Caracatita este, dupa multi, cea mai gustoasa “fructa de mare” dupa homar. Putini se incumeta, insa, sa o gateasca, fiindca are o carne densa si tare, care trebuie gatita ca la carte. Cum acasa nu prea ai posibilitatea sa fezandezi carnea prin lovire, ea trebuie fiarta la foc molcom, indelung.
Preparatul prezentat in aceasta reteta miroase innebunitor si este delicios. Este satios si foarte potrivit ca fel principal la o masa de pranz, sau ca piesa unica si importanta a unei cine delicioase.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: circa 50-60 minute
Ingrediente:
1 caracatita, circa 1,2 kg in total, curatata
1,2 – 1,5 kg cartofi
12 boabe de piper negru
2 foi de dafin
2 crengute de rozmarin
1 lingura de boabe de coriandru
2 linguri de otet alb
4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de sare
2 catei de usturoi
cateva boabe de piper negru
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin, pentru servit
Instructiuni:
Se da in clocot apa intr-o oala mare (circa 8-10 litri). Se adauga boabele de piper si cele de coriandru, foile de dafin si o crenguta de rozmarin. Se lasa apa sa mijoteze cateva minute, apoi se adauga caracatita. Se da din nou lichidul in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se mijoteaza (fierbe molcom) caracatita timp de 40 de minute, sau pana cand este frageda.
Se scoate caracatita din oala, se scurge si se lasa sa se raceasca 5 minute, pana cand poate fi manuita. Se separa tentaculele, iar restul se pune deoparte, pentru alt preparat culinar.
Intre timp se piseaza sarea impreuna cu cei doi catei de usturoi, cu frunzele de rozmarin de pe crenguta ramasa si cu cateva boabe de piper negru.
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se spala bine cartofii si se taie felii. Se transfera intr-o tava de cuptor. Se stropesc cu ulei de masline si se presara cu mixtura de sare pregatita mai sus. Se amesteca bine cu mainile, apoi se transfera tava in cuptor si se gatesc pana ce sunt fragezi si rumeniti pe la muchii.
Se incinge un gratar, la foc iute. Se asaza tentaculele de caracatita pe gratarul incins si se gatesc cate 1-2 minute pe fiecare parte, pana ce capata urmele caracteristice de gratar.
Se servesc apoi alaturi de cartofi, stropite bine cu ulei de masline extra virgin.
Nota:
Scoateti caracatita de la fiert imediat ce se fragezeste, caci scade mult, cantitativ, la fierbere. In general, greutatea sa scade chiar pana la jumatate dupa gatire.
Incercati-o cu dintii unei furculite. Imediat ce acestia patrund usor, caracatita este facuta. Ca alternativa, taiati o feliuta din partea mai groasa a unui tentacul si gustati-o; trebuie sa fie frageda.
Salut Radu,
Intentionez sa fac reteta totusi ce fac cu restul de caracatita care ramane.
Multumesc.
@dragos: O faci toata salata, de pilda. Sau restul il faci pe gratar.
Am pregati si eu de cateva ori minunatia asta. Eu o inabus 45-50 mi in ulei aromat(usuroi, ardei iute si ierburi) + o canita de vin. Asa cum spune Radu, e o delicatesa demna de regi. Multumesc ca mi-ati reamintit!
@Cristina: Chiar este delicatesa. Un preparat similar are la mine la restaurant, la Bistro GUXT, un succes incredibil.
Eu sunt de parere ca aproape orice mancare are de castigat daca e ajutata de 1 sau chiar 2 sosuri / condimente potrivite pe care fiecare sa si le dozeze dupa propriul gust.
Incearca te rog data viitoare cu un sos dulce-acrisor-aromat (exista multe posibilitati) si/sau macar niste suc de limeta stors deasupra si spune-mi ca n-a fost mai bun!
Si cum de ai uitat sa pui alaturi un vin sau o bere?
@cristij: Limeta nu. Poate lamaie, dar crede-ma nu este nevoie de nimic altceva decat de ulei de masline. Cel putin eu nu am simtit deloc nevoia. As pune, insa, oricand, un pic de boia iute peste cartofi.
Ar merge langa caracatita si cartofi o salata de verzituri, de fetica de exemplu, stropita cu o vinegreta light.
In ce priveste vinul sau berea, cam ai dreptate. Am vrut sa adaug niste propuneri, dar m-am luat cu treaba si am uitat.
Multumesc mult pentru aceasta reteta, mi-a adus aminte de vacanta. Am fost la greci si am mancat acolo caracatita rumenita. Abia astept sa fac si eu…
@Gabi: Spor la gatit!