuzeasca, asa ca o bagheta proaspata, cu coaja crocanta, poate inlocui in aceasta reteta, ca garnitura, orezul fiert. Eu prefer totusi orezul: mi se pare ca reusesc sa adun sosul mai bine cu el.

Acest curry este destul de lichid; trebuie sa aveti sos din belsug, pe care sa-l culegeti cu orez sau paine.

Sfaturi:
In loc de pulpe de pui dezosate si taiate cubulete, puteti folosi pulpele intregi, chiar si cu os; de asemenea, nu evitati ciocanelele de pui, daca acestea sunt la indemana. Aveti doar grija sa mariti corespunzatot timpul de gatit; acestea au nevoie de circa 20-25 de minute ca sa fie gatite, iar cartofii dulci de doar 15-20, asa ca adaugati-i in sos cu 5 minute dupa carne.

Daca nu aveti frunze de limeta kaffir (combava, cum spun francezii), omiteti-le sau inlocuitile cu fasii de coaja de limeta si frunze de dafin; obtineti astfel o combinatie de arome citrice si usor lemnoase, care poate functiona in ultima instanta.

In loc de lapte de cocos puteti utiliza si o combinatie de fond de pui cu lapte de cocos.

Daca nu aveti lemongrass proaspat, folositi lemongrass uscat. Este mai bine decat nimic.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Cà ri gà - Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: