Iata una dintre putinele retete de dificultate medie de pe blogul meu. Definirea ca “medie” nu se refera decat la operatiunea, oarecum laborioasa, de a umple calmarii. Ai mei au fost de dimensiunea socotita optima, adica 10-15 cm lungime. La aceasta marime, deschiderea sacului lor este de doar 3-4 cm si, daca nu ai apucat sa dobandesti o anumita indemanare, umplerea poate dura 15-20 de minute.


Procesul se poate insa optimiza si am deja cateva idei legate de asta; de pilda, se poate folosi un pos, ca cel pentru creme.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
500 g calmari intregi
6 linguri de ulei de masline extra virgin
400 g passata, sau rosii tocate
2 cepe medii, tocate marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
50 g bacon sau sunca, tocat
75 g orez cu bob lung
2 frunze uscate de dafin
2 linguri de stafide
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
250 ml vin alb, sau cat este nevoie
1 ou, batut
3-4 linguri de faina
sare
fulgi de ardei iute
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara sosul de rosii. Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie mare, sau cratita, indeajuns de mare ca sa poata cuprinde calmarii. Se adauga jumatate din ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic timp de 4-5 minute, pana se inmoaie bine. Se adauga jumatate din usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga passata, se amesteca si se asezoneaza cu sare, fulgi de ardei iute si dafin. Se mijoteaza 10-15 minute, la foc foarte mic, amestecand ocazional.

Intre timp se pregatesc calmarii. Se trage de tentacule, ca sa se elibereze corpul, si se scot maruntaiele. Se taie partea de sub ochi a tentaculelor si se arunca. Tentaculele se toaca marunt. Se flexeaza corpul calmarilor, ca sa se scoata cartilajul interior. Se curata si se spala bine interiorul.

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o cratita separata, se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 4-5 minute la foc mic. Se adauga usturoi si se continua 1 minut. Se mareste flacara, se adauga bacon si tentaculele tocate si se soteaza 2 minute. Se ia cratita de pe foc, se adauga orez, stafide si patrunjel si se amesteca. Se asezoneaza mixtura si se adauga oul batut, ca sa o lege. Se amesteca bine.

Se umplu calmarii cu aceasta mixtura, apoi se fixeaza cu scobitori. Nu indesati umplutura prea tare si umpleti calmarii doar pe trei sferturi. Orezul se va umfla la gatit si trebuie sa aiba loc sa faca asta. Se sterg bine calmarii pe exterior cu prosoape de hartie, apoi se pudreaza cu faina, cat mai uniform.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie si de prajesc calmarii la foc iute, intorcandu-i ca sa se rumeneasca uniform.
Se transfera calmarii rumeniti in cratita cu sosul de rosii. Se adauga vinul si se acopera cratita. Se mijoteaza calmarii 30 de minute, intorcandu-i o data la jumatatea acestui interval de timp, daca nu sunt complet acoperiri de sos. Manuiti cu atentie calmarii, ca scobitorile sa nu-i intepe, lucru ce poate cauza spargerea lor si revarsarea umpluturii in sos.
Se servesc calmarii cu sos din belsug, presarati cu frunze proaspete de patrunjel.

nota:
V-am povestit acum cateva zile de colaborarea inceputa de mine cu RFamily, unul dintre distribuitorii importanti de peste si fructe de mare de pe piata noastra.

Am folosit pentru aceasta reteta calmari congelati de foarte buna calitate, de la RFamily. Se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.