Reteta de fata este o specialitate cantoneza si, in mod traditional, este gatita in vase de pamant individuale. Eu am folosit o caserola chinezeasca, care poate cuprinde 4 portii si pe care o pot aseza direct pe flacara.
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
2 linguri de vin de orez
2 lingurite de amidon, desfacut cu putina apa
4-6 ciuperci negre (Shiitake) uscate
250 g orez cu bob lung
3 carnati chinezesti, feliati pe diagonala (circa 200 g in total)
2 cepe verzi, taiate bucati de 5-6 cm lungime si apoi taiate fideluta
2 linguri de sos de soia light
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 cm bucata de ghimbir, taiat julienne
1 lingurita de ulei de susan
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se combina carnea cu sare, jumatate din vin si mixtura de amidon. Se inmoaie ciupercile in apa calduta timp de minim 30 de minute, apoi se storc, se indeparteaza tulpinile tari si se taie julienne.
Se spala orezul o data, apoi se pune intr-o caserola de pamant ars cu 300 – 400 ml apa. Trebuie ca apa sa depaseasca nivelul orezului cam cu 1 cm, altfel sunt sanse mari ca acesta sa se lipeasca pe fundul vasului. Se da lichidul in clocot si se amesteca.
Se asaza bucatile de pui si ciupercile peste orez, iar feliutele de carnat se aranjeaza peste bucatile de pui. Se micsoreaza flacara si se gatesc la foc foarte mic, acoperind vasul, circa 15 minute.
Intre timp se amesteca intr-o craticioara sosul de soia cu restul de vin, zahar, ghimbir si ulei de susan, pe flacara media-mare, pana ce mixtura aproape ca da in clocot.
Dupa ce orezul, puiul, ciupercile si carnatii sunt gata se stropesc cu sosul din craticioara. Se orneaza cu ceapa verde si frunze de coriandru. Se serveste imediat.
Sfaturi:
Carnati chinezesti siu ciuperci shiitake uscate se gasesc in magazinele alimentare de la Dragonul Rosu 1 si 2. Tot de acolo am luat si caserola.
Cu sigurantã a iesit o bunãtate!sunt o fire pofticioasã…deja i-mi lasã gura apã……..
@Ramona: Sa stii ca au iesit buni. Da o fuga la Lisabona, precis gasesti carnati chinezesti undeva. 🙂
Buna reteta si simpla si aromata. Si cu manopera putina, exact ce-mi trebuie. 🙂
@memphis: Ma bucur ca te-am nimerit. 🙂
Vasul ca vasul, Radu, dar carnatii? pentru un astfel de experiment trebuie sa fac o escapada in Dragon. Trebuia oricum sa maerg, dar de cand cu incendiul din 6 (de unde ma mai dotam cu instrumente de pescuit) am ezitat sa mai merg. Pofta mi-ai facut, dar de executat sa vedem cand ajung. Ai inceput saptamana in forta, asa ca astept si alte retete ca sa fac aprovizionarea cu tot ce trebuie.
@Elena Toma: Te aprovzionai cu instrumente de pescuit? Pescuiesti tu, sau “varzoiul”? 🙂
@strumfa: N-ar fi o idee rea. 🙂
Mai Radu, nu stiu cum sa-ti spun, dar ori de cate ori “rasfoiesc” retetele tale, ma apuca brusc o foame si o pofta… Iar daca se intampla sa imi fie foame dinainte…. e jale. Eu iti propun sa imbunatatesti site-ul tau cu un buton de autoservire. Asa cred ca as intra si mai des… asta, fara vreun interes anume :).