Carnati in stil chaurice

Sunt un tip de carnati cu o asezonare robusta, populari in statul american Louisiana. Reteta a fost adusa initial de spanioli, fiind adaptata de-a lungul timpului la ingredientele locale. Termenul “chaurice” este similar cu “chorizo”, acesti din urma carnati servind, probabil, ca sursa initiala de inspiratie.
Am ales o varianta de reteta de carnati chaurice in care asezonarea este robusta si complexa; aromele de usturoi si ardei iute se combina cu cele ale mirodeniilor si ierburilor aromate, insotite de savoarea puternica si caracteristica a fumului lichid. Gustul este aromat, afumat si picant.
Carnati in stil chaurice - Carnati in stil chaurice 1 - Retetele lui Radu
Acesti carnati se simt bine insotiti de fasole alba sau rosie, dar pot fi serviti si cu oua si cartofi gatiti in toate felurile.

Bucatarie: creola
Dificultate: usor
Cantitate: 1,3 kg
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
1 kg pulpa de porc
250 g slanina
1/2 ceapa
1 lingura de pasta de usturoi
2 lingurite de sare
1/2 lingurita de piper negru
1 lingurita de fulgi de ardei iute
1 lingura de boia dulce
1/2 lingurita de macis
1/2 lingurita de ienibahar
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de salvie uscata
1 lingura de fum lichid
6 linguri de vin rosu
Instructiuni:
Se taie carnea fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii. Slanina se toaca mai grosier, folosind un satar sau un cutit mare de bucatarie. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie. Se face acelasi lucru cu ceapa. Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnatii dupa dimensiunea care va convine.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C
Se gatesc apoi imediat, se afuma, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.

8 comentarii pe “Carnati in stil chaurice

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Am auzit ca mai muilti romani plecati in strainatate au probleme cu gasitul matelor de porc… De fapt, si ce se gaseste la noi pe piata provine din China. Nu mai sta nimeni in occident sa spele matele, sa le usuce, sa le sareze etc. Munca grea si, scuzati, cam scarboasa.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Sunt gustosi, intr-adevar. Nu i-am incercat cu jambalaya; i-am mancat simpli, cu paine, fiindca vroiam sa le simt gustul cat mai bine si mai putin “alterat” de alte ingrediente. Poate data viitoare. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.