Ce fel de carne preferaţi? – Rezultate finale

Iată că am mai încheiat un sondaj de opinie, cu o temă destul de interesantă. Mai bine zis, tema este obişnuită, dar dvs., cititorii acestui blog, aţi făcut-o interesantă prin alegerile făcute.
Se spune că românul este frate culinar cu… porcul, carnea acestuia fiind, se pare, preferată de cele mai multe persoane. Nu mă îndoiesc că, pentru cei puternic ancoraţi în felul de a găti de acum 20 de ani, afirmaţia este valabilă. Totuşi, cei care îmi fac plăcerea de a-mi vizita blogul, fac dovada că există şi un curent de opinie diferit.

Sondajul nu s-a legat de carnea consumată în mod curent, adică cea pe care ne-o putem permite, s-a referit la cea „preferată”, adică acel tip de carne care, chiar dacă nu ni-l putem permite în mod regulat, ne place cel mai mult.
Ce fel de carne preferati?
Ei bine, carnea de pui a câştigat detaşat, cu 43% dintre voturi, şi cred că a făcut-o prin propriile merite: este o carne slabă, versatilă şi ieftină. Mai mult, cea fără piele, este extrem de slabă, fiind depăşită la acest capitol doar de cea de curcan, de fructe de mare şi de unele specii de peşti. Rezultatul în sine nu este, deci, surprinzător.
Surpriza vine când ne uităm la carnea aflată pe locul al doilea cu 16% dintre preferinţe, şi anume cea de peşte; o carne uşoară, sănătoasă şi fină. Sunt convins că, în ultimii ani, oferta destul de variată de pe pieţă a îndesit substanţial rândurile celor care o iubesc.
Carnea de porc ocupă ultimul loc al podiumului, cu doar 10% dintre voturi. Cred că plăteşte tribut presei proaspe din ultimii ani, care i-a creat renumele de carne grasă şi grea. Cu toate acestea, deşi nu vreau să-i fac lobby în vreun fel, mă simt dator să precizez că metodele moderne de creştere şi tranşare a porcilor au făcut ca această carne sa devină de circa 3-4 ori mai slabă decât în urmă cu 20-30 de ani. Practic, bucăţile de carne slabă de porc conţin doar circa 3,5% grăsime, adică aproape la fel ca cea de pui cu piele (grăsimea puiului se concentrează aproape exclusiv în şi sub piele).
Urmează, la egalitate, cu câte 8% dintre voturi, carnea de oaie şi fructele de mare. Pentru mine este o surpriză, m-aş fi aştepta să urmeze cea de vită. Aş vrea să adaug că fructele de mare oferă o carne mai sănătoasă şi mai fină; carnea de oaie, berbecuţ şi miel au gust şi aromă mai puternice (ceea ce nu este mereu un avantaj), este mult mai grasă şi cam egală în ce priveşte nutrienţii.
Clasamentul este continuat de vegetarieni şi de cei ce preferă carnea de vită şi de curcan, fiecare cu câte 4% dintre voturi, şi încheiat cu raţă/gâscă, vânat şi vânat cu pene, fiecare cu doar 1% dintre voturi. O surpriză este şi slaba clasare a cărnii de curcan, una dintre cele mai bune de pe piaţă, trecută cu vederea, probabil, din cauza preţului, ca şi cea de vită, de altfel.

Citeste si articolul →   Pui cu ceapa verde

Următorul sondaj are tema „Cât de des găteşti?”. Sunt curios dacă printre noi se află „practicieni”, sau „teoreticieni” şi câţi anume bucătărim în mod „platonic”, adică fără să prea punem mâna pe tigaie.
În continuare, vă rog, am nevoie de ajutor pentru a găsi noi teme pe care să le punem în discuţie sub această formă, de sondaj de opinie. Aştept idei!


2 comentarii pe “Ce fel de carne preferaţi? – Rezultate finale

 1. Ada spune:

  Eu am votat pt fructe de mare, cu toate ca acestea sunt la egalitate cu pestele in preferintele mele, deh, nu exista mai multe optiuni de vot, poate ca mergeau puse impreuna. Sau poate ca nu, judecand ca porcul si oaia au iesit inaintea acestora dar dupa peste, multi sunt foarte reticienti cand vine vorba de fructe de mare, am auzit des formularea „nu mananc eu moluste din alea scarboase” 🙂 Referitor la chestiunea cu blocurile cenusii, nici eu nu am crescut in vreun palat dar macar cand ma duc cu prietenii la o terasa as vrea sa nu le am in raza mea vizuala 🙂 , de aceea caut terase dragute cu verdeata, in zone cu case vechi, cam umblu dupa parfumul Bucurestiului de alta data, macar ca il simt in cladirile ridicate cu mult bun gust, zeci si zeci de ani in urma.

  • Radu Popovici spune:

   @Ada: Da, am intalnit des atitudinea asta fata de fructele de mare si, marturisesc, am avut-o si eu o buna perioada de timp. Nici acum nu pot vedea in farfurie caraccatite, oricum ar fi gatite, cand le vad ventuzele, mi se cam taie pofta. Pentru creveti am facut, insa, o adevarata pasiune.
   Romanii s-au pomenit, pur si simplu, asaltati de o gramada de ingrediente noi si au nevoie de timp sa le asimileze. Cand a fost adus cartoful in Europa, de exemplu, a fost nevoie de 200 de ani ca sa fie acceptat pe deplin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.