Iată că suntem pe 20 decembrie, iar concursul dotat cu premii Singer a luat sfârşit. A fost o experienţă interesantă, cel puţin din punctul meu de vedere, căci cele 513 comentarii au fost asemenea radiografiei unui eşantion de populaţie. Analiza lor mi-a explicat câteva lucruri noi şi mi-a întărit unele bănuieli. Dar, haideţi s-o luăm pe rând.

Participarea a fost bună, datorită şi muncii noastre de promovare (mă refer la Cristi Borod de la Bucătar Maniac, Andrei Crivăţ de la e-bucătăria şi la subsemnatul), dar şi premiilor destul de interesante oferite de Singer Romania, companie căreia vreau să-i mulţumesc pentru deschidere şi pentru îndrăzneala de a aborda publicitarea propriilor produse pe căi mai puţin bătătorite.

Publicul a fost, de asemenea, receptiv şi unii dintre participanţi m-au surprins cu comentarii deosebite: bine scrise, sensibile, demonstrând pasiune pentru gătit şi redând atmofera deosebită pe care ne-o dorim cu toţii de Crăciun.
Alţi participanţi… dimpotrivă. Au avut atitudinea tipică numită „las’ că merge şi aşa”. Condiţiile de participare la concurs (puţine la număr) erau clare:
– Ce desert deosebit aţi vrea să preparaţi, sau să mâncaţi, de Crăciun?
Nu trebuie să trimiteţi vreo reţetă, nici vreo fotografie, trebuie doar să postaţi un comentariu la acest articol, în care să descrieţi pe scurt şi cât mai apetisant desertul la care vă gândiţi.
– Numiţi ceva mai deosebit, care nu face parte neapărat dintre preparatele tradiţionale de Crăciun, dar care vă tentează mult, căci este delicios şi îndeajuns de festiv ca să figureze la o astfel de masă

Trei condiţii mari şi late, care nu cereau decât un efort minim: 5 minute de atenţie, de respect şi de bunăvoinţă. Lucru uşor, ar zice mulţi. Nu însă şi în România, după cum mi s-a dovedit.

Cred că cel puţin 100 dintre participanţi au numit ca desert „care nu face parte neapărat din preparatele tradiţionale de Crăciun”… cozonacul. Ştiţi dvs., ăla de-l avem în fiecare an la masa de Crăciun.

Au fost câteva zeci de participanţi care au numit ca fiind desertul lor preferat fasolea cu cârnaţi, şoriciul umplu, friptura pe varză etc. În cazul lor mă abţin să mai comentez ceva, cred că totul este clar.

Alţii s-au simţit datori să trimită reţete, de genul: “se iau trei ouă, se bat cu 100 g de zahăr, după care se adaugă 260 ml de lapte şi 2 linguri de brandy…” De ce oare?

Unii au preferat să fie multi-silabici, dar extrem de concişi, postând comentarii gen : „Cremă de zahăr ars.”, sau „Tort de ciocolată.” Probabil au crezut că au ales 3-4 cuvinte atât de pline de forţă, încât ele singure acoperă condiţia de participare care spunea: „descrieţi pe scurt şi cât mai apetisant desertul la care vă gândiţi.” Pe scurt înseamnă câteva rânduri, 2-3 fraze, câteva zeci de cuvinte bine alese şi, dacă se poate, scrise corect.

Mi-am dat seama că unii dintre participanţi nici măcar nu şi-au dat osteneala să citească acele câteva rânduri care stipulau condiţiile concursului, iar alţii le-au parcurs cu mintea aiurea. Am realizat că, de fapt, ăştia suntem noi, românii, adică indolenţi, superficiali, lipsiţi de respect, dispreţuind regulile unei interacţiuni civilizate cu semenii noştri. Iată şi explicaţia pentru care România a ajuns în halul în care este: săraca Românie, n-a avut de ales, căci, ghinion, este locuită de români!

Nici atunci când condiţiile sunt atât de relaxate, încât poţi să zici că ţi se oferă ceva chiar pe de-a moaca, nici chiar atunci nu merită să-ţi baţi puţin capul. În fine, mintea neexersată se toceşte, dar nu este problema mea şi chiar vreau să mă opresc aici cu această trecere în revistă a comentariilor nefericite. În orice caz, am considerat valabile doar acele comentarii care au respectat întrutotul condiţiile concursului.
Vreau să-i felicit pe cei care au respectat atât blogul şi organizatorii, cât şi pe ei înşişi, şi să le mulţumesc pentru acele câteva minute acordate scrierii unui comentariu de bună calitate.

Am procedat exact aşa cum am specificat în regulamentul coincursului: Câştigătorii vot fi aleşi prin tragere la sorţi dintre comentariile cele mai inspirate. Voi lista deci câştigătorii, dând aici doar numele sub care şi-au postat comentariile. Sper să se identifice uşor. În orice caz, Singer Romania îi va contacta în zilele următoare.
Cei care au îndoieli, căci au fost şi mai multe comentarii semnate cu nume asemănătoare (de pildă Andreea şi andreea), sunt rugaţi să mă contacteze pe adresa radu.popovici arond reţeteleluiradu.ro.

Câştigătorii celor 5 menţiuni constând în setul complet al cărţilor mele culinare sunt: Doina Varga, Gia, ophelia1983, Nichipercea şi Dan-Alexandru. Câştigătorii menţiunilor vor fi contactaţi de mine cel mai târziu mâine.

Premiul III reprezentat de un cântar electronic Singer de bucătărie DKS9166 a fost câştigat de mihaela.

Premiul II reprezentat de un mixer Singer Handymix 2 in 1 a fost adjudecat de mariana_dmt.

Premiul I reprezentat de un cuptor cu halogen şi convecţie Vita Cook a fost câştigat de mihai2206.

Cei trei premianţi vor fi contactaţi de Singer România şi vor intra în posesia premiilor.