Camara mea cu provizii

Am povestit de multe ori cum ma întorc de fiecare data din strainatate cu cate o valiza plina de ingrediente adunate din toate colturile lumii. Nu mai mentionez faptul ca adun orice ingredient nou peste care dau prin supermarketuri, magazine etnice, magazine naturiste, magazine online, piete etc.

Sunt un mare norocos, caci partenera mea de viata ma sustine, ma încurajeaza si ma ajuta enorm; nu numai ca nu se arata deranjata de aceasta manie/obsesie a mea, dar îmi si semnaleaza de multe ori alimentele si ustensilele care i se par interesante. Se dovedeste îndeajuns de aventuroasa ca sa guste, fara sa cracneasca, tot ceea ce gatesc si sa ma ajute cu observatii si sfaturi. Toate acestea le face cu mare dragoste si discretie. Multe dintre materialele scrise în acest blog nu ar fi existat fara ea si nu-i voi putea niciodata multumi îndeajuns. Mai sunt norocos si pentru faptul ca din profesia mea, din traduceri si din „bucatareala” îmi ies destui bani ca sa-mi pot permite mici fantezii culinare. Multi nu au acest noroc, iar acesta este unul dintre motivele pentru care împartasesc cu placere ceea ce aflu experimentand de unul singur.

Revenind la camara mea, trebuie sa marturisesc ca nu sunt o persoana foarte ordonata. Sticlutele, borcanasele, pungulitele, cutiutele cu ingrediente se aduna, iar eu le tot „înfig” în camara, încercand, ce-i drept, sa tin o oarecare ordine si logica în asezare, dar fara mari sanse de reusita, caci cumpar multe, prea multe, si asa ingredientele sfarsesc puse unele sub altele, unele în spatele celorlalte etc. Cum nu le pot vedea pe toate, de multe dintre ele uit si nu rareori am cumparat produse pe care le aveam deja, si la fel de des am aruncat ambalaje intacte, cu produse uitate prin cate un cotlot si expirate între timp.
Camara cu provizii
Ei bine, am facut zilele trecute (în week-end) ordine si curatenie… la sange. Rafturi spalate, ingrediente triate, grupate, etichetate, listate etc. Camaruta mea cu ingrediente are 5 rafturi, dintre care cel mai mare este ocupat cu zeci de farfurii, de diverse forme si culori, pe care le folosesc atunci cand fotografiez ceea ce gatesc. Raman deci 4 rafturi ocupate de ingrediente.
Cand am facut ordine, le-am întins pe masa, pe podea, pe scari etc. Nu am o bucatarie foarte mare, dar nici foarte mica (are vreo 9 mp), dar se umpluse cu tot felul de recipiente. Am avut inspiratia sa fac rapid o fotografie cu ingredientele, deja triate, de pe 2 dintre rafturi. Înmultiti cu 4, caci mai aveam 2 rafturi pline ochi, plus un frigider mare burdusit si mai adaugati vreo 200 de pungute, borcanase si cutiute cu condimente, care ocupa 2 rafturi în alt dulap. Veti avea astfel o vaga idee despre cate ingrediente folosesc, sau încerc sa folosesc.

Citeste si articolul →   Naga Jolokia - cobra cu seminte

Nu faceti ca mine. Cumparati mai putin si folositi cat mai repede. Nu este nevoie sa precizez ca acesta este modul în care încerc si eu sa procedez, doar ca nu-mi iese deloc…

8 comentarii pe “Camara mea cu provizii

  1. cristi-j spune:

    rafturile tale sunt foarte mari daca ce se vede incape pe 2 rafturi . sincer as fi vrut sa vad totul , toate cele 4 rafturi plus frigiderul plus celalalt dulap … hahaha … as fi preferat mai multe poze si detalii . iar daca data viitoare ai nevoie de cineva la curatenie si organizare pot sa ma laud ca sunt un tip ordonat , poti sa ma chemi … hahaha … m-as simti ca intr-un magazin bine aprovizionat , din pacate nu ar fi nimic de vinzare .
    si inca ceva , poate cindva o sa ne prezinti si biblioteca cu toate cartile de gastronomie , cu poze binenteles , mi-ar placea mult sa le vad .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Daca am locui in acelasi oras te-as chema cu siguranta la curatenie. 🙂 Ingredientele le mai impart cu copiii mei, amandoi gatesc si amandoi au inceput sa fie mari amatori de bucatarie asiatica. Chestia cu cartile culinare nu este o idee rea; am vreo 6 rafturi si este bin crestere continua. Pacat ca nu voi avea niciodata timp sa le citesc pe toate…

  2. Strati spune:

    Eu te inteleg perfect. Traiesc intr-un oras mic, iar ingredientele „exotice” se gasesc mai greu decat in Bucuresti asa ca atunci cand le prind merg pe principiul ia ca ursul cat poti ca nu poti sti cat de lunga e iarna :).

    • Radu Popovici spune:

      @Strati: He he, pai la nivel relativ si Bucurestiul este un oras mic, in care nu se gasesc ingrediente exotice (cel putin unele dintre ele). Cand ajung pe la Roma, Paris, Barcelona, Bruxelles, adica in orase mari si conectate la gastronomia mondiala, iau si eu ca apucatul, ca acasa nu prind asa ceva.

  3. Ada spune:

    Faina poza! Da’ te inteleg perfect ca si io fac la fel. Bine…nu am chiar atat de muuulte dar cumpar un ingredient cu destul timp inainte sa-l termin pe cel din camara si asa se aduna cam cate doua din fiecare, pe principiul „sa nu raman fara, ca nu se stie cand gatesc reteta cutare si nu mai am cu ce”. Dar, mai cred ca adunatul asta de ingrediente de tot felul vine si ca urmare a amintirii rafturilor si vitrinelor goale care impanzeau tara in anii de comunism luminos. Io, una, am ramas cu sechele 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Iti dai seama ca nici eu n-am ramas „neatins”… Acum am insa mult mai mult spatiu, asa ca le-am pe toate sub ochi. Mi-am facut si un fel de opis, un inventar pe care l-am lipit pe usa camarii. Am de gand sa tai de pe lista ceea ce folosesc. Am multe intentii bune, sa vedem daca reusesc sa ma tin de ele.

  4. Radu Popovici spune:

    @Corina: Ei, nici chiar asa… nu cu taraita. Dar eu am cate 2-3 sticlute din fiecare sos, pasta etc. Am vreo 4-5 feluri de sos de ardei iute; asta deja e manie si management deficitar… pe care mi-l asum 🙂

  5. Corina spune:

    Chiar crezi ca cineva poate cumpara cu taraita, doar pentru ce gateste atunci?
    Ma amuza colectia ta, e grozav de tentanta.

    Si un anunt, pentru cine e interesat, l-am primit pe mail.Sper ca am voie sa-l pun

    De gateala cu Slow Food Valahia Gusturilor la Targul Taranului

    Gatim si in acest week-end. In 21 si 22 noiembrie va asteptam alaturi de noi la Targul Taranului. Familia Bangala o sa prepare bulz ca la Fundata si ai lui Condriuc din Botosani vor pregati sarmale de post cu mamaliga. Avem produse traditionale cu parfum de toamna, afumaturi de la Talmacel, branzeturi de la Crit si Fundata, pastrav afumat in cetina de brad, placinte ca mai inainte.

    Adaugam la asta legume si fructe, dulceturi si paine de casa. Ce este bun si gustos, nu se lasa ! La ARK Bursa Marfurilor vizavi de Piata de Flori, in Uranus colt cu vechea Cale a Rahovei, la 196 A, sectorul 5, Bucuresti !

    Detalii gasiti pe http://www.targultaranului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.