Influente culinare in bucataria romaneasca – sondaj de opinie
Ţara noastra are o bucatarie interesanta. Într-un alt articol o defineam ca un caleidoscop format din mii de fragmente preluate din numeroase culturi.
Nu ne deosebim de altii în aceasta privinta, dar avem o nota caracteristica: cultura noastra culinara este o combinatie, pentru unii fermecatoare si irezistibila, de influente oriental-levantine, sudice, estice si central europene, plus occidentale.
Nu suntem nici aici chiar singulari, probabil ca si bucatariile bulgareasca, sarbeasca, croata, muntenegreana, bosnica etc. se pot lauda, în mare, cam cu aceleasi caracteristici si aceleasi influente.
În lista bucatariilor alese de mine pentru acest sondaj de opinie, sunt cuprinse culturi culinare oriental-levantine (Turcia si Grecia), central-europene (Ungaria si Austria), estice (Rusia), sudice (Serbia), si occidentale (Franta). La acestea, ar fi trebuit, probabil, daca as fi fost inspirat, sa adaug bucatariile din Bulgaria, în aceeasi categorie cu Serbia, si Germania, alaturi de occidentala Franta.
Iata cum s-au împartit preferintele cititorilor mei între bucatariile listate în sondaj:
- Turcia – 33,76%,
- Grecia – 21,12%,
- Ungaria – 15,25%,
- Franta – 12, 21%,
- Austria – 11,12%,
- Rusia – 3,48%
- Serbia – 3,06%.
Bucatariile oriental-levantine din Turcia si Grecia au adunat 54,88%, în timp ce Franta ocupa abia un modest loc 4.
Într-un sondaj de opinie anterior, care dorea sa afle care anume preparate din bucataria romaneasca si din cea internationala sunt preferate de romani, la cea de-a doua categorie, pe primele locuri, cu cele mai multe nominalizari, au iesit bucatariile italiana si franceza.
Foarte jos în clasament, bucatariile turceasca, greceasca, austriaca si ungureasca, inexistente cea ruseasca si sarbeasca, precum si cea bulgareasca si germana.
Cumva, cele doua sondaje de opinie, la care a raspuns, în principiu, acelasi sector de public, se cam bat cap în cap.
Pe de-o parte publicul prefera în al doilea sondaj bucatariile turca si greaca, nu si pe cea franceza, pe de alta parte, în primul sondaj preparatele culinare preferate ale aceluiasi public provin din Franta, ba chiar si din alte culturi care nu au influentat bucataria noastra traditionala (Italia, India, China, Thailanda, Marea Britanie), si deloc din Turcia, Grecia si alte tari care ne-au influentat bucataria.
Pe de alta parte, în acelasi sondaj, preparatele romanesti nominalizate ca fiind preferate, sunt împartite, ca influenta suferita, între toate culturile culinare mentionate de sondajul al doilea.
Marturisesc ca sunt un pic confiz. Singura explicatie satisfacatoare ar fi aceasta: este vina mea.
Cred ca publicul a fost nevoit sa raspunda la întrebari care l-au pus în dificultate. Este greu sa denumesti un singur preparat culinar preferat, si la fel de dificil, probabil, sa alegi o singura bucatarie preferata.
Este posibil ca la distanta de cateva saptamani raspunsurile fiecaruia dintre noi sa difere, functie de starea de spirit, de ceea ce a mancat în ultima perioada, de vremea de afara sau de cine stie ce alt stimul. Este usor sa alegi astazi un preparat francez, ca fiind preferatul tau în bucataria internationala, iar peste doua saptamani sa indici ca preferi influenta greceasca dintre cele exercitate asupra bucatariei noatre.
Daca as vrea sa trag o concluzie, as zice ca romanul a ramas un traditional în bucatarie; prefera în continuare sarmalele, salata de vinete, ciorba de burta si altele, multe dintre acestea fiind mancaruri de influenta oriental-levantina (ceea ce explica rezultatele sondajului de astazi).
Acelasi roman îsi doreste în paralel, însa, si lucruri noi… cu masura. Asa se explica faptul ca din bucataria internationala alege preparate italienesti si asiatice, si deloc grecesti si turcesti. Dintre acestea din urma, ce a fost mai bun am adaptat si am înglobat deja în bucataria noastra.
Urmatorul sondaj, deja prezent pe blog, pe coloana din dreapta, in treimea inferioara, are titlul: “Ce bautura alcoolica vi se pare mai interesanta?”. El va pune in postura, mai mult sau mai putin imaginara, de a participa la o degustare de bauturi de buna calitate, nu dintre cele care se gasesc oricand in supermarketuri, ci dintre cele care se pot gasi, mai curand, in magazinele specializate, la alt pret si alta calitate.
Ei bine, ce anume degustare v-ar tenta cel mai mult?
desigur!
era sa nu ma duc nici eu, dar fiind implicate doar doua persoane (nu ca la tine) in “guxt-ul” meu, am putut reprograma si m-am bucurat tare ca am putut sa fiu prezenta acolo 🙂
Lasa, nu schimba vorba … 🙂 De ce nu ai venit la Conferinta?
@Didi: Am avut eveniment la GUXT. Pentru mine, ce fac la GUXT este mai important.