Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: circa 1,3 kg
Timp de preparare: 30 minute + uscare
Timp de gatit: –

Ingrediente:
1 kg spata de porc
250 g slanina de porc
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de boia afumata
4 linguri de boia dulce
1 lingurita de pasta de usturoi
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
50 ml vin rosu
mate de porc, curatate

Instructiuni:
Se taie carnea de porc fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenata mai usor de melcul masinii. Slanina se toaca, folosind un satar sau cutit de bucatarie, cubulete de 1 cm.

Se prepara pasta de usturoi pisand intr-o piua cativa catei, curatati de coaja si tocati grosier, cu o cantitate mica de sare.

Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie. Se amesteca tocatura cu slanina si celelalte ingrediente.

Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnati dupa dimensiunea care va convine.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros.
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.

Nota:
Aceasta reteta de carnati, ca si altele ce vor urma in curand, a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.

Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.