Ce bucatarie etnica te-ar interesa cel mai mult? – sondaj de opinie

Am postat pe blog retete din 35 de tari. Unele dintre aceste tari sunt bine reprezentat numeric, altele figureaza doar cu una sau cateva retete. Acest lucru arata pentru ca sunt o persoana curioasa si interesata sa afle lucruri noi, dar si ca am preferatele mele dintre toate aceste bucatarii etnice.
Sondajul „Ce bucatarie etnica te-ar interesa cel mai mult?” a fost facut pentru a determina ce anume bucatarii va intereseaza pe dvs. Ideea este ca, în masura în care preferintele dvs. se intersecteaza cu ale mele, sa încerc sa prepar retete care sa va fie pe plac si dvs., nu doar mie.

Dupa 2000 de voturi sondajul s-a cam conturat, lucru ce ma face sa-l opresc. Marturisesc ca rezultatele sunt în acelasi timp partial conforme asteptarilor mele, dar si partial surprinzatoare. Haideti s-o luam pas cu pas.

Cei mai multi dintre cititori, adica 16%, prefera bucataria chinezeasca. Ma asteptam la acest lucru datorita reputatiei binemeritate a acestei bucatarii, restaurantelor cu specific chinezesc care au împanzit tara, pretului accesibil al preparatelor, dar si rezultatelor unui sondaj anterior, realizat anul trecut, în care cititorii care îsi manifestau aceasta preferinta erau cei mai numerosi. Ma bucura acest lucru, caci sunt pe cale sa lansez împreuna cu partenerii mei doua proiecte culinare informativ-educative care au ca subiect bucataria chinezeasca.

Locul al doilea este, de loc surprinzator, ocupat de bucataria italiana cu 10% dintre voturi. Restaurante italienesti, sau asa-zis italienesti, exista cu sutele, mancarea italiana este buna si sanatoasa si oarecum apropiata de ceea ce mai gatim si noi, ingredientele se gasesc destul de usor (sa zicem), asa ca anticipasem o pozitionare a acestei bucatarii în primele 3 locuri.

Pozitia a treia este ocupata de bucataria indiana, cu 9% dintre voturi. Acest lucru ma bucura, caci este una dintre preferatele mele. Bogata si diversa, somptuoasa ca arome, gust si culoare, vestita pentru modul în care foloseste condimentele, bucataria indiana mai are si avantajul ca unele dintre ingredientele sale specifice sunt disponibile si pe piata noastra. Avem, cel putin în Bucuresti, si cateva restaurante decente, asa ca iubitorii acestei bucatarii o pot degusta destul de usor.

Surprinzatoare este pozitia a patra, ocupata de patru bucatarii diferite, cu acelasi punctaj: 8% dintre voturi. Bucatapriile thailandeza, turceasca, libaneza si japoneza îsi împart aceasta pozitie. Bucatariile turcesti si libaneze nu m-au surprins. Sunt bine reprezentate pe piata de restauratie, ambele au preparate excelente si sunt destul de bine popularizate pe site-urile si blog-urile culinare. Mai mult, unele preparate sunt asemanatoare nu doar între ele, ci si cu preparate din bucataria noastra, asa ca este foarte usor pentru oricine sa se adapteze la ele.
Surprizele vin din partea bucatariilor asiatice, cea thailandeza si cea japoneza. În ce priveste prima dintre ele, surprinde faptul ca o bucatarie extrem de exotica si de putin popularizata, asa cum este cea thailandeza, si care mai sufera si handicapul absentei cvasi-totale a ingredientelor specifice, a reusit sa starneasca mai multi „fiori” culinari decat multe alte bucatarii etnice, prezumtiv mai titrate, clasate în urma ei.
Şi pozitionarea bucatariei japoneze este surprinbzatoare. Ma rog, este surprinzatoare pentru mine. Eu consider bucataria japoneza ca fiind destul de interesanta, dar relativ… neinteresanta fata de aproape oricare alta din Asia. Pe langa faptul ca în totalitate preparatele japoneze traditionale sunt de origine straina (chinezeasca, coreeana, si chiar portugheza), eu nu reusesc sa regasesc în ea aproape nimic din ceea ce ma fascineaza la multe dintre celelalte culturi gastronomice asiatice. Dar aceasta este doar parerea mea, a publicului este cu totul alta si nu pot decat sa o respect.

Citeste si articolul →   Pui cu muguri de fasole

Pozitia a cincea este ocupata de bucataria greceasca cu 7% dintre voturi. Sincer, eu o vedeam mai sus, si datorita preparatelor în sine, dar si datorita turismului (de masa) romanesc în Grecia continentala si insulara, care a oferit multor zeci de mii de romani ocazia sa o cunoasca la fata locului, gatita de localnici. Şi localnicii stiu sa o gateasca, asa cum am si remarcat în mai multe randuri, ultima data chiar în recentele articole despre insula Kos.

6% dintre voturi au fost acordate entitatii numita de mine „alta bucatarie”. Tare mi-e teama ca puteam fi mai clar în enuntul acestui sondaj si sa specific ca în el nu doresc sa va referiti la bucataria romaneasca, caci sunt foarte sigur ca este o bucatarie care ne intereseaza pe toti, fara exceptie, si despre care stim oricum mai multe decat despre cele din alte tari. Sunt, din pacate, destul de sigur ca unele voturi acordate categoriei „alta bucatarie” provin de la cei care si-ar fi dorit sa voteze bucataria romaneasca. Tare sunt curios ce alte bucatarii în afara de cea romaneasca au fost votate de cititori, caci m-am straduit sa le listez în sondaj pe toate cele care mi s-au parut mie a fi importante.

Tot 6% din voturi a strans si bucataria franceza. Foarte putin, în opinia mea… si spre mirarea mea. Chiar daca în acest moment unii dintre romani nu prea au Franta la inima, din motive care nu fac obiectul acestui blog, totusi este una dintre bucatariile care au influentat decisiv bucataria noastra. Ingrediente se gasesc, retete la fel, metodele de gatit sunt aceleasi cu cele folosite de noi, restaurante sunt si ele destule pe piata (oricum, sunt mai multe decat cele indiene, thailandeze si japoneze), asa ca nu pot decat sa cred ca iubitorii acestei bucatarii nu viziteaza blogul meu.

Urmeaza bucatariile mexicana si spaniola, ambele cu 4%, nord-africana cu 3%, caraibiana si vietnameza cu 2%. Extrem de surprinzatoare pozitia modesta ocupata de bucataria spaniola. Motivele mirarii mele le banuiti, ele se refera si la turismul romanesc, extrem de bine reprezentat în Spania, la multele zeci de mii de romani care lucreaza acolo si chiar la mostenire culturala comuna. Desi nici eu nu am fost entuziasmat de mancarea din Spania, ma refer la cea gatita în restaurante, retetele pe care le-am încercat acasa (unele dintre ele sunt si pe blog), au fost excelente.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre dashi

Ca o concluzie finala, în afara bucatariei chineze care s-a detasat de la bun început, nu mai putin de 7 alte bucatarii sunt despartite de doar 3 procente, adica diferenta de la 7 la 10%, iar alte 7 bucatarii de 4 procente (între 2 si 6% dintre voturi). Acest lucru sugereaza o mare diversitate a opiniilor. Numarul de voturi a fost alocat în mod destul de echilibrat si cred ca pentru multi cititori a fost extrem de greu sa aleaga o singura bucatarie dintre cele listate.

O alta concluzie este aceea ca retetele postate de mine în blog respecta destul de bine preferintele cititorilor; poate si de aceea acesti cititori îmi viziteaza blogul. Bucatariile etnice (în afara de cea romaneasca) cele mai bine reprezentate prin retete sunt cele din Italia, China, India, Thailanda, Franta, Vietnam si Cambodgia. În unele dintre aceste tari am calatorit si chiar am urmat unele cursuri scurte, în altele nu am ajuns decat în mod virtual, citind mult despre ele si gatind.

Preferintele mele personale (fiind blogul meu, trebuia sa va asteptati sa-mi spun si eu parerea) se îndreapta catre bucatariile thailandeza, indiana si italiana, urmate de cea chinezeasca si vietnameza; la acest moment, aceasta este si ordinea, desi trebuie sa marturisesc ca bucataria italiana mi se pare din ce în ce mai pe gustul meu si ar putea, în viitor, sa urce în clasament.

Ma bucur ca cititorii mei reusesc sa fie interesati de bucatariile est si sud-est asiatice (China, Japonia, India, Thailanda) si de cele mediteraneene (Italia, Turcia, Liban, nordul Africii). Sunt atrasi, desigur, si de exotism, dar si de o alimentatie sanatoasa, pe baza de vegetale, peste, fructe de mare si carne de pasare, paste, orez si leguminoase, fara prajeli si grasimi, fara sosuri pe baza de unt, smantana si faina; sunt interesati de gusturi si arome noi, de condimente, de asocieri spectaculoase ale ingredientelor, de metode de gatit mai deosebite si mai sanatoase. Cred ca acest lucru mi se datoreaza partial, caci am încercat sa promovez unele dintre aceste bucatarii si anumite ingrediente si metode de gatit, ca si partea cultural-filozifica pe baza careia au fost create aceste culturi gastronomice.

M-as bucura ca aceasta curiozitate sa fie tendinta generala a romanilor care gatesc; mi-ar placea teribil ca bucataria noastra sa adopte unele dinte ingredientele si tehnicile culinare ale bucatariilor mediteraneene si asiatice. Adica ceea ce este foarte valoros si care s-ar putea “grefa” pe bucataria noastra. Mi-ar placea sa schimbam în bine modul nostru de a ne alimenta, nu într-atat încat sa ne pierdem identitatea gastronomica, dar îndeajuns ca sa progresam.

15 comentarii pe “Ce bucatarie etnica te-ar interesa cel mai mult? – sondaj de opinie

  1. steffy spune:

    Acum am dat peste acest articol si-mi dau si eu cu parerea. Am locuit 3 luni in Africa (Angola) si m-am indragostit de bucataria angoleza caracterizata de mancaruri santoase si usor de digerat. Au ei o prajitura din lapte cu fructe de avocado si faina dulce si un orez uscat, f condimentat servit cu carne de capra, si mai au o fasolica rosie f usoara, care se serveste cu niste condimente speciale care nu baloneaza. Ar mai fi multe de spus dar nu prea am timp sa mai scriu 😀

    • Radu Popovici spune:

      @steffy: Sunt convins ca fiecare bucatarie etnica sau regionala este excelenta daca este bine gatita si bine inteleasa de cel care… mananca.

  2. YooNaa Kim spune:

    Buna Radu!
    Nu stiu daca nu e prea tarziu sa raspund la acest sondaj de opinie, dar la fel ca si “preopinentul” de mai sus, m-ar interesa sa regasesc în cadrul blog-ului tau mai multe retete din bucataria coreeana.

  3. Radu Popovici spune:

    @Elena: Nivelul 1 se referea nu atat la nivelul financiar, cat la cel de educatie culinara. Cu atat mai mult iti respect curiozitatea, deschiderea, bucuria de a savura lucruri noi si inteligenta cu care o faci. Mi-as dori sa existe mai multe persoane ca tine. 🙂

  4. Elena Toma spune:

    S-ar putea sa te surprind, dar eu sunt doar un pic mai sus de nivelul 1 al piramidei. Dar, imi folosesc imaginatia, imi satisfac orice curiozitate si fac tot posibilul sa ma “cultiv” din punct de vedere gastronomic, alungand monotonia si testandu-mi gusturile mele si ale familiei. Fac acte de vitejie din punct de vedere financiar. Nu vreau sa spun ca este usor, dar nu tine totul numai de starea financiara si/sau sociala. Am votat pentru gastronomia thai, pentru ca din aceasta zona imi doresc mai multe retete pe blogul tau. A fost greu sa pun in umbra bucataria chinezeasca, dar n-am avut de ales. Voi savura insa orice reteta pe care o vei propune, din orice zona ar fi ea, pentru ca am incredere in gusturile tale si diversitatea este binevenita.

  5. Nico spune:

    Ca de obicei, Nico vine sa comenteze mai tarzior si oleaca pe langa…
    Eu mi-as dori sa gasesc mai multe retete ale bucatariei coreene.
    Asta pentru ca, de fapt, blogul tau l-am gasit cautand asa ceva.
    Anul trecut tocmai vazusem un serial coreean la TVR1, si mi s-a parut asa interesant ca am vrut sa stiu mai mult. De aceea citesc eu blogul tau zi de zi.

  6. jollyca spune:

    In legatura cu ultimul paragraf: starea gastronomiei “populare” romanesti (adica ce pregateste omul acasa) este puternic influentata de nivelul de trai si de… clasa sociala. Cand gospodina se plimba prin piata cu portofelul redus cu 25% e greu sa-si mai puna problema daca nu cumva ar putea fierbe fasolea cu cimbru, sau ce-ar fi sa puna scortisoara si ienibahar in musaca, sau cum ar fi daca in loc de cartofi prajiti ar face niste cartofi zdrobiti amestecati cu nucsoara si chives. Dupa parerea mea majoritatea populatiei noastre este la primul nivel al piramidei – cum sa ne asiguram hrana. Cum sa asiguram o hrana gustoasa si… “alfel” este, cred, undeva pe la nivelul doi.
    Daca ne gandim la restaurantele romanesti – majoritatea se scalda in “ceafa la gratar cu cartofi prajiti” pentru ca asta se consuma. Foarte putini clienti ies din tiparul “ciorba de vacuta cu smantana”, asa ca restaurantul de la colt e nevoit sa le faca pe plac ca sa supravietuiasca…
    (Un coleg de-al meu, pasionat de bucatarie si el, este extrem de mirat cum mie la curs mi s-au servit tone de chestii teoretice care nu se regasesc in restaurante absolut deloc)

    Bucataria rusa este surprinzator de asemanantoare cu a noastra. Am vazut cateva emisiuni culinare in care o “mamasa” de la tara prepara o ciorba clasica de cartori cu carne de porc. Idem, o ucrainianca le servea unor americani “rice and meat rolled in cabbage leaves” :).

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Ai dreptate. Din fericire acest blog nu se adreseaza celor care sunt la primul nivel al piramidei, desi si unii dintre ei ar putea, doar cu un pic de educatie si imaginatie sa manance lucruri gustoase. Doar ca multi dintre ei prefera sa-si ia de baut, decat sa dea banii pe scortisoara. Noi, romanii, mai avem un mic defect. Nu stim sa folosim eficient ceea ce ne ofera natura. Sunt atatea plante pe care altii le folosesc la gatit, in timp ce noi le dam la animale, sau nici nu ne uitam la ele. Sunt multe exemple, imi vin acum in cap doar grasita, papadia, napii porcesti. Nici macar verdeturile aromate nu le folosim in mancare; sunt multi care nu dau 2 bani pe menta, busuioc, maghiran, leurda si altele asemenea. Nu doar saracia te face sa mananci prost.

      Despre “cursurile” de la THR nu vreau sa discut. Am parerile mele si vreau, pe moment, sa le tin pentru mine.

      Ai dreptate si cand spui ca bucataria ruseasca seamana cu a noastra. Sau a noastra cu a lor. De fapt, bucataria ruseasca este doar partial asemanatoare cu a noastra. Rusia are o structura etnica foarte complexa, cu nenumarate influente si cu multe ingrediente care nu se regasesc la noi. Sa nu uitam ca dintre bucatele lor, cele care seamana cu ale noastre sunt in majoritate fie luate de ei tot de la turci si francezi, fie luate de noi de la ei.

  7. toni spune:

    Eu am votat bucataria chineza si am facut asta si la anteriorul sondaj. Ma bucur ca lucrezi la proiecte legate de ea si abia astept sa le pui in practica.

  8. Laura Pricop spune:

    Sondajul a fost interesant. Poate mi s-a parut astfel si fiindca este primul la care particip pe un blog. Iar 2000 de voturi mi se par destule ca sa fie o oglinda a preferintelor cititorilor tai.
    Eu am votat categoria alta bucatarie si m-am referit la bucataria ruseasca. Bunicul meu este rus si am nostalgii probabil. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Bucataria rusa este si ea importanta si diversa. Din pacate nu am avut inca timp nici macar sa o studiez macar in fuga. Este si ea pe liata mea… ma apuca disperarea cand vad cate am pe lista, iar timpul este atat de scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.