Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii.
Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane din zona oraselor Berlin si Hamburg.
Exista multe variante de currywurst, iar eu am ales-o, probabil, pe una dintre cele mai ciudate. Cand am vazut alaturarea de curry si frisca lichida intr-o reteta de carnati, am fost extrem de curios, iar curiozitatea mi-a fost rasplatita, caci carnatii cu curry, in varianta adaptata de mine, au iesit deliciosi.
Culoarea galbuie a carnatilor se datoreaza curcumei, o mirodenie care, pe langa aroma si gust, aduce in aceasta reteta si un plus de culoare. Folositi, dupa gustul dvs., un amestec curry mai mult sau mai putin iute.
Mai multe amanunte despre Currywurst si despre istoria lor gasiti aici.
- Bucatarie: germana
- Dificultate: usor
- Cantitate: 1,3 kg
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gatit: 0
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc
- 250 g slanina
- 2 linguri de curcuma
- 1 lingura de amestec de mirodenii curry
- 1 lingura de boia dulce
- 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de piper alb
- 120 ml frisca lichida
Instructiuni:
- Se taie carnea fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii. Slanina se toaca mai grosier, folosind un satar sau un cutit mare de bucatarie. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie.
- Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.
- Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnatii dupa dimensiunea care va convine, sau lasati doar un singur carnat mare.
- Se agata carnatii intr-un loc uscat, bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C, si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin.
- Se pot gati imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Inedita, pentru mine, folosirea de frisca lichida la prepararea carnatilor.
@Stanescu Mirela: A fost si pentru mine. 🙂
Carnatii tai sunt cu curry si probabil sunt pe gustul meu dar nu sunt currywurst nemtesti, nu stiu de ce i-ai alaturat si ai mai pus si link catre articolul unde se vede ca e vorba de cu totul altceva. Eu stiam ca sunt populari peste tot in Germania, nu doar in Berlin si Hamburg si stiam ca se fac asa cum se spune si pe wiki, cel putin de cate ori am mancat eu asa au fost, nu au curry si curcuma in compozitie. Si chiar daca nu provin din Marea Britanie, idea si ingredientele tot de la britanici au venit la fraulein care i-a inventat.
@cristi-j: Ca toate retetele de carnati publicate de mine, tpate sunt “in stil”, adica pornind de la un punct de inspiratie. Aici a fost vorba despre Currywurst.
Berlin si Hamburg sunt zonele unde se bucura de cea mai mare popularitate. Nu stiu de ce ai tras concluzia ca s-ar consuma doar acolo.
In ce priveste inspiratia britanica, este de necontestat, doar ca eu unul m-as fi asteptat ca britanicii sa produca cei mai vestiti carnati cu curry, nu germanii. Asta-i tot.