Aceasta reteta are si varianta video.
Acesti carnati se prepara din spata si slanina de porc, cu adaus de pulpa de vitel. Sunt aromatizati robust, cu usturoi, cimbru, boia, piper si ienibahar. Se gatesc pe gratar sau prajiti.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute + uscare
Timp de gatit: –
Ingrediente:
1 kg spata de porc
250 g pulpa de vitel
250 g slanina de porc
1 lingura de boia dulce
1/2 lingurita de ienibahar, macinat
1 lingura de cimbru uscat
50 ml zeama de oase
1 lingurita sare
1/2 lingurita de piper negru, macinat
1 lingurita de pasta de usturoi
mate de porc, curatate
Instructiuni:
Se taie carnea de porc si vitel fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii. Slanina se toaca, folosind un satar, cubulete de 8-10 mm. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie.
Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnati dupa dimensiunea care va convine.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Nota:
Aceasta reteta de carnati, ca si altele ce vor urma in curand, a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.
Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.
Desi stiu sa fac carnati, aceasta reteta vine cu cateva noutati pentru mine: taierea in fasii a carnii si ienibaharul. Mi-am propus sa o fac si eu in zilele urmatoare.
Apropo de timpul de preparare (30 minute): sunt sceptic. Numai macinarea condimentelor fac minim 15 minute. Plus zeama de oase=?!
Cu stima!
@Constantin: Eu le aveam macinate. 🙂
Zeama de oase, adicatelea supa de oase, sau fond daca vreti.
Excelenta reteta! Ii prepar la fel, desi sunt moldoveanca, 🙂 mai putin enibaharul, si este o reteta de familie.
@Marcela: Este o reteta clasica de carnati, asa ca nu ma mira faptul ca se face si in alte locuri. Ienibaharul vine cu o aroma subtila si complexa: din punctul meu d evedere, este un castig pentru reteta.