Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen.
Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au un gust picant si vag dulceag: mi-am permis s-o modific adaugandu-i putin usturoi, caci astfel, cel putin dupa gustul meu, am obtinut o savoare mai echilibrata.
Bucatarie: germana
Dificultate: usor
Cantitate: 1,3 kg
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
1 kg carne de porc
250 g slanina
2 linguri de seminte de chimen
1 legatura de patrunjel proaspat, tocata
1 ceapa
2 lingurite de pasta de usturoi
1 lingurita de zahar brun
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru
1/2 lingurita de ienibahar
6 linguri de vin alb
Instructiuni:
Se taie carnea de porc fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii de tocat. Slanina se toaca, folosind un satar, cubulete de 8-10 mm. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie.
Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Carnatii se pot rasuci, pentru a forma mai multe segmente, sau lasa intregi. Am preferat sa-i las asa, caci matul de porc era destul de indesat cu umplutura si nu am vrut sa risc ruperea sa.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Nota:
Aceasta reteta de carnati a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.
Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.