Aceasta reteta are si varianta video.
Acesti carnati sunt slabi (se prepara fara slanina) si picanti, aromatizati puternic cu cimbru uscat, usturoi si fulgi de ardei iute. Daca preferati o varianta ceva mai grasa, puteti adauga 150-250 g slanina de porc; nu folositi seu de oaie, caci da o consistenta neplacuta carnatilor.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 14 portii
Timp de preparare: 30 minute + uscare
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
1 kg pulpa de oaie
1 lingurita de fulgi de ardei iute
1/2 lingurita de piper negru, macinat
1 lingurita de cimbru uscat
50 ml supa de oase, sau vin rosu
2 lingurita de sare
2 lingurite de pasta de usturoi
mate de oaie (sau de porc), curatate

Instructiuni:
Se taie carnea de oaie fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie.
Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.

Se fixeaza matele de oaie pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne. Se rasucesc apoi carnati dupa dimensiunea care va convine.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.

Nota:
Aceasta reteta de carnati, ca si altele ce vor urma in curand, a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.

Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.