In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele.
Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar atat: este cea mai extraordinara bucatareasa pe care am cunoscut-o. Gateste romaneste si foarte traditional, nu experimenteaza si nu este foarte creativa, dar are maini de aur. Totul iese exact cum trebuie, arata exceptional, iar gustul este divin. Mi-as dori sa gatesc vreodata macar pe jumatate atat de bine.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
1,75 kg castraveciori mici (5-10 cm lungime)
4 catei mari de usturoi, taiati sferturi pe lungime
2 ardei iuti verzi, despicati putin pe verticala
15-20 de fire de marar (doar cozile, fara frunze)
2 litri apa clocotita
3 foi de dafin
1 lingurita de boabe de piper negru
2 linguri de sare
Instructiuni:
Se pune apa cu sare intr-o oala si se da in clocot. Se stinge flacara si se lasa apa sa stea 5 minute.
Intre timp, se asaza castraveciorii intr-un borcan de 3 litri, se adauga usturoiul, foile de dafin, boabele de piper, ardeii iuti si cozile de marar.
Se toarna apa in borcan si se astupa borcanul cu o farfurioara; nu se astupa ermetic.
In functie de cat de cald este afara, pot fi gata in 2-3 saptamani.
Radu, doua lingurite sau linguri de sare?
@Didi: Multumesc ca mi-ai atras atentia. 2 linguri. Am corectat.
Hallo,
Amintiri din copilarie! Si mama mea prepara acesti castraveti, dar ea adauga si o bucata de pane neagra uscata. Procesul de fermentare este mai rapid. Langa cartofii prajiti erau o minunatie. Se numeau castraveti covasiti, adica fermentati. Termenul se foloseste in Ardeal.
Katze
@Katze: Nu stiam smecheria cu painea uscata.