Care dintre culturile culinare, care ne-au influenţat bucătăria, este preferata dvs.?

Influente culinare in bucataria romaneasca – sondaj de opinie

Ţara noastră are o bucătărie interesantă. Într-un alt articol o defineam ca un caleidoscop format din mii de fragmente preluate din numeroase culturi.

Nu ne deosebim de alţii în această privinţă, dar avem o notă caracteristică: cultura noastră culinară este o combinaţie, pentru unii fermecătoare şi irezistibilă, de influenţe oriental-levantine, sudice, estice si central europene, plus occidentale.

Radu Popovici - sondaj de opinie
Nu suntem nici aici chiar singulari, probabil că şi bucătăriile bulgărească, sârbească, croată, muntenegreană, bosnică etc. se pot lăuda, în mare, cam cu aceleaşi caracteristici şi aceleaşi influenţe.

În lista bucătăriilor alese de mine pentru acest sondaj de opinie, sunt cuprinse culturi culinare oriental-levantine (Turcia şi Grecia), central-europene (Ungaria şi Austria), estice (Rusia), sudice (Serbia), şi occidentale (Franţa). La acestea, ar fi trebuit, probabil, dacă aş fi fost inspirat, să adaug bucătăriile din Bulgaria, în aceeaşi categorie cu Serbia, şi Germania, alături de occidentala Franţă.

Iată cum s-au împărţit preferinţele cititorilor mei între bucătăriile listate în sondaj:

 1. Turcia – 33,76%,
 2. Grecia – 21,12%,
 3. Ungaria – 15,25%,
 4. Franţa – 12, 21%,
 5. Austria – 11,12%,
 6. Rusia – 3,48%
 7. Serbia – 3,06%.

Bucătăriile oriental-levantine din Turcia şi Grecia au adunat 54,88%, în timp ce Franţa ocupa abia un modest loc 4.

Într-un sondaj de opinie anterior, care dorea să afle care anume preparate din bucătăria românească şi din cea internaţională sunt preferate de români, la cea de-a doua categorie, pe primele locuri, cu cele mai multe nominalizări, au ieşit bucătăriile italiană şi franceză.

Foarte jos în clasament, bucătăriile turcească, grecească, austriacă şi ungurească, inexistente cea rusească şi sârbească, precum şi cea bulgărească şi germană.

Citeste si articolul →   Ce fel de carne preferaţi? – Rezultate finale

Cumva, cele două sondaje de opinie, la care a răspuns, în principiu, acelaşi sector de public, se cam bat cap în cap.

Pe de-o parte publicul preferă în al doilea sondaj bucătăriile turcă şi greacă, nu şi pe cea franceză, pe de altă parte, în primul sondaj preparatele culinare preferate ale aceluiaşi public provin din Franţa, ba chiar şi din alte culturi care nu au influenţat bucătăria noastră tradiţională (Italia, India, China, Thailanda, Marea Britanie), şi deloc din Turcia, Grecia şi alte ţări care ne-au influenţat bucătăria.

Pe de altă parte, în acelaşi sondaj, preparatele româneşti nominalizate ca fiind preferate, sunt împărţite, ca influenţă suferită, între toate culturile culinare menţionate de sondajul al doilea.

Mărturisesc că sunt un pic confiz. Singura explicaţie satisfăcătoare ar fi aceasta: este vina mea.

Cred că publicul a fost nevoit să răspundă la întrebări care l-au pus în dificultate. Este greu să denumeşti un singur preparat culinar preferat, şi la fel de dificil, probabil, să alegi o singură bucătărie preferată.

Este posibil ca la distanţă de câteva săptămâni răspunsurile fiecăruia dintre noi să difere, funcţie de starea de spirit, de ceea ce a mâncat în ultima perioadă, de vremea de afară sau de cine ştie ce alt stimul. Este uşor să alegi astăzi un preparat francez, ca fiind preferatul tău în bucătăria internaţională, iar peste două săptămâni să indici că preferi influenţa grecească dintre cele exercitate asupra bucătăriei noatre.

Dacă aş vrea să trag o concluzie, aş zice că românul a rămas un tradiţional în bucătărie; preferă în continuare sarmalele, salata de vinete, ciorba de burtă şi altele, multe dintre acestea fiind mâncăruri de influenţă oriental-levantină (ceea ce explică rezultatele sondajului de astăzi).

Citeste si articolul →   Un mic solo la “Simfonia Legumelor”

Acelaşi român îşi doreşte în paralel, însă, şi lucruri noi… cu măsură. Aşa se explică faptul că din bucătăria internaţională alege preparate italieneşti şi asiatice, şi deloc greceşti şi turceşti. Dintre acestea din urmă, ce a fost mai bun am adaptat şi am înglobat deja în bucătăria noastră.

Urmatorul sondaj, deja prezent pe blog, pe coloana din dreapta, in treimea inferioara, are titlul: „Ce bautura alcoolica vi se pare mai interesanta?”. El va pune in postura, mai mult sau mai putin imaginara, de a participa la o degustare de bauturi de buna calitate, nu dintre cele care se gasesc oricand in supermarketuri, ci dintre cele care se pot gasi, mai curand, in magazinele specializate, la alt pret si alta calitate.

Ei bine, ce anume degustare v-ar tenta cel mai mult?


3 comentarii pe “Care dintre culturile culinare, care ne-au influenţat bucătăria, este preferata dvs.?

 1. Didi spune:

  desigur!
  era sa nu ma duc nici eu, dar fiind implicate doar doua persoane (nu ca la tine) in „guxt-ul” meu, am putut reprograma si m-am bucurat tare ca am putut sa fiu prezenta acolo 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.