Marturisesc ca am gatit rareori pesti intregi; am fost o persoana dedicata fileurilor, cu sau fara piele, si medalioanelor de peste. Mi-era groaza sa ma apuc sa curat solzii si maruntaiele din cauza mizeriei care se face in chiuveta. Recent am facut rost nu doar de un curatitor de solzi cu care ma impac bine, dar si de o sursa de peste care mi se pare de incredere; in plus, la cerere, mi se si curata pestii pe loc.
Va propun o reteta simpla al carei rezultat final are gust delicat si o aroma fina, proaspata si apetisanta.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 carasi, circa 1,5 kg in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de boia, dulce sau iute, dupa preferinta
1 lingura de suc de lamaie
1-2 linguri de ulei de masline
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 crengute de marar
marar tocat, pentru servit
feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se spala carasii, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se captuseste cu folie un platou termorezistent, indeajuns de mare ca pestele sa incapa lejer (sau doua platouri, cate unul pentru fiecare caras).
Se combina usturoiul cu sare, piper, boia, suc de lamaie si ulei. Se ung pestii pe interior si exterior cu aceasta mixtura. Se pune in cavitatea fiecaruia cate 1 crenguta de marar.
Se incinge grill-ul cuptorului si se asaza platoul la circa 15 cm sub el. Se frig pestii cate 7-8 minute pe fiecare parte, sau pana cand sunt facuti si rumeniti. Se ung din cand in cand cu mixtura de usturoi si suc de lamaie. Se servesc fierbinti, ornati cu marar tocat, alaturi de feliute de lamaie, alaturi de un vin alb rece si sec.
Sfaturi:
Daca doriti o masa mai consistenta, serviti pestele alaturi de o garnitura de cartofi natur, sau de orez fiert.
Daca va deranjeaza oasele, puteti practica, pe fiecare parte a pestelui, la distanta de 2-3 cm una de alta, cateva despicaturi de circa 1 cm adancime. Acestea nu numai ca vor permite asezonarii sa aiba contact mai bun cu interiorul pestelui, dar va permite si inmuierea oaselor prin contact cu temperatura.
Peste acasã gãtesc numai pt. mine, sotul nu prea mãnancã peste, doar cand avem musafiri nu are ce face…
Imi place pestele la cuptor cu vin, nu poate lipsi mujdeiul!
Nu am incercat cu mãrar dar imi place ideea.
@Ramona: Spor la gatit!
Am invatat in Delta, ca aceste crestaturi facute foarte aproape , la max. jumatate de centimetru, mai ales la caras, face ca toate oasele sa se moaie si sa nu mai trebuiasca sa le alegi.
Carasul este, dupa gustul meu, un peste excelent la gust, putin dulce parca, dar oasele lui marunte te cam enerveaza.
@Corina: Asa este, si nici crestaturile nu prea ajuta. Am mai gatit si o varianta asiatica in care l-am crestat si pot sa-ti spun cu mana pe inima ca avea oasele la fel de antipatice.
Urias peste daca faci despicaturi la fiecare 203 centimetri ! (greseala) 2-3 cm 🙂
@Alexandru: corect; am fost cu degetul mai spre dreapta. 🙂
Gatesc si eu ceva asemanator, dar fara verdeata, desi cred ca are mai multa aroma asa. Ce vin ai pus langa peste?
@Mircea: Un riesling.
Buna si simpla, exact ce-mi trebuie pe caldura asta. 🙂 Dau drumul la grill si plec din bucatarie.
@simina: Ia si o bere rece cu tine. 🙂