Iata ca suntem pe 20 decembrie, iar concursul dotat cu premii Singer a luat sfarsit. A fost o experienta interesanta, cel putin din punctul meu de vedere, caci cele 513 comentarii au fost asemenea radiografiei unui esantion de populatie. Analiza lor mi-a explicat cateva lucruri noi si mi-a întarit unele banuieli. Dar, haideti s-o luam pe rand.
Participarea a fost buna, datorita si muncii noastre de promovare (ma refer la Cristi Borod de la Bucatar Maniac, Andrei Crivat de la e-bucataria si la subsemnatul), dar si premiilor destul de interesante oferite de Singer Romania, companie careia vreau sa-i multumesc pentru deschidere si pentru îndrazneala de a aborda publicitarea propriilor produse pe cai mai putin batatorite.
Publicul a fost, de asemenea, receptiv si unii dintre participanti m-au surprins cu comentarii deosebite: bine scrise, sensibile, demonstrand pasiune pentru gatit si redand atmofera deosebita pe care ne-o dorim cu totii de Craciun.
Alti participanti… dimpotriva. Au avut atitudinea tipica numita „las’ ca merge si asa”. Conditiile de participare la concurs (putine la numar) erau clare:
– Ce desert deosebit ati vrea sa preparati, sau sa mancati, de Craciun?
– Nu trebuie sa trimiteti vreo reteta, nici vreo fotografie, trebuie doar sa postati un comentariu la acest articol, în care sa descrieti pe scurt si cat mai apetisant desertul la care va ganditi.
– Numiti ceva mai deosebit, care nu face parte neaparat dintre preparatele traditionale de Craciun, dar care va tenteaza mult, caci este delicios si îndeajuns de festiv ca sa figureze la o astfel de masa
Trei conditii mari si late, care nu cereau decat un efort minim: 5 minute de atentie, de respect si de bunavointa. Lucru usor, ar zice multi. Nu însa si în Romania, dupa cum mi s-a dovedit.
Cred ca cel putin 100 dintre participanti au numit ca desert „care nu face parte neaparat din preparatele traditionale de Craciun”… cozonacul. Ştiti dvs., ala de-l avem în fiecare an la masa de Craciun.
Au fost cateva zeci de participanti care au numit ca fiind desertul lor preferat fasolea cu carnati, soriciul umplu, friptura pe varza etc. În cazul lor ma abtin sa mai comentez ceva, cred ca totul este clar.
Altii s-au simtit datori sa trimita retete, de genul: “se iau trei oua, se bat cu 100 g de zahar, dupa care se adauga 260 ml de lapte si 2 linguri de brandy…” De ce oare?
Unii au preferat sa fie multi-silabici, dar extrem de concisi, postand comentarii gen : „Crema de zahar ars.”, sau „Tort de ciocolata.” Probabil au crezut ca au ales 3-4 cuvinte atat de pline de forta, încat ele singure acopera conditia de participare care spunea: „descrieti pe scurt si cat mai apetisant desertul la care va ganditi.” Pe scurt înseamna cateva randuri, 2-3 fraze, cateva zeci de cuvinte bine alese si, daca se poate, scrise corect.
Mi-am dat seama ca unii dintre participanti nici macar nu si-au dat osteneala sa citeasca acele cateva randuri care stipulau conditiile concursului, iar altii le-au parcurs cu mintea aiurea. Am realizat ca, de fapt, astia suntem noi, romanii, adica indolenti, superficiali, lipsiti de respect, dispretuind regulile unei interactiuni civilizate cu semenii nostri. Iata si explicatia pentru care Romania a ajuns în halul în care este: saraca Romanie, n-a avut de ales, caci, ghinion, este locuita de romani!
Nici atunci cand conditiile sunt atat de relaxate, încat poti sa zici ca ti se ofera ceva chiar pe de-a moaca, nici chiar atunci nu merita sa-ti bati putin capul. În fine, mintea neexersata se toceste, dar nu este problema mea si chiar vreau sa ma opresc aici cu aceasta trecere în revista a comentariilor nefericite. În orice caz, am considerat valabile doar acele comentarii care au respectat întrutotul conditiile concursului.
Vreau sa-i felicit pe cei care au respectat atat blogul si organizatorii, cat si pe ei însisi, si sa le multumesc pentru acele cateva minute acordate scrierii unui comentariu de buna calitate.
Am procedat exact asa cum am specificat în regulamentul coincursului: Castigatorii vot fi alesi prin tragere la sorti dintre comentariile cele mai inspirate. Voi lista deci castigatorii, dand aici doar numele sub care si-au postat comentariile. Sper sa se identifice usor. În orice caz, Singer Romania îi va contacta în zilele urmatoare.
Cei care au îndoieli, caci au fost si mai multe comentarii semnate cu nume asemanatoare (de pilda Andreea si andreea), sunt rugati sa ma contacteze pe adresa radu.popovici arond reteteleluiradu.ro.
Castigatorii celor 5 mentiuni constand în setul complet al cartilor mele culinare sunt: Doina Varga, Gia, ophelia1983, Nichipercea si Dan-Alexandru. Castigatorii mentiunilor vor fi contactati de mine cel mai tarziu maine.
Premiul III reprezentat de un cantar electronic Singer de bucatarie DKS9166 a fost castigat de mihaela.
Premiul II reprezentat de un mixer Singer Handymix 2 in 1 a fost adjudecat de mariana_dmt.
Premiul I reprezentat de un cuptor cu halogen si convectie Vita Cook a fost castigat de mihai2206.
Cei trei premianti vor fi contactati de Singer Romania si vor intra în posesia premiilor.
Daca am vorbit despre o reteta ne – traditionala… a fost gresit ? REgulamentul mi-a permis. In fond in regulament zice ca sa ne axam mai mult pe cele ne-traditionale….Nu am postat vreo reteta? nici nu trebuia ..in regulament zice ca nu trebuie …ci doar sa descriem desertul pe care l-am vrea …chiar daca acel desert se poate sau nu prepara….
Cat despre video… live ? de ce nu…. ar fi fost mai interesant si ati fi avut un trafic destul de mare 🙂
Numai bine!
@Florin: Se pare ca ori nu am fost eu clar, ori nu intelegeti dvs. Repet: comentariul dvs a “fost a fost valid: ati vorbit despre un desert ne-traditional, nu ati dat reteta si nici nu ati fost extrem de succint.”
Vreti sa va explic pe indelete, inca o data? Calitatile comentariului dvs. sunt:
– ati numit un desert ne-traditional; asta am si cerut – bila alba
– nu ati dat reteta – nici nu trebuia; am cerut asta in mod specific – o alta bila alba
– nu ati fost succint – “succint” inseamna “concis”, “scurt”, “la obiect” , adica ati facut o mica descriere, cat ati putut de savuroasa, asa cum am cerut in enunt – o alta bila alba
Cele enumerate de mine sunt calitati, cerute si prin regulament, nu defecte. Pur si simplu nu ati avut sansa la tragerea la sorti.
Va rog sa cititi atent comentariile, altfel ne pierdem amandoi timpul.
Pot sa fiu sceptic de corectitudinea concursului? Atata timp cat nu s-a afisat o lista cu participantii valizi la concurs… si atata timp cat nu s-a afisat alegerea acelor random a celor participanti intr-un cadru video…. pot sa contest corectitudinea acestui concurs.
@Florin: Puteti contesta orice doriti. Nu am nicio problema in a afisa comentariile valide, decat lipsa de spatiu si de interes a 99% dintre cititorii blogului. Pot spune celor interesati daca au avut comentarii valide. Al dvs., de pilda, a fost valid: ati vorbit despre un desert ne-traditional, nu ati dat reteta si nici nu ati fost extrem de succint. Pur si simplu nu ati iesit la tragerea la sorti. Softul folosit de mine a fost acesta: http://www.random.org/.
In ce priveste cadrul video, haideti sa fim seriosi. Credeti ca la procesarea filmului nu se poate aranja sa apara un castigator anume? Sau ati fi dorit o transmisie in direct?
Dragii mei, cred ca raspunsul e simplu. Au castigat cei care au postat MESAJE SCRISE CU SUFLETUL. Cei pentru care acest concurs nu a insemnat doar posibilitatea de a castiga ceva material, ci…a fost un motiv suficient pentru a le starni imaginatia sau pentru a le trezi amintiri, arome si miresme din trecut. Daca cititi mesajele castigatorilor, sau a celor care au respectat acele cateva regului simple, multumita felului in care au fost scrise e imposibil sa nu vizualizati acel desert si atmosfera care era in jurul lui.
S-aveti cu totii zile frumoase, si incercati sa va colorati viata. Cu un desert, cu un zambet sau chiar cu…ceea ce ne ofera limba noastra. Posibilitati multiple de exprimare!
@Monique: Corect. Exact acele mesaje au ramas in concurs. Asa este si corect si drept, caci de astfel de cadouri trebuie sa aiba parte exact acei care pun suflet in bucatarie.
Se pare ca eu nu sunt asa de patrunsa de atmosfera sarbatorilor, pentru ca o serie de comentarii la concurs mi-au lasat un gust amar. Amar ca fierea! Daca in lumea politica ma astept la “tenis la perete”, adica vorbitul in van, fara interes fata de interlocutor, aici am avut altfel de asteptari. Cu mici exceptii lumea asta virtuala, a blogurilor culinare in special, nu era alterata de o astfel de atitudine. Era un concurs in care nu ti se cerea decat cateva propozitii, care sa respecte regula jocului, avand sansa sa castigi niste premii puse in joc. La fel ca pe blogul lui Cristian Borod sau al lui Andrei Crivat, un procent prea mare de comentarii, ca sa poata fi considerate o simpla incurcatura, erau pe langa precizarea cea mai importanta: pe blogul acesta li s-a cerut un desert, pe cel al lui Cristian un antreu, iar pe cel al lui Andrei un fel principal. Analiza facuta, Radu, mi se pare pertinenta si chiar delicata in aprecieri. Cat priveste castigatorii, felicitari! Bravo lor, sa stapaneasca sanatosi premiile castigate si… cel mai important, sa-si indeplineasca visele, pentru a avea sarbatorile pe care si le doresc!
@Elena: Ma bucur ca esti in asentimentul meu. Eu aproape ca nu mai am niciun fel de iluzie apropo de calitatea unora dintre semenii nostri. Revenim, pentru a cata oara?, la educatie…
Buna
Cred ca sunt fericitul castigator al unei mentiuni – setul complet al cartilor d-voastre culinare .
Ma bucur mult sa primesc un asemenea cadou si ii felicit pe toti castigatorii acestui concurs.
Va apreciez si va urmaresc cu mult interes.
Dan-Alexandru
Dan-Alexandru: Asa este. Va voi contacta in cursul zilei de astazi ca sa reglam premiul.