Carnati de porc (facuti in casa) – Reteta cu cascaval afumat
Carnatii de porc sunt nelipsiti din meniurile sarbatorilor de iarna. Cum se apropie Craciunul, iar in jurul meu a inceput sa se vorbeasca numai de jumari, piftie, carnati si sarmale, desi experimentez, parca in ciuda sezonului, cateva sosuri asiatice picante, m-am lasat si eu cuprins un pic de febra bucatelor traditionale.
Am primit de la Delaco, pentru experimente, cateva rotite de cascaval afumat, asa ca am incercat sa imbin preparatele raditionale de Craciun, cu unul dintre cascavalurile al carui raport pret-calitate este unul foarte bun.
Adaosul de branzeturi la umplutura carnatlor nu se intalneste prea des, dar nici foarte rar.
Reteta de carnati de porc pe care o propun mai jos este una inspirata dupa reteta carnatilor italienesti Cotechino.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 1,4 kg
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gatit: 0
Carnati de porc – Ingrediente:
- 1 kg carne de porc, tocata;
- 150 g slanina, tocata;
- 200 g cascaval afumat de la Delaco, ras;
- 3 lingurite de usturoi pisat;
- 2 lingurite de sare;
- 1 lingurita de boabe de piper negru;
- 2 lingurite de zahar brun;
- 1 1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa;
- 1 lingurita de seminte de chimen;
- 2 lingurite de boia dulce afumata;
- 1 lingurita de boia iute;
- 6 linguri de vin alb sec;
- mate de porc.
Cum se fac carnatii de porc cu cascaval afumat – Instructiuni de preparare:
- Se prajesc uscat intr-o tigaita, fara ulei, boabele de piper si semintele de chimen, pana ce incep sa pocneasca. Se iau de pe foc, se lasa sa se raceasca 1-2 minute, apoi se piseaza fin sau se proceseaza cu o rasnita de cafea.
- Se combina intr-un castronel vinul alb cu sarea si zaharul. Se amesteca pana ce solidele se dizolva in vin. Se combina intr-un castron mare toate ingredientele, inclusiv mirodeniile pisate si mixtura de vin.
- Se umplu matele de porc cu mixtura de carne.
- Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se zvante si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C.
- Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Nota:
Inainte de a umple matele si de a forma carnatii, este prudent sa verificati asezonarea. Modelati in palme, din umplutura de carnati, o chifteluta sau o parjoala mica. Prajiti-o apoi in putin ulei. Gustati si vedeti daca este nevoie sa reglati cantitatile de sare, usturoi, zahar, piper, boia afumata, boia iute etc.
Puteti repeta operatiunea aceasta de mai multe ori, pana ce obtineti gustul si aroma pe care le dorriti. Porniti prudent cu asezonarea, asa cum este indicat in reteta mea; puteti oricand sa adaugati ceva, sa scoateti este imposibil.
Inainte de a umple matele de porc, este indicat sa lasati umplutura sa stea peste noapte, ca aromele sa aiba timp sa se amestece si sa se dezvolte.