Cotechino di Modena (uneori scris si “coteghino” sau “cotecchino”) sunt carnati proaspeti, din carne si slanina de porc. Istoria lor incepe, se pare, in anul 1511 cand in localitatea Gavello, in timpul unui asediu, macelarii au gasit o modalitate de a conserva carnea, folosind la prepararea acestui tip de carnati bucati mai putin fragede si slanina.
Traditional, Cotechino sunt carnati grosi si scurti. Eu am preferat o varianta mai subtire, limitat fiind de dimensiunile tulumbelor si matelor pe care le-am avut la dispozitie.
Exista, bineinteles, mai multe variante de retete, dar aromele date de Parmesan, nucsoara, cuisoare, scortisoara si piper sunt caracteristice carnatilor Cotechino. Se gatesc prin prajite sau frigere, uneori la cuptor, si merg foarte bine alaturi de fasole, linte si cartofi.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 1,3 kg
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente::
1 kg pulpa de porc
250 g slanina
30 g Parmesan, ras
2 lingurite de pasta de usturoi
1 1/2 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru
1 lingurita de nucsoara
1/2 lingurita de cuisoare
1/2 -1 lingurita de fulgi de ardei iute
1/2 lingurita de scortisoara
6 linguri de supa
Instructiuni::
Se taie carnea de porc fasiute late de circa 2 cm, ca sa poata fi antrenate mai usor de melcul masinii de tocat. Slanina se toaca, folosind un satar, cubulete de 8-10 mm. Se trece carnea prin masina de tocat, utilizand sita de tocare medie.
Se amesteca tocatura cu celelalte ingrediente.
Se fixeaza matele de porc pe tulumba masinii si se umplu cu mixtura de carne.
Se agata carnatii si se lasa pana a doua zi, sa se usuce si sa se scurga putin, intr-un loc bine aerisit si racoros, de preferinta la o temperatura sub 3-4°C
Se gatesc apoi imediat, sau se transfera in congelator, pentru o folosire ulterioara.
Nota:
Aceasta reteta de carnati, ca si altele ce vor urma in curand, a fost preparata cu masina de tocat Naumann NM-300. Este o masina de dimensiuni mici, foarte compacta, destinata tocarii carnii, dar si altor ingrediente. Motorul sau are 1200 w, deci este destinata uzului casnic; asta inseamna ca nu poate functiona continuu ore in sir, caci riscati sa ardeti motorul. De asemenea, nu este indicat sa macinati cu ea oase sau alte ingrediente foarte dure, ori foarte elastice.
Folosita cu grija isi face treaba neasteptat de bine. Are, in opinia mea, un raport pret-calitate foarte bun.
stai oleaca, pai cum conservau aia carnea… facînd cîrnati proaspeti?! îi tineau tot asa, în congelator? 😕
@nea’Mielu: Faceau carnati proaspeti, apoi treceau la uscare si afumare.