Cârnaţi în stil Bockwurst

Cârnaţi Bockwurst

Combinaţia de carne de porc şi viţel este „legată”, în această reţeta, cu lapte şi ouă, şi aromatozată cu piper alb, cuişoare şi pătrunjel. Acest tip de cârnat, foarte popular în Germania, se bea alături de bere Bock şi este una dintre vedetele oricărui Oktoberfest. Daca doriti o altfel de reteta, va recomand si reteta de carnati de casa de la Laura.

  • Bucatarie: germana
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1300 g
  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gatit: 0

Cârnaţi în stil Bockwurst – Ingrediente:

  • 500 g pulpă de porc
  • 500 g pulpă de viţel
  • 250 g slănină de porc
  • 2 cepe
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 2 linguriţe de sare
  • 1/2 linguriţă de piper alb
  • 1/2 linguriţă de cuişoare, pisate
  • 1/2 cană cu lapte integral
  • 2 ouă, bătute

Cârnaţi în stil Bockwurst – Instrucţiuni:

Se taie carnea de porc şi cea de viţel făşiuţe late de circa 2 cm, ca să poată fi antrenată mai uşor de melcul maşinii de tocat.
Slănina se toacă grosier, folosind un satâr sau cuţit de bucătărie (cubuleţe de 1 cm).
Se trec carnea şi ceapa prin maşina de tocat. Se amestecă tocătura cu slănină şi celelalte ingrediente. Se foloseşte sita de tocare fină.
Se fixează maţele de porc pe tulumba maşinii şi se umplu cu mixtura de carne. Se răsucesc apoi cârnaţi după dimensiunea care vă convine, sau se lasă cârnatul mare, cât permite maţul.
Se agaţă cârnaţii şi se lasă până a doua zi, să se usuce şi să se scurgă puţin, într-un loc bine aerisit şi răcoros.
Se gătesc apoi imediat, se usucă sau se transferă în congelator, pentru o folosire ulterioară.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Cârnaţi în stil Bockwurst
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:

10 comentarii pe “Cârnaţi în stil Bockwurst

  1. Uica Mihai spune:

    Ai dreptate Radule, e foarte greu să reconstitui reţetele vechi, dar uneori poate fi incitant, alteori obositor, ba ciar tracasant.
    Nu există „biblioteci de gust” care să te iniţieze, să te ajute şi de multe ori rezultatul este dezamăgitor. Dar noi „ăştia” nu renunţăm !

    • Radu Popovici spune:

      @Uica: Este si incitant, dar mai ales frustrant. Eu am cam renuntat… Cred ca in bucatarie trebuie sa privim mai ales inainte, caci oricum privitul inapoi este aproape imposibil. Niciun ingredient actual nu mai seamana cu cele de acum 50 de ani. Nu mai zic de combustibil, plite, cuptoare, unelte de bucatarie. In plus, nici oamenii nu mai seamana cu cei de acum 50 de ani. Si noi si alimentele am suferit „mutatii”.

  2. Katze spune:

    Comentariul meu are doar un caracter informativ si nu se refera la reteta ta modificata.
    Nici o reteta nu trebuie luata ca o dogma dar, „istoria” unei retete o gasesc interesanta.

    • Radu Popovici spune:

      @katze: Ai intrutotul dreptate. Istoria, „filozofia” care a nascut-o, etimologia, variante etc. sunt elementele captivante ale unei retete. Multe dintre retetele traditionale nici macar nu se mai pot reproduce identic, decat cu excesiv de multa stradanie care, uneori, strica placerea gatitului.

  3. Katze spune:

    Hallo,
    Bockwurst sau rote Wurst nu este alb, a nu se confunda cu Weißwurst! Nu contine patrunjel, condimentele tipice sunt piper, ghimbir, coriandru, boia si macis. Pt a obtine culoarea caracteristica, usor maronie, se afuma in prealabil, apoi se oparesc.
    „Acest tip de cârnat, foarte popular în Germania, se bea alături de bere Bock ” 🙂 …… sau Doppelbock ( alc: 5-12 %) sunt o pereche minunata si nu doar la Oktoberfest 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mira: NU este chiar Bockwurst, cum scrie si in denuire, ci in stil Bockwurst. Ca ingrediente reteta este respectata destul de bine, ca tehnologie doar partial. Carnatul iese, desigur, diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.