Combinaţia de carne de porc şi viţel este „legată”, în această reţeta, cu lapte şi ouă, şi aromatozată cu piper alb, cuişoare şi pătrunjel. Acest tip de cârnat, foarte popular în Germania, se bea alături de bere Bock şi este una dintre vedetele oricărui Oktoberfest.


Bucatarie: germana
Dificultate: usor
Cantitate: 1300 kg
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
500 g pulpă de porc
500 g pulpă de viţel
250 g slănină de porc
2 cepe
1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat
2 linguriţe de sare
1/2 linguriţă de piper alb
1/2 linguriţă de cuişoare, pisate
1/2 cană cu lapte integral
2 ouă, bătute

Instrucţiuni:
Se taie carnea de porc şi cea de viţel făşiuţe late de circa 2 cm, ca să poată fi antrenată mai uşor de melcul maşinii de tocat. Slănina se toacă grosier, folosind un satâr sau cuţit de bucătărie (cubuleţe de 1 cm).
Se trec carnea şi ceapa prin maşina de tocat. Se amestecă tocătura cu slănină şi celelalte ingrediente. Se foloseşte sita de tocare fină.

Se fixează maţele de porc pe tulumba maşinii şi se umplu cu mixtura de carne. Se răsucesc apoi cârnaţi după dimensiunea care vă convine, sau se lasă cârnatul mare, cât permite maţul.
Se agaţă cârnaţii şi se lasă până a doua zi, să se usuce şi să se scurgă puţin, într-un loc bine aerisit şi răcoros.
Se gătesc apoi imediat, se usucă sau se transferă în congelator, pentru o folosire ulterioară.