Cămara mea cu provizii

Am povestit de multe ori cum mă întorc de fiecare dată din străinătate cu câte o valiză plină de ingrediente adunate din toate colţurile lumii. Nu mai menţionez faptul că adun orice ingredient nou peste care dau prin supermarketuri, magazine etnice, magazine naturiste, magazine online, pieţe etc.

Sunt un mare norocos, căci partenera mea de viaţă mă susţine, mă încurajează şi mă ajută enorm; nu numai că nu se arată deranjată de această manie/obsesie a mea, dar îmi şi semnalează de multe ori alimentele şi ustensilele care i se par interesante. Se dovedeşte îndeajuns de aventuroasă ca să guste, fără să crâcnească, tot ceea ce gătesc şi să mă ajute cu observaţii şi sfaturi. Toate acestea le face cu mare dragoste şi discreţie. Multe dintre materialele scrise în acest blog nu ar fi existat fără ea şi nu-i voi putea niciodată mulţumi îndeajuns. Mai sunt norocos şi pentru faptul că din profesia mea, din traduceri şi din „bucătăreală” îmi ies destui bani ca să-mi pot permite mici fantezii culinare. Mulţi nu au acest noroc, iar acesta este unul dintre motivele pentru care împărtăşesc cu plăcere ceea ce aflu experimentând de unul singur.

Revenind la cămara mea, trebuie să mărturisesc că nu sunt o persoană foarte ordonată. Sticluţele, borcănaşele, punguliţele, cutiuţele cu ingrediente se adună, iar eu le tot „înfig” în cămară, încercând, ce-i drept, să ţin o oarecare ordine şi logică în aşezare, dar fără mari şanse de reuşită, căci cumpăr multe, prea multe, şi aşa ingredientele sfârşesc puse unele sub altele, unele în spatele celorlalte etc. Cum nu le pot vedea pe toate, de multe dintre ele uit şi nu rareori am cumpărat produse pe care le aveam deja, şi la fel de des am aruncat ambalaje intacte, cu produse uitate prin câte un cotlot şi expirate între timp.
Camara cu provizii
Ei bine, am făcut zilele trecute (în week-end) ordine şi curăţenie… la sânge. Rafturi spălate, ingrediente triate, grupate, etichetate, listate etc. Cămăruţa mea cu ingrediente are 5 rafturi, dintre care cel mai mare este ocupat cu zeci de farfurii, de diverse forme şi culori, pe care le folosesc atunci când fotografiez ceea ce gătesc. Rămân deci 4 rafturi ocupate de ingrediente.
Când am făcut ordine, le-am întins pe masă, pe podea, pe scări etc. Nu am o bucătărie foarte mare, dar nici foarte mică (are vreo 9 mp), dar se umpluse cu tot felul de recipiente. Am avut inspiraţia să fac rapid o fotografie cu ingredientele, deja triate, de pe 2 dintre rafturi. Înmulţiţi cu 4, căci mai aveam 2 rafturi pline ochi, plus un frigider mare burduşit şi mai adăugaţi vreo 200 de punguţe, borcănaşe şi cutiuţe cu condimente, care ocupă 2 rafturi în alt dulap. Veţi avea astfel o vagă idee despre câte ingrediente folosesc, sau încerc să folosesc.

Citeste si articolul →   Vita Chow Mein

Nu faceţi ca mine. Cumpăraţi mai puţin şi folosiţi cât mai repede. Nu este nevoie să precizez că acesta este modul în care încerc şi eu să procedez, doar că nu-mi iese deloc…


8 comentarii pe “Cămara mea cu provizii

  1. cristi-j spune:

    rafturile tale sunt foarte mari daca ce se vede incape pe 2 rafturi . sincer as fi vrut sa vad totul , toate cele 4 rafturi plus frigiderul plus celalalt dulap … hahaha … as fi preferat mai multe poze si detalii . iar daca data viitoare ai nevoie de cineva la curatenie si organizare pot sa ma laud ca sunt un tip ordonat , poti sa ma chemi … hahaha … m-as simti ca intr-un magazin bine aprovizionat , din pacate nu ar fi nimic de vinzare .
    si inca ceva , poate cindva o sa ne prezinti si biblioteca cu toate cartile de gastronomie , cu poze binenteles , mi-ar placea mult sa le vad .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Daca am locui in acelasi oras te-as chema cu siguranta la curatenie. 🙂 Ingredientele le mai impart cu copiii mei, amandoi gatesc si amandoi au inceput sa fie mari amatori de bucatarie asiatica. Chestia cu cartile culinare nu este o idee rea; am vreo 6 rafturi si este bin crestere continua. Pacat ca nu voi avea niciodata timp sa le citesc pe toate…

  2. Strati spune:

    Eu te inteleg perfect. Traiesc intr-un oras mic, iar ingredientele „exotice” se gasesc mai greu decat in Bucuresti asa ca atunci cand le prind merg pe principiul ia ca ursul cat poti ca nu poti sti cat de lunga e iarna :).

    • Radu Popovici spune:

      @Strati: He he, pai la nivel relativ si Bucurestiul este un oras mic, in care nu se gasesc ingrediente exotice (cel putin unele dintre ele). Cand ajung pe la Roma, Paris, Barcelona, Bruxelles, adica in orase mari si conectate la gastronomia mondiala, iau si eu ca apucatul, ca acasa nu prind asa ceva.

  3. Ada spune:

    Faina poza! Da’ te inteleg perfect ca si io fac la fel. Bine…nu am chiar atat de muuulte dar cumpar un ingredient cu destul timp inainte sa-l termin pe cel din camara si asa se aduna cam cate doua din fiecare, pe principiul „sa nu raman fara, ca nu se stie cand gatesc reteta cutare si nu mai am cu ce”. Dar, mai cred ca adunatul asta de ingrediente de tot felul vine si ca urmare a amintirii rafturilor si vitrinelor goale care impanzeau tara in anii de comunism luminos. Io, una, am ramas cu sechele 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Iti dai seama ca nici eu n-am ramas „neatins”… Acum am insa mult mai mult spatiu, asa ca le-am pe toate sub ochi. Mi-am facut si un fel de opis, un inventar pe care l-am lipit pe usa camarii. Am de gand sa tai de pe lista ceea ce folosesc. Am multe intentii bune, sa vedem daca reusesc sa ma tin de ele.

  4. Radu Popovici spune:

    @Corina: Ei, nici chiar asa… nu cu taraita. Dar eu am cate 2-3 sticlute din fiecare sos, pasta etc. Am vreo 4-5 feluri de sos de ardei iute; asta deja e manie si management deficitar… pe care mi-l asum 🙂

  5. Corina spune:

    Chiar crezi ca cineva poate cumpara cu taraita, doar pentru ce gateste atunci?
    Ma amuza colectia ta, e grozav de tentanta.

    Si un anunt, pentru cine e interesat, l-am primit pe mail.Sper ca am voie sa-l pun

    De gateala cu Slow Food Valahia Gusturilor la Targul Taranului

    Gatim si in acest week-end. In 21 si 22 noiembrie va asteptam alaturi de noi la Targul Taranului. Familia Bangala o sa prepare bulz ca la Fundata si ai lui Condriuc din Botosani vor pregati sarmale de post cu mamaliga. Avem produse traditionale cu parfum de toamna, afumaturi de la Talmacel, branzeturi de la Crit si Fundata, pastrav afumat in cetina de brad, placinte ca mai inainte.

    Adaugam la asta legume si fructe, dulceturi si paine de casa. Ce este bun si gustos, nu se lasa ! La ARK Bursa Marfurilor vizavi de Piata de Flori, in Uranus colt cu vechea Cale a Rahovei, la 196 A, sectorul 5, Bucuresti !

    Detalii gasiti pe http://www.targultaranului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.