Câmpul de luptă

Waterloo, restaurant belgian
Str. Traian nr. 188, Bucureşti

Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti
Una dintre pasiunile mele din copilărie, adolescenţă, tinereţe si chiar maturitate, este istoria. Vorbesc aici de perioada de dinainte de a mă interesa de gastronomie. Chiar şi acum citesc cu mare plăcere carţi istorice. Nu este de mirare că Waterloo, ca denumire, îmi face inima să tresară. Mai ales dacă este un restaurant numit Waterloo; nu există multe locuri în Bucureşti care să pot îmbina pasiunea pentru istorie cu cea pentru bucătărie.
 
Aşa că atunci când prietenul meu Laurenţiu mi-a propus să dăm o raită pe la Waterloo, nu am putut să-l refuz, mai ales că era o premieră pentru el. Chiar eram curios cum va reacţiona, căci este un mesean dificil de mulţumit, la care toana de moment este foarte importantă.
Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti
Ce să vă spun? Waterloo ne-a priit mult mai mult decât lui Napoleon. Mi-aş fi dorit ca decorul să amintească mai mult de celebrul câmp de luptă, de Napoleon şi de luptele şi epoca sa. În afară de câteva hărţi ce servesc drept faţă de masă şi de o proclamaţie de epocă ce este alăturată olivierei, nimic nu aminteşte de marea bătălie ce a schimbat soarta Europei secolului al XIX-lea.
Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti
Practic, este un restaurant belgian care s-ar fi putut numi oricum: Bruxelles, Chimay, Liège etc. Interiorul şi terasa sunt cam ponosite, iar reclamele atârnate pe pereţi, majoritatea la diverse sortimente de bere (existente probabil şi pe vremea lui Napoleon), şi ornamente prăfuite şi destul de impersonale, nu reuşesc să creeze atmosfera la care te-ai fi aşteptat să existe într-un loc numit Waterloo.

Citeste si articolul →   Arome noi la Ginger

Trecând peste acest aspect, al atmosferei care nu exploatează îndeajuns un nume celebru şi plin de semnificaţie, este un loc ce merită vizitat cu prietenii, sau tovarăşii de afaceri, sau în cuplu.
Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti - Clatite
Lista de bucate este destul de stufoasă, şi destul de… belgiană. Am comandat vestitele clătite belgiene, cu diferite umpluturi. Foarte bune, dar porţia cam mititică; după 4-5 îmbucături te uitai cu poftă în farfuria goală, sperând ca din sos să-şi mai facă apariţia vreo clătituţă fierbinte şi savuroasă. Din păcate, te uitai degeaba. Cred că porţia ar fi putut fi dublă, fără nicio problemă. De altfel, sunt atât de bune încât cred că ai avea o masă excelentă comandând câte o clătită din cele 4 feluri disponibile. Aşa, ca porţie, o singură bucată a fost puţin.
Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti - Carbonade flamande
A urmat câte o carbonade flamande, însoţită de mingiuţe de piure cu varză roşie şi condimente, o chestie pe care nu am mai văzut-o în alte părţi, deosebit de gustoasă. Vita din carbonade era fragedă că se desfăcea cu furculiţa, iar sosul era gros şi gustos. Una peste alta, mâncarea mi s-a părut foarte bine gătită, iar meniul ascunde numeroase surprize plăcute (ştiu fiindcă le-am încercat în alte ocazii, cu ceva timp în urmă). Nici chiar Laurentiu nu a avut decât comentarii laudative la adresa bucătarului.
Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti - Piure de cartofi cu varza
Berea belgiană de la Waterloo este foarte scumpă, mult mai scumpă decât oriunde am băut-o, şi asta include Paris, Roma, Barcelona, adică oraşe nu tocmai ieftine. Belgienii se laudă cu peste 450 de feluri de bere (fără cele care se produc doar regional), iar Waterloo oferă, probabil, vreo 5 sortimente care ating, şi chiar depăşesc, preţul unei cantităţi echivalente de vin. O fi ea bere belgiană, dar nici chiar să dau 14-15 lei pe o sticluţă de 330 ml…

Citeste si articolul →   Un pic de teorie a cârnatului

Ca impresie generală, a fost o experienţă plăcută, având bucătăria ca puncte forte, dar şi atmosfera şi, parţial, preţurile ca bile negre.

În concluzie:
În concluzie: mâncarea: 5 puncte, serviciul: 4 puncte, atmosferă: 3 puncte, porţii: 4 puncte, preţ: 3 puncte. Doar 19 puncte din 25 posibile, ceea ce lasă loc la îmbunătăţiri, mai ales la capitolul atmosferă, decor şi preţ.
 
Legenda:
0 puncte: execrabil / scump ca ochii din cap
1 punct: rău / mult prea scump
2 puncte: binişor / cam scump
3 puncte: mediu / preţ ok
4 puncte: bine / destul de ieftin
5 puncte: excelent / neaşteptat de ieftin


2 comentarii pe “Câmpul de luptă

  1. Ducky spune:

    Hmmmm, ce pacat… Era un loc unde-mi placea sa merg, si de unde aveam amintiri frumoase. E drept, n-am mai fost de vreo 3 (poate 4?) ani. Mult mai mult decit e nevoie ca lucrurile sa se schimbe in rau, se pare. Imi place ca faci „revista restaurantelor”, mi se pare o rubrica utila.

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Ei, pana la urma nu este chiar atat de rau. Din cate stiu eu berea a fost mereu foarte scumpa iar clatitele tot una singura la portie; poate doar decorul sa se mai fi degradat in ultimii 3-4 ani. Mancarea este inca excelenta si serviciul decent, iar acestea sunt lucrurile cele mai importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.