Preparatul isi trage denumirea de la numele restaurantului suedez (Hasselbackens) unde, in Stockholm, in secolul al XVIII/lea au fost gatiti pentru prima data. Acesti „cartofi acordeon” sunt spectaculosi, gustosi si foarte versatili, putand fi asociati cu o sumedenie de alte ingrediente.

Se fac mult mai usor decat s-ar putea crede la prima vedere, secretul fiind sa aveti un cutit ascutit si o mana sigura.

Bucatarie: suedeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + inmuiere
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
4 cartofi medii, lunguieti, cam de aceeasi dimensiune
2 linguri de suc de lamaie (sau otet alb)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de unt
10 catei de usturoi, necuratati
cateva fire de rozmarin proaspat
100 g cascaval „Sofia” de la Delcao
12 linguri de crema de branza „Ceva Fin cremos” de la Delaco
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se taie fiecare cartof vertical, la intervale cat de mici puteti de 5 mm, dar nu de tot, ci doar pana la 5 mm de fund. Se lasa la inmuiat 1 ora, in apa rece, cu cuburi de gheata si putin suc de lamaie,ca sa elimine cat mai mult din amidon, iar „foile” sa se desfaca frumos. Se incinge cuptorul la gradatia mediu.

Se captuseste o tava de copt cu hartie pergament. Se asaza cartofii pe tava. Se stropesc cu ulei de masline, se sareaza bine si se pipereaza si se puncteaza cu bucatele de unt. Se asaza printre ei bucatele de rozmarin si cateii de usturoi.

Se acopera cu folie de aluminiu si se transfera tava in cuptorul incins. Se coc cartofii 30-40 de minute, sau pana ce sunt moi. In acest rastimp se intorc macar o data. Se inlatura folia si se lasa cartofii la rumenit 5-6 minute.

Intre timp se prepara un sos amestecand o crema de branza cu sare, piper si o parte din patrunjelul tocat.
Se servesc cartofii fierbinti, stropiti cu unt topit din tava, presarati cu cascaval si patrunjel tocat, alaturi de sosul de branza.

Nota:
Alegeti cartofi de aceeasi dimensiune, cu o forma lunguiata. Nu-i curatati de coaja, doar spalati-i cu multa grija.

Cand taiati cartofii, asezati-i intre doua funduri de tocat subtiri, 5-7 mm grosime. Cartofii vor sta astfel fix, iar fundurile nu vor permite cutitului dvs. sa taie mai mult decat trebuie.

Cartofii Hasselback se pot gati la cuptor, pe gratar sau in tigaie, prajiti in unt infuzat cu arome. Experimentati dupa cum va poarta imaginatia.
De asemenea, asociati-i si cu alte ingrediente: bacon prajit si tocat, unt compozit, maioneza, alioli, pesto etc.