Calmari la gratar

Va propun astazi o reteta extrem de simpla si de rapida, care mai are un avantaj suplimentar: preparatul final este surprinzator de gustos. Il puteti servi ca atare, neinsotit, ca gustare la masa de pranz sau ca o cina usoara; pentru ceva mai satios, alaturati calmarilor o garnitura de carbohidrati, preferabil orez sau paste.
calmari la gratar - Calmari la gratar 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
500 g calmari intregi, curatati, cu tentaculele separate
3 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc proaspat de lamaie
2 catei de usturoi, pisati
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de vin alb
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se pregatesc calmarii. Se trage de tentacule, ca sa se elibereze corpul, si se scot maruntaiele. Se taie partea de sub ochi si se arunca. Tentaculele se toaca marunt. Se flexeaza corpul calmarilor, ca sa se scoata cartilajul interior. Se trage de inotatoarele din partea inferioara a corpului si se desprind, impreuna cu pielea subtire. Se arunca. Se curata si se spala bine interiorul calmarilor.
Se sterg apoi de apa cu prosoape de hartie.
Daca aveti calmari marisori, de peste 150g bucata, se traseaza in crucis corpul lor cu taisul cutitului, cu mare atentie, ca sa nu se strapunga. Acest lucru va ajuta la patrunderea marinadei si la fragezirea lor.
Daca aveti calmari mici si cu pereti subtiri, asa cum sunt si ai mei, nu are rost sa incercati asta.
Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu sare, fulgi de ardei iute, vin, usturoi si ulei de masline. Se adauga calmarii si tentaculele si se intorc de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se lasa la marinat in frigider, timp de 1-2 ore.
Se incinge gratarul la foc mediu. Se face flacara mare si se frig calmarii si tentaculele, cate 2 minute pe fiecare parte. La calmarii mai mari, exteriorul va fi rumenit si crocant, iar interiorul fraged si suculent.
Intre timp se da in clocot marinada si se fierbe molcom 1-2 minute. Se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat.
Se servesc calmarii si tentaculele cu sos si feliute de lamaie, ornati cu cateva frunze de patrunjel.
Nota:
Imediat ce sunt asezati pe suprafata fierbinte a gratarului, calmarii se contracta puternic si se curbeaza; trebuie, intorsi des, pentru a-si mentine planaritatea. Din acest motiv, ca si din cauza timpului scurt de expunere termica, in general nu se obtin, pregnante, dungile caracteristice de gratar.
Iata si un filmulet ajutator, pentru cei care vor sa vada cum se curata un calmar.

Citeste si articolul →   Porc Mu-Shu

Sfaturi:
V-am povestit acum cateva zile de colaborarea inceputa de mine cu RFamily, unul dintre distribuitorii importanti de peste si fructe de mare de pe piata noastra. Ca urmare a acestei colaborari, voi fi in masura sa va prezint o serie de retete interesante, cu ingrediente deosebite.
Am folosit, deci, calmari congelati de foarte buna calitate, de la RFamily. Se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.

17 comentarii pe “Calmari la gratar

  1. mihaelar63 spune:

    Hi-hi , eu ca-n povestea lui Creanga ,, Inmuiati ‘s posmagii ”[cineva ar fi putut carcoti ,, oare nu-i vrea si gata preparati si ….] :)))

  2. Corina spune:

    Mie imi place poza, tentaculele alea parca tin intre ele corpul, ca la bijuteriile alea de argint cu niste gheare care tin delicat o perla…
    Nu am gatit calmari niciodata, insa prezentarea si simplitatea retetei ma fac sa imi doresc sa incerc. Sa vad cum cumpar de la Rfamily, daca zici ca sunt de calitate.

  3. cristi-j spune:

    Curatatul e foarte usor si rapid, mult mai usor decat daca ai cumpara un pui intreg.
    Exista o multime de filmulete cu procesul de curatare, e suficienta o cautare pe youtube.
    Sunt mai multe variante, de fapt stadii, de curatare si pregatire in functie de ce se doreste si cum se gateste (de exemplu se poate lasa si pielea si aripioarele)

    Sper sa ma scuzi daca spun din nou ca puteai mai bine la prezentare. E pacat, pentru ca ar atrage mult mai mult (mai ales in acest caz) iar pe blog imaginea e cea mai puternica unealta, ar fi bine daca ar fi bloguri cu miros si gust … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: In ce priveste plating-ul, la orice se poate spune ca se poate mai bine si mai frumos, sau ca lasa de dorit etc. De data asta am ales ca totul sa se vada cat mai bine si mai clar, atat tentaculele cat si corpul. Pana la urma este doar o gustarica si nu prea as cheltui mai mult de 30 de secunde ca s-o asez in farfurie. In plus, cum ma abtin de la carbohidrati in perioada asta, nu am mai avut chef sa-i insotesc cu orez, paste sau cartofi; altminteri, fiecare isi poate completa acest gratar dupa cum are pofta. 🙂

  4. nea'Mielu spune:

    pe mine ma descumpaneste curatatul.. chiar ma intreb daca la metro de exemplu, unde sunt mereu de gasit si chiar in mai multe varietati, or fi curatati sau natur?..
    uite, de asta mi-e dor de pescariile grecesti..

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Nu se curata greu. Poate prima data sa fie un pic dificil. Dupa primii 4-5 calmari, merge usor, mai ales daca ti se arata cum se face.

  5. Laura Pricop spune:

    mai simplu de atit nu se poate! Reteta imi place dar nu am gatit niciodata calamari. Fata de fructele de mare m-a retinut de multe ori pretul. unele sint ingrozitor de scumpe. Ai idee cam cit costa calamarii?

    • Radu Popovici spune:

      @Laura Pricop: Nu sunt scumpi deloc. In jur de 25-30 lei/kg. Sunt si mai scumpi, functie de dimensiune si provenienta, dar cei la 25-30 lei chiar mi se par accesibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.