Câştigătorii concursului dotat cu premii de la Singer Romania

Iată că suntem pe 20 decembrie, iar concursul dotat cu premii Singer a luat sfârşit. A fost o experienţă interesantă, cel puţin din punctul meu de vedere, căci cele 513 comentarii au fost asemenea radiografiei unui eşantion de populaţie. Analiza lor mi-a explicat câteva lucruri noi şi mi-a întărit unele bănuieli. Dar, haideţi s-o luăm pe rând.

Participarea a fost bună, datorită şi muncii noastre de promovare (mă refer la Cristi Borod de la Bucătar Maniac, Andrei Crivăţ de la e-bucătăria şi la subsemnatul), dar şi premiilor destul de interesante oferite de Singer Romania, companie căreia vreau să-i mulţumesc pentru deschidere şi pentru îndrăzneala de a aborda publicitarea propriilor produse pe căi mai puţin bătătorite.

Publicul a fost, de asemenea, receptiv şi unii dintre participanţi m-au surprins cu comentarii deosebite: bine scrise, sensibile, demonstrând pasiune pentru gătit şi redând atmofera deosebită pe care ne-o dorim cu toţii de Crăciun.
Alţi participanţi… dimpotrivă. Au avut atitudinea tipică numită „las’ că merge şi aşa”. Condiţiile de participare la concurs (puţine la număr) erau clare:
– Ce desert deosebit aţi vrea să preparaţi, sau să mâncaţi, de Crăciun?
Nu trebuie să trimiteţi vreo reţetă, nici vreo fotografie, trebuie doar să postaţi un comentariu la acest articol, în care să descrieţi pe scurt şi cât mai apetisant desertul la care vă gândiţi.
– Numiţi ceva mai deosebit, care nu face parte neapărat dintre preparatele tradiţionale de Crăciun, dar care vă tentează mult, căci este delicios şi îndeajuns de festiv ca să figureze la o astfel de masă

Trei condiţii mari şi late, care nu cereau decât un efort minim: 5 minute de atenţie, de respect şi de bunăvoinţă. Lucru uşor, ar zice mulţi. Nu însă şi în România, după cum mi s-a dovedit.

Cred că cel puţin 100 dintre participanţi au numit ca desert „care nu face parte neapărat din preparatele tradiţionale de Crăciun”… cozonacul. Ştiţi dvs., ăla de-l avem în fiecare an la masa de Crăciun.

Au fost câteva zeci de participanţi care au numit ca fiind desertul lor preferat fasolea cu cârnaţi, şoriciul umplu, friptura pe varză etc. În cazul lor mă abţin să mai comentez ceva, cred că totul este clar.

Alţii s-au simţit datori să trimită reţete, de genul: „se iau trei ouă, se bat cu 100 g de zahăr, după care se adaugă 260 ml de lapte şi 2 linguri de brandy…” De ce oare?

Unii au preferat să fie multi-silabici, dar extrem de concişi, postând comentarii gen : „Cremă de zahăr ars.”, sau „Tort de ciocolată.” Probabil au crezut că au ales 3-4 cuvinte atât de pline de forţă, încât ele singure acoperă condiţia de participare care spunea: „descrieţi pe scurt şi cât mai apetisant desertul la care vă gândiţi.” Pe scurt înseamnă câteva rânduri, 2-3 fraze, câteva zeci de cuvinte bine alese şi, dacă se poate, scrise corect.

Mi-am dat seama că unii dintre participanţi nici măcar nu şi-au dat osteneala să citească acele câteva rânduri care stipulau condiţiile concursului, iar alţii le-au parcurs cu mintea aiurea. Am realizat că, de fapt, ăştia suntem noi, românii, adică indolenţi, superficiali, lipsiţi de respect, dispreţuind regulile unei interacţiuni civilizate cu semenii noştri. Iată şi explicaţia pentru care România a ajuns în halul în care este: săraca Românie, n-a avut de ales, căci, ghinion, este locuită de români!

Nici atunci când condiţiile sunt atât de relaxate, încât poţi să zici că ţi se oferă ceva chiar pe de-a moaca, nici chiar atunci nu merită să-ţi baţi puţin capul. În fine, mintea neexersată se toceşte, dar nu este problema mea şi chiar vreau să mă opresc aici cu această trecere în revistă a comentariilor nefericite. În orice caz, am considerat valabile doar acele comentarii care au respectat întrutotul condiţiile concursului.
Vreau să-i felicit pe cei care au respectat atât blogul şi organizatorii, cât şi pe ei înşişi, şi să le mulţumesc pentru acele câteva minute acordate scrierii unui comentariu de bună calitate.

Am procedat exact aşa cum am specificat în regulamentul coincursului: Câştigătorii vot fi aleşi prin tragere la sorţi dintre comentariile cele mai inspirate. Voi lista deci câştigătorii, dând aici doar numele sub care şi-au postat comentariile. Sper să se identifice uşor. În orice caz, Singer Romania îi va contacta în zilele următoare.
Cei care au îndoieli, căci au fost şi mai multe comentarii semnate cu nume asemănătoare (de pildă Andreea şi andreea), sunt rugaţi să mă contacteze pe adresa radu.popovici arond reţeteleluiradu.ro.

Câştigătorii celor 5 menţiuni constând în setul complet al cărţilor mele culinare sunt: Doina Varga, Gia, ophelia1983, Nichipercea şi Dan-Alexandru. Câştigătorii menţiunilor vor fi contactaţi de mine cel mai târziu mâine.

Premiul III reprezentat de un cântar electronic Singer de bucătărie DKS9166 a fost câştigat de mihaela.

Premiul II reprezentat de un mixer Singer Handymix 2 in 1 a fost adjudecat de mariana_dmt.

Premiul I reprezentat de un cuptor cu halogen şi convecţie Vita Cook a fost câştigat de mihai2206.

Cei trei premianţi vor fi contactaţi de Singer România şi vor intra în posesia premiilor.


  1. ony spune:

    as dori sa vedem si noi comentariile atat de apetisante ale acestor castigatori,asta ca sa ne dam si noi seama de ce insemna apetisant pt dvs si ce nu!!!

    • Radu Popovici spune:

      @ony: Desigur, iata cateva comentarii care indeplinesc criteriile acestui concurs. Nu este vorba neaparat doar despre „apetisant”, ci de a respecta toate conditiile concursului. Comentariul trimis de dvs. figureaza printre cele care au respectat concursul si pe care le-am luat in considerare la atribuirea premiilor; atata doar ca nu ati iesit castigator. Ca si comentariul dvs., sunt multe altele la fel de bune si selectez doar 4 dintre ele, absolut la intamplare.

      „In primul rand mi-as dori sa fie zapada. Numai astfel as putea sa re-editez un obicei al familieie noastre in perioada in care eram scolarita. De fiecare Craciun in care era zapada, pe 25, impreuna cu parintii mei faceam inghetata in zapada. Din lapte, oua, zahar si arome (cacao, sirop de zmeura, scortisoara, miere) se facea un amestec pe care il urnam intr-o oala. tatal meu aduna un morman de zapada si o batatorea, apoi facea o scobitura in morman, suficient de mare ca sa intre oala cu pricina. Timp de cateva ore se invartea oala energi in zapada, pana cand amestecul se transforma el insusi in ”zapada dulce”, asa cum ii spuneam eu inghetatei. Era un dulce minunat si natural. Imi propun sa prepar in acest an inghetata traditionala si, cu acest prilej, sa ne reunim din nou la invartitul inghetatei.”

      „Postez acest comentariu avand in minte fata amuzata dar plina de intrebari a bunici mele cand a auzit prima data de cheese cake. Cu toate ca deserturile preparate cu ocazia sarbatorilor sau a oricarui alt eveniment sunt cu mult mai exotice decat cele pe care le mancam cand eram copil, nu pot asocia Craciunul cu tortul pe care am de gand sa-l prepar anul acesta. Cum nu pot sa imi scot iadin minte gogosile de iarna facute de bunica mea care se pastrau calde pe soba, cozonacul cu multa nuca proaspat scos din cuptor, fursecurile cu zahar pudra care ti se topeau in gura si prajitura copilariei mele, prajitura “Cabana”, care, necesitand mai multa migala, nu era preparata decat la ocazii speciale.”

      „Un tort delicios, parfumat, pentru cele mai frumoase sarbatori…
      Intrucat Craciunul e iarna, cand totul e alb, plin de fulgi zapada, blatul ideal ar fi unul de COCOS.
      Si pentru ca in perioada aceasta culoarea predominanta e rosul, as face o crema fina, din MASCARPONE, FRISCA, ZAHAR PUDRA, si delicioase fructe rosii: COACAZE, ZMEURA, CAPSUNI.
      As imbraca tortul intr-o mantie alba de FRISCA, iar pe margini l-as acoperi cu FULGI DE MIGDALE prajite, ca un fular cald.
      Si intrucat Craciunul inseamna stralucire, l-as orna cu MARGELE DE ZAHAR AURII.
      Craciun Fericit si plin de miresme dulci!”

      „Seara de Craciun este un rasfat culinar pentru fiecare dintre noi.
      Unii pastreaza cu strasnicie datinile vechi si nu exista sarbatoare fara bucate traditionale, pentru altii este o provocare a noului, a rafinamentului, a bunului gust.
      Alegerea este a fiecaruia dintre noi.
      Eu ma multumesc cu fursecuri asortate(cat de multe si diversificate): fursecuri cu gutui si martipan, fursecuri de ciocolata, cosulete sau cornete cu fructe de padure, nuci vieneze caramelizate, fursecuri cu rodii si lamaie si daca imi permiteti o sa strecor si cateva briose cu aroma de cafea.
      Astfel ma voi bucura de o diversitate de arome si gusturi specifice unei mese festive.
      Sarbatori fericite si bucate reusite!”

  2. ony spune:

    din cate am citit in regulament era vb doar despre o singura reteta de descris nu mai multe,si cozonacul parca era scos din lista;asa stiu;in fine. comentariul meu macar a fost citit??? eu cred ca indeplinea conditiile impuse de regulament;asta pentru ca am citit muuulte alte comentarii care nu-mi trezeau nici-o curiozitate. multumesc!!

    • Radu Popovici spune:

      @ony: Asa cum v-am raspuns deja, comentariul dvs. a fost citit. Va numarati printre cei care au fost felicitati de mine pentru respectul ratat organizatorilor si carora le-am multumit pentru timpul acordat acestui concurs. Doar ca, asa cum este regula, a avut loc o tragere la sorti. Nu a iesit castigator neaparat „cel mai bun comentariu”, tocmai ca sa elimin subiectivismul meu, ci doar unul dintre comentariile bune, adica dintre cele care au respectat conditiile concursului.

  3. ony spune:

    in fine,era vorba de cea mai apetisanta descriere,nu sunt subiectiva,dar am vrut sa ma conving ca in aceste concursuri nu este corectitudine,se aleg dupa multe alte criterii castigatorii; o zi buna!!!

  4. Flyingroo spune:

    Felicitari castigatorilor si glorie infrantilor!
    Si multe multumiri organizatorilor!

    Eu una stiu ca mi-a facut multa placere sa vin in fiecare zi pe site si sa citesc ce au mai scris nou compatriotii mei si sa „iau pulsul culinar” al romanilor. Nu mai vorbesc ca am capatat idei pentru Craciunul urmator…

    Sunt sigura ca la urmatorul concurs, pe care sper ca cei trei baieti veseli si indemanatici, Radu, Cristi si Andrei, il vor organiza, „catindatii” se vor prezenta mai bine, sa zicem ca acest concurs a fost doar rodajul.

    Oh da, si ca vor fi mai multe premii! ;-D

    Sarbatori fericite tuturor, sa aveti masa plina de bucate nenumarate, casa plina de familie si prieteni veseli si sufletul plin de lumina si pacea Celui fara de care nu ar exista Craciun..

  5. mirela spune:

    Foarte interesant concursul si super socante raspunsuriele ,unele doar .Felicitari castigatorilor si sa folositi cu placere minunatele produse
    Multe multe felicitari si organizatorilor

  6. Si Blondele gatesc spune:

    Felicitari castigatorilor si celor care au organizat si au avut rabdare. Am fost si eu unul din participanti si am avut emotii dar chiar daca nu am castigat, ma bucur pentru cei care au primit un cadou frumos de Craciun si ma mai bucur ca mesajul meu a fost inteles.
    Sarbatori fericite tuturor!

  7. Mihaela spune:

    draga Radu,
    am aflat acum de la partenerii tai de la Singer ca sunt una din castigatoarele concursului gazduit de blogul tau
    iti multumesc din suflet, mi-ai facut o surpriza extraordinara
    e prima data cand castig ceva la un concurs – de regula, nu particip;-), dar chiar nu am asteptam
    iti multumesc pentru daruirea ta
    sa ai un Craciun inmiresmat, sa ii ai pe cei dragi alaturi si sa primesti cele mai frumoase daruri
    toate cele bune tie si craciun Fericit tuturor celor care iti ciresc blogul!
    Mihaela

  8. Diana spune:

    Bravo! Chiar ma bucur de metoda pe care ai folosit-o pentru alegerea castigatorilor. Asa mi se pare corect – daca tot participi la un concurs macar depune un minim de efort.
    Sincer, mi-ar fi fost ciuda daca ar fi castigat cineva care a comentat aiurea. 🙂
    Asa, ma bucur sincer pentru cei care au castigat. Felicitari!

  9. ophelia1983 spune:

    Multumesc tare mult pentru mentiunea primita! Sincera sa fiu sunt tare incantata ( nu prea ma asteptam ) ! Felicitari totodata si marilor castigatori!

    • Radu Popovici spune:

      @ophelia1983 7 mihai2206: Nu are rost sa-mi multumiti mie. Ati postat comentarii bune, iar norocul v-a suras la tragerea la sorti. Va datorati, deci, premiul voua insiva si hazardului. Bineinteles, si companiei Singer. 🙂 Craciun fericit si voua!

  10. mihai2206 spune:

    @Radu: Iti multumesc, Radu! Nici nu stiu ce sa spun… e prima data cand castig ceva la un concurs. Sunt ferm convins ca foarte multi din cei care au raspuns ar fi fost mai indreptatiti decat mine sa castige, mai ales premiul intai. Iti multumesc inca o data si iti doresc Craciun Fericit!

  11. Corina spune:

    Desi sunt una din cititoarele blogului lui Radu, cand am vazut ca afluenta de postari a aparut la subiectul asta, m-am abtinut.
    Felicitari si castigatorilor si concurentilor si organizatorilor.A fost interesant, instructiv, si…mi-am dat seama cati oameni nu vor si pace sa se educe.
    Ony, Singer putea sa aleaga linistit trei dintre cititorii fideli ai blogului si sa le dea niste obiecte, ca ei sa le faca reclama pe blogurile lor. N-au facut-o, desi era treaba lor ce fac cu obiectele sic e criterii au.Au organizat impreuna cu cativa bucatari, un concurs. Atunci de ce sa triseze? Ar fi o aiureala.
    In al doilea rand, nu inteleg cum un adult care a intrat aici doar ca sa primeasca ceva pe un blog unde nu comenteaza, nu citeste probabil, si nu e activ, isi permite sa se ia de organizatori, sa foloseasca un ton artagos catre niste oameni pe care nu-i cunoaste, nu ii apreciaza in vreun fel si care, culmea, s-au gandit sa faca niste cadouri.
    Sa nu intelegeti gresit, nu sunt impotriva celor care nu au accesat acest blog doar din dorinta de a participa, din contra,bravo lor, dar sa postezi artagos ca n-ai castigat e chiar culmea.Lipsa celor sapte ani de acasa.
    In schimb, cand Radu a postat cartile culinare, cu un pret minim, nu au facut foarte multi pasii spre a-l sustine.

  12. andra spune:

    @Corina: Pai daca acele carti au fost pe bani la ce te astepti? Conteaza oare ca de doi ani toti gasim aici gratuit nu doar retete, ci si cultura gastronomica, asa cum nu multe bloguri si situri sunt in stare sa ofere? Se pare ca nu conteaza.
    Astia suntem, la pomana inainte, chiar daca ne calcam pe picioare. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @andra & Corina: As vrea s-o lasam balta cu discutiile despre cartile mele. Le multumesc celor care le-au cumparat si sper ca au fost multumiti de ele. Prefer sa cred ca au fost scoase intr-un moment nepotrivit, ca nu au fost bine promovate, ca este criza si saracie etc., decat sa dau vina pe public. Nu rezolv nimic cu asta. Haideti sa trecem mai departe, viata continua… si este frumoasa! 🙂

  13. Katze spune:

    Hallo,
    Ma alaturi la comentariul tau, viata e prea frumoasa ca sa o consumam cu …”nimicuri”, nu duc la nici un progres!
    Respect pt munca depusa de organizatori. Surpriza si bucuria oglindita pe fata castigatorilor pot sa mi-o imaginez!
    Ma bucur de bucuria lor!
    Radu, inca odata merci pt Eric!
    O zi frumoasa
    Katze

  14. Dan-Alexandru spune:

    Buna

    Cred ca sunt fericitul castigator al unei mentiuni – setul complet al cărţilor d-voastre culinare .
    Ma bucur mult sa primesc un asemenea cadou si ii felicit pe toti castigatorii acestui concurs.
    Va apreciez si va urmaresc cu mult interes.

    Dan-Alexandru

  15. Elena Toma spune:

    Se pare ca eu nu sunt asa de patrunsa de atmosfera sarbatorilor, pentru ca o serie de comentarii la concurs mi-au lasat un gust amar. Amar ca fierea! Daca in lumea politica ma astept la „tenis la perete”, adica vorbitul in van, fara interes fata de interlocutor, aici am avut altfel de asteptari. Cu mici exceptii lumea asta virtuala, a blogurilor culinare in special, nu era alterata de o astfel de atitudine. Era un concurs in care nu ti se cerea decat cateva propozitii, care sa respecte regula jocului, avand sansa sa castigi niste premii puse in joc. La fel ca pe blogul lui Cristian Borod sau al lui Andrei Crivat, un procent prea mare de comentarii, ca sa poata fi considerate o simpla incurcatura, erau pe langa precizarea cea mai importanta: pe blogul acesta li s-a cerut un desert, pe cel al lui Cristian un antreu, iar pe cel al lui Andrei un fel principal. Analiza facuta, Radu, mi se pare pertinenta si chiar delicata in aprecieri. Cat priveste castigatorii, felicitari! Bravo lor, sa stapaneasca sanatosi premiile castigate si… cel mai important, sa-si indeplineasca visele, pentru a avea sarbatorile pe care si le doresc!

  16. Monique spune:

    Dragii mei, cred ca raspunsul e simplu. Au castigat cei care au postat MESAJE SCRISE CU SUFLETUL. Cei pentru care acest concurs nu a insemnat doar posibilitatea de a castiga ceva material, ci…a fost un motiv suficient pentru a le starni imaginatia sau pentru a le trezi amintiri, arome si miresme din trecut. Daca cititi mesajele castigatorilor, sau a celor care au respectat acele cateva regului simple, multumita felului in care au fost scrise e imposibil sa nu vizualizati acel desert si atmosfera care era in jurul lui.
    S-aveti cu totii zile frumoase, si incercati sa va colorati viata. Cu un desert, cu un zambet sau chiar cu…ceea ce ne ofera limba noastra. Posibilitati multiple de exprimare!

  17. Florin spune:

    Pot sa fiu sceptic de corectitudinea concursului? Atata timp cat nu s-a afisat o lista cu participantii valizi la concurs… si atata timp cat nu s-a afisat alegerea acelor random a celor participanti intr-un cadru video…. pot sa contest corectitudinea acestui concurs.

    • Radu Popovici spune:

      @Florin: Puteti contesta orice doriti. Nu am nicio problema in a afisa comentariile valide, decat lipsa de spatiu si de interes a 99% dintre cititorii blogului. Pot spune celor interesati daca au avut comentarii valide. Al dvs., de pilda, a fost valid: ati vorbit despre un desert ne-traditional, nu ati dat reteta si nici nu ati fost extrem de succint. Pur si simplu nu ati iesit la tragerea la sorti. Softul folosit de mine a fost acesta: http://www.random.org/.
      In ce priveste cadrul video, haideti sa fim seriosi. Credeti ca la procesarea filmului nu se poate aranja sa apara un castigator anume? Sau ati fi dorit o transmisie in direct?

  18. Florin spune:

    Daca am vorbit despre o reteta ne – traditionala… a fost gresit ? REgulamentul mi-a permis. In fond in regulament zice ca sa ne axam mai mult pe cele ne-traditionale….Nu am postat vreo reteta? nici nu trebuia ..in regulament zice ca nu trebuie …ci doar sa descriem desertul pe care l-am vrea …chiar daca acel desert se poate sau nu prepara….
    Cat despre video… live ? de ce nu…. ar fi fost mai interesant si ati fi avut un trafic destul de mare 🙂
    Numai bine!

    • Radu Popovici spune:

      @Florin: Se pare ca ori nu am fost eu clar, ori nu intelegeti dvs. Repet: comentariul dvs a „fost a fost valid: ati vorbit despre un desert ne-traditional, nu ati dat reteta si nici nu ati fost extrem de succint.
      Vreti sa va explic pe indelete, inca o data? Calitatile comentariului dvs. sunt:
      – ati numit un desert ne-traditional; asta am si cerut – bila alba
      – nu ati dat reteta – nici nu trebuia; am cerut asta in mod specific – o alta bila alba
      – nu ati fost succint – „succint” inseamna „concis”, „scurt”, „la obiect” , adica ati facut o mica descriere, cat ati putut de savuroasa, asa cum am cerut in enunt – o alta bila alba
      Cele enumerate de mine sunt calitati, cerute si prin regulament, nu defecte. Pur si simplu nu ati avut sansa la tragerea la sorti.
      Va rog sa cititi atent comentariile, altfel ne pierdem amandoi timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.