Ce bucatarie preferati?
Iată că am închis primul nostru sondaj de opinie. Vă reamintesc că tema sa a fost: Ce bucătărie preferaţi?
Rezultatele sondajului de opinie sunt oarecum surprinzătoare, în opinia mea.

Pe primul loc, după cum m-am şi aşteptat, bucătăria românească. Totuşi, niciodată nu a depăşit 22-23% dintre preferinţe, deşi eu aş fi presupus o victorie mai categorică. Se vede totuşi că profilul blogului a atras cititori cu preferinţe mai cosmopolite, care au călătorit mai mult şi care şi-au educat astfel gusturile.

Pe locul 2, surprinzător pentru mine, bucătăria chinezească. M-aş fi aştepta ca cea italienească să urmeze celei româneşti în topul preferinţelor, dar se vede că numeroasele restaurante chinezeşti deschise în ultimii ani au reuşit, în ciuda eforturilor depuse de cei de la Wuxing, să impună în România această veche, sofisticată şi extraordinar de variată bucătărie.

Italienii ocupă locul al treilea, urmati de alte bucătării extrem de interesante: thailandeză, libaneză şi grecească. Dacă poziţiile ocupate de bucătăriile mediteraneene nu sunt o surpriză, thailandezii însă m-au uimit de-a dreptul. Nici în ruptul capului nu aş fi crezut că bucătăria lor a devenit atât de populară în ultimii ani; mărturisesc că, iniţial, nici nu o trecusem pe listă, apoi la sugestia unui cititor, am adăugat-o după câteva ore. Este şi bucătăria mea preferată şi am făcut, de-a lungul ultimilor ani, tot posibilul ca să o promovez. Deşi în Bucureşti este, din câte ştiu eu, un singur restaurant thailandez, deşi mare parte dintre ingredientele specifice nu se găsesc pe piaţă, iată că a reuşit performanţa de a ocupa locul 4-6.
 
Urmează apoi bucătăriile indiană şi japoneză, din nou puţin surprinzător pentru mine, căci aş fi putut paria că bucătăriile spaniolă, mexicană şi, mai ales, franceză, au mai mulţi susţinători.

Marea decepţie este bucătăria franceză, şi nu-mi pot explica locul obţinut, în ultima treime a clasamentului. În opinia mea ar fi fost favorită la locul 3, sau în cel mai rău caz, 4. Publicul a decis însă altfel. O posibilă explicaţie ar fi faptul că restauranterle franţuzeşti de bună calitate sunt foarte scumpe pentru românul mediu. Curios este că şi restaurantele japoneze sunt foarte scumpe şi, cu toate acestea, au strâns cu 30% mai multe voturi.
 
În concluzie:
Românii sunt mai puţin tradiţionalişti ca în urmă cu 4-5 ani (atunci am făcut prima oară acest sondaj, iar bucătăria românească a strâns 55% dintre voturi) şi au început să fie curioşi. Curiozitatea se referă, cred eu, la două aspecte principale: o hrană mai sănătoasă (cu mai puţină carne, mai puţină grăsime, mai puţină prăjeală) şi dorinţa de a experimenta cu noi arome, noi gusturi, noi ingrediente.

În final, ţin să-mi exprim regretul că nu am inclus în listă şi bucătăria turcească. Sunt convins că ar fi reuşit o clasare undeva, pe la mijlocul ierarhiei.