Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita.
Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide.
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata de vinete este cea mai obisnuita varianta de caponata, dar exista variante csi cu caracatita, peste spada, creveti, bottarga sau chiar homar. Acestea sunt, insa, exceptii de la regula.
O caponata se serveste cel mi adesea ca antipasto, adica ca gustare, dar uneori poate juca si rol de fel principal, dar si de garnitura, functie de ocazie, de cantitate si de restul meniului.

Caponata este un preparat rustic, dar nu va lasati inselati de aspectul sau nerafinat, caci este deosebit de gustoasa, cu conditia sa folositi vegetale proaspete, bine coapte, pline de gust.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + scurgere
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
800 g vinete albe si brune
400 g tomate coapte, galbene si rosii
300 g tulpini de telina (apio)
120 g masline verzi
3 cepe medii
3 linguri de frunze proaspete de busuioc, taiate chiffonade
1 lingura de zahar
2 linguri de capere
40 g seminte de pin
50 ml otet alb
sare
2 linguri de ulei de masline extra virgin
ulei pentru prajit

Instructiuni:
Se taie vinetele rondele groase de 1-2 cm. Rondelele se taie apoi cubulete cat mai uniforma ca dimensiune. Se transfera cubuletele de vinete intr-o sita mare, se sareaza, se amesteca, se acopera cu o farfurie pe care se asaza o greutate. Astfel presate se lasa la scurs 40 de minute.

Intre timp se curata de coaja rosiile, se curata de pulpa cu seminte, iar “carnea” se taie cubulete. Se toaca telina, ceapa si maslinele. Se spala caperele de saramura, se scurg bine si se toaca grosier.
Se rumenesc putin semintele de pin, fara ulei, la foc mic, intr-o tigaita.

Se incinge uleiul extra virgin intr-o cratita sau tigaie mare. Se adauga ceapa si telina, se sareaza si se gatesc la foc mic circa 4-5 minute. Se adauga maslinele si caperele. Se amesteca bine, apoi se adauga rosiile. Se sareaza cu prudenta (maslinele si caperele sunt deja sarate), se amesteca bine, se acopera cratita si se gateste mixtura 15 minute.
Daca amestecul este prea uscat, se adauga putina apa.

Intre timp se prajesc cubuletele de vinete in baie de ulei, circa 2 minute, sau pana se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.

Se adauga cubuletele de vanata, otetul si zaharul in cratita si se amesteca. Se gateste amestecul 3-4 minute. Se ia cratita de pe foc, Se adauga busuioc si seminte de pin si se amesteca.
Caponata se orneaza cu frunze de busuioc si serveste la temperatura camerei, sau chiar rece, ca antipasto.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Caponata di melanzane alla siciliana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
21star1stargraygraygray Based on 5 Review(s)