Carnati in stil chorizo

Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: circa 1,3 kg
Timp de preparare: 30 minute + uscare
Timp de gatit: –
Ingrediente:
1 kg spata de porc
250 g slanina de porc
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de boia afumata
4 linguri de boia dulce
1 lingurita de pasta de usturoi
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
50 ml vin rosu
mate de porc, curatate

Instructiuni:
Se taie carnea de porc fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenata mai usor de melcul masinii. Slanina se toaca, folosind un satar sau cutit de bucatarie, cubulete de 1 cm.
Se prepara pasta de usturoi pisand intr-o piua cativa catei, curatati de coaja si tocati grosier, cu o cantitate mica de sare.
Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie. Se amesteca tocatura cu slanina si celelalte ingrediente.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnati dupa dimensiunea care va convine.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros.
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Nota:
Aceasta reteta de carnati, ca si altele ce vor urma in curand, a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.

Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.


6 comentarii pe “Carnati in stil chorizo

    • Radu Popovici spune:

      @preoteasa mihai: Si spaniolii folosesc un tip special de ardei uscat, foarte colorat. Reteta mea este una „in stil” Chorizo, adica adaptata dupa gustul meu si dupa ce se gaseste pe piata pe la noi.

  1. cristi-j spune:

    Ai mei fac carnati in fiecare an. Anul asta mai putini pentru ca nu mai au furnizorul de porc … hahaha. Poate ca nu sunt cei mai buni carnati din lume dar sunt printre cei mai buni pe care i-am mancat eu. Acum, sunt pe gustul meu pentru ca am crescut cu ei sau e invers, asta ramane de discutat … hahaha. Cred ca ar fi o idee buna sa folosim anul asta (probabil partial, dpdv cantitativ) cantitatile/reteta ta.
    Care e motivul tau pentru a toca slanina cubulete si nu prin masina, pentru ca am auzit mai multe variante ?
    Daca ai mai facut reteta, s-a plans cineva, dintre cei care au gustat, ca ar fi prea picant, prea multa boia ?
    Caut de mult timp boia afumata si nu am gasit nicaieri, ceva sugestii ?
    Ai idee de ce prin magazinele din Romania carnatii chorizo se gasesc foarte rar in schimb e mult mai usor sa gasesti salam chorizo ?
    Oarecum in aceeasi idee, de vreo 10 zile sau mai mult, nu mai e ghimbir prin niciun supermarket, tot caut si degeaba.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Poti trece slanina printr-o sita cu deschideri foarte mari, triunghiulare de exemplu, dar mi s-a parut mie ca niciuna dintre sitele masinii nu are dimensiunea pe care mi8-o doresc eu, asa ca am preferat sa toc slanina cu un cutit.
      Nu s-a plans nimeni ca ar fi prea picanti. Oricum, am pus doar 1/2 lingurita de fulgi de ardei iuti la 1,3 kg carnati.
      Boia afumata se gaseste in Mega Image, nu stiu daca au magazine si in orasul tau. De altfel, in Bucuresti se gaseste in mai multe gagazine de mirodenii. Cred ca gasesti online.
      Am luat ghimbir acum vreo 5 zile din Auchan, deci in Bucuresti se gaseste.

  2. Stanescu Mirela spune:

    Arata grozav; mie imi plac foarte mult carnatii (pe timp de toamna tarzie si iarna). Vazut, citit, placut si inchis rapid. Piei ispita…pana la Craciun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.