Carbonnade flamande

Aceasta tocana este una dintre emblemele bucatariei flamande. Gustul sau variaza de la o regiune la alta, functie de tipul de bere si de “bouquet garni”-ul folosit. Varianta mea combina iuteala fina a chimenului cu aroma deosebita a rozmarinului si mararului. Reteta este simpla si, desi dureaza cateva ore, timpul cat bucatarul trebuie sa fie activ este foarte scurt.
carbonnadeFlamande - Carbonnade flamande 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: belgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 7 minute plus temperare
Timp de gatit: 2 1/2 ore plus odihna

Ingrediente:
500 g pulpa de vita, sau manzat, taiata cubulete
1 lingura de faina
2 linguri de unt
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de boia
350 ml bere (bruna, pe cat posibil marca Chimay)
2 fire de rozmarin
2 foi de dafin
2 lingurite de seminte de chimen
2 linguri de brandy
2 linguri de otet rosu
2 linguri de zahar brun
2 felii de paine, curatate de coaja
2 linguri de mustar fin, sau mustar cu boabe
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva fire de marar proaspat, tocate marunt
paine cu seminte, pentru servit

Instructiuni:
Se spala carnea bine si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se tempereaza apoi tinand-o 1-2 ore la temperatura camerei. Se asezoneaza carnea cu sare si piper din belsug. Se amesteca apoi cu faina, intr-o punga de plastic. Se scutura bine ca sa se acopere uniform.

Se incinge o tigaie mare, cu capac. Se incing untul si uleiul, la foc iute. Se adauga carnea si se rumeneste 4 minute, in transe daca este nevoie. Se scot cubuletele de carne rumenita si se pastreaza pe o farfurie calda.

Citeste si articolul →   Piept de pui cu sos de tarhon

Se adauga in tigaie ceapa si se caleste la foc mic, timp de 6-8 minute, pana se face translucida. Se adauga usturoiul si chimenul si se continua 3 minute.

Se readuce carnea in tigaie, se adauga boiaua si se amesteca bine cu mixtura de ceapa. Se toarna berea in tigaie si se da in clocot. Se adauga foile de dafin, rozmarinul, otetul, brandy-ul si zaharul. Se acopera tigaia, se face focul foarte mic si se mijoteaza (se fierbe fara clocot) carnea 1 1/2 – 2 ore, pana ce se face frageda. In tot acest timp se amesteca ocazional.

Se ung feliile de paine cu mustar si se pun peste carne, cu partea unsa in jos. Se acopera din nou si se fierbe tocana alte 30 de minute, amestecand ocazional, pana ce carnea este foarte frageda, iar painea s-a dezintegrat si s-a inglobat in sos, ingrosandu-l.

Se potriveste de sare si piper, se adauga mararul, se amesteca si se ia tigaia de pe foc. Se lasa sa stea, acoperita, 10 minute, ca sa se amestece aromele. Se scot firele de rozmarin si foile de dafin si se serveste cu cartofi prajiti, piure de cartofi sau paine, ornata cu marar si, daca doriti, insotita de muraturi.


5 comentarii pe “Carbonnade flamande

  1. Radu Popovici spune:

    @Diana: Daca-mi permiti, as avea o sugestie. Cred ca ai folosit un pic cam „degeaba” uleiul extra virgin (obtinut la prima presare la rece); adica ai stricat orzul pe gaste, cum se spune. Acesta este bun la salate si la „gateli” usoare, unde temperaturile nu sunt prea ridicate, iar timpii de expunere la temperatura sunt mici. Are punct de fumegare relativ jos si isi pierde aroma, adica ceea ce are el mai de pret. Poti folosi insa mai eficient ulei de masline simplu (obtinut prin rafinare), care are punct de fumegare ridicat si rezista mult mai bine la temperaturi mai mari si la timpi de gatit lungi. Este mai potrivit si mai ieftin. Este doar o sugestie, ca reteta sa fie mai eficienta.
    Untul este mai putin sanatos, dar da gust mai bun si mai potrivit cu spiritul retetei. In amestec cu ulei de floarea-soarelui, sau alt ulei insipid si fara aroma, isi mai dilueaza continutul de grasimi fara sa piarda prea mult din gust. Incercam sa impacam si capra si varza: gustul si cantitatea de grasimi.

  2. Diana spune:

    Draguta reteta, si banuiesc ca gustul este deosebit , am incercat si eu ceva de genul acum cateva saptamani si a iesit destul de buna insa am folosit mai mult usturoi si mai multe seminte de chimen si am folosit ulei extra virgin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.