Carnati Bockwurst
Combinatia de carne de porc si vitel este „legata”, în aceasta reteta, cu lapte si oua, si aromatozata cu piper alb, cuisoare si patrunjel. Acest tip de carnat, foarte popular în Germania, se bea alaturi de bere Bock si este una dintre vedetele oricarui Oktoberfest. Daca doriti o altfel de reteta, va recomand si reteta de carnati de casa de la Laura.
- Bucatarie: germana
- Dificultate: usor
- Cantitate: 1300 g
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gatit: 0
Carnati în stil Bockwurst – Ingrediente:
- 500 g pulpa de porc
- 500 g pulpa de vitel
- 250 g slanina de porc
- 2 cepe
- 1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
- 2 lingurite de sare
- 1/2 lingurita de piper alb
- 1/2 lingurita de cuisoare, pisate
- 1/2 cana cu lapte integral
- 2 oua, batute
Carnati în stil Bockwurst – Instructiuni:
Se taie carnea de porc si cea de vitel fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenata mai usor de melcul masinii de tocat.
Slanina se toaca grosier, folosind un satar sau cutit de bucatarie (cubulete de 1 cm).
Se trec carnea si ceapa prin masina de tocat. Se amesteca tocatura cu slanina si celelalte ingrediente. Se foloseste sita de tocare fina.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnati dupa dimensiunea care va convine, sau se lasa carnatul mare, cat permite matul.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, într-un loc bine aerisit si racoros.
Se gatesc apoi imediat, se usuca sau se transfera în congelator, pentru o folosire ulterioara.
am gasit aceeasi reteta pe un site cu retete in limba engleza. dif. era ca se adauga si chives proaspat.:))) deci e valabil
@mina: Nu uita: reteta este “Carnati în stil Bockwurst”, nu “Carnati Bockwurst”.
Ai dreptate Radule, e foarte greu sa reconstitui retetele vechi, dar uneori poate fi incitant, alteori obositor, ba ciar tracasant.
Nu exista “biblioteci de gust” care sa te initieze, sa te ajute si de multe ori rezultatul este dezamagitor. Dar noi “astia” nu renuntam !
@Uica: Este si incitant, dar mai ales frustrant. Eu am cam renuntat… Cred ca in bucatarie trebuie sa privim mai ales inainte, caci oricum privitul inapoi este aproape imposibil. Niciun ingredient actual nu mai seamana cu cele de acum 50 de ani. Nu mai zic de combustibil, plite, cuptoare, unelte de bucatarie. In plus, nici oamenii nu mai seamana cu cei de acum 50 de ani. Si noi si alimentele am suferit “mutatii”.
Comentariul meu are doar un caracter informativ si nu se refera la reteta ta modificata.
Nici o reteta nu trebuie luata ca o dogma dar, “istoria” unei retete o gasesc interesanta.
@katze: Ai intrutotul dreptate. Istoria, “filozofia” care a nascut-o, etimologia, variante etc. sunt elementele captivante ale unei retete. Multe dintre retetele traditionale nici macar nu se mai pot reproduce identic, decat cu excesiv de multa stradanie care, uneori, strica placerea gatitului.
Hallo,
Bockwurst sau rote Wurst nu este alb, a nu se confunda cu Weißwurst! Nu contine patrunjel, condimentele tipice sunt piper, ghimbir, coriandru, boia si macis. Pt a obtine culoarea caracteristica, usor maronie, se afuma in prealabil, apoi se oparesc.
“Acest tip de carnat, foarte popular în Germania, se bea alaturi de bere Bock ” 🙂 …… sau Doppelbock ( alc: 5-12 %) sunt o pereche minunata si nu doar la Oktoberfest 🙂
@Katze: Nu mi-am propus sa urmez reteta exact, ci doar ca ghid. Nici nu am vrut sa complic lucrurile mai mult decat am eu nevoie acum: sunt doar un incepator in ale carnatilor. Este un univers interesant, cu foarte multe posibile combinatii.
Reteta de carnati proaspeti in stil Weisswurst exista si ea pe blog.
bockwurst-ul bavarez e…alb, cu mult patrunjel verde. toate sunt tocate marunt, aproape de pasta…
Prost! Guten Appetit!
@mira: NU este chiar Bockwurst, cum scrie si in denuire, ci in stil Bockwurst. Ca ingrediente reteta este respectata destul de bine, ca tehnologie doar partial. Carnatul iese, desigur, diferit.