Iată că am mai încheiat un sondaj de opinie, cu o temă destul de interesantă. Mai bine zis, tema este obişnuită, dar dvs., cititorii acestui blog, aţi făcut-o interesantă prin alegerile făcute.
Se spune că românul este frate culinar cu… porcul, carnea acestuia fiind, se pare, preferată de cele mai multe persoane. Nu mă îndoiesc că, pentru cei puternic ancoraţi în felul de a găti de acum 20 de ani, afirmaţia este valabilă. Totuşi, cei care îmi fac plăcerea de a-mi vizita blogul, fac dovada că există şi un curent de opinie diferit.

Sondajul nu s-a legat de carnea consumată în mod curent, adică cea pe care ne-o putem permite, s-a referit la cea „preferată”, adică acel tip de carne care, chiar dacă nu ni-l putem permite în mod regulat, ne place cel mai mult.
Ce fel de carne preferati?
Ei bine, carnea de pui a câştigat detaşat, cu 43% dintre voturi, şi cred că a făcut-o prin propriile merite: este o carne slabă, versatilă şi ieftină. Mai mult, cea fără piele, este extrem de slabă, fiind depăşită la acest capitol doar de cea de curcan, de fructe de mare şi de unele specii de peşti. Rezultatul în sine nu este, deci, surprinzător.
Surpriza vine când ne uităm la carnea aflată pe locul al doilea cu 16% dintre preferinţe, şi anume cea de peşte; o carne uşoară, sănătoasă şi fină. Sunt convins că, în ultimii ani, oferta destul de variată de pe pieţă a îndesit substanţial rândurile celor care o iubesc.
Carnea de porc ocupă ultimul loc al podiumului, cu doar 10% dintre voturi. Cred că plăteşte tribut presei proaspe din ultimii ani, care i-a creat renumele de carne grasă şi grea. Cu toate acestea, deşi nu vreau să-i fac lobby în vreun fel, mă simt dator să precizez că metodele moderne de creştere şi tranşare a porcilor au făcut ca această carne sa devină de circa 3-4 ori mai slabă decât în urmă cu 20-30 de ani. Practic, bucăţile de carne slabă de porc conţin doar circa 3,5% grăsime, adică aproape la fel ca cea de pui cu piele (grăsimea puiului se concentrează aproape exclusiv în şi sub piele).
Urmează, la egalitate, cu câte 8% dintre voturi, carnea de oaie şi fructele de mare. Pentru mine este o surpriză, m-aş fi aştepta să urmeze cea de vită. Aş vrea să adaug că fructele de mare oferă o carne mai sănătoasă şi mai fină; carnea de oaie, berbecuţ şi miel au gust şi aromă mai puternice (ceea ce nu este mereu un avantaj), este mult mai grasă şi cam egală în ce priveşte nutrienţii.
Clasamentul este continuat de vegetarieni şi de cei ce preferă carnea de vită şi de curcan, fiecare cu câte 4% dintre voturi, şi încheiat cu raţă/gâscă, vânat şi vânat cu pene, fiecare cu doar 1% dintre voturi. O surpriză este şi slaba clasare a cărnii de curcan, una dintre cele mai bune de pe piaţă, trecută cu vederea, probabil, din cauza preţului, ca şi cea de vită, de altfel.

Următorul sondaj are tema „Cât de des găteşti?”. Sunt curios dacă printre noi se află „practicieni”, sau „teoreticieni” şi câţi anume bucătărim în mod „platonic”, adică fără să prea punem mâna pe tigaie.
În continuare, vă rog, am nevoie de ajutor pentru a găsi noi teme pe care să le punem în discuţie sub această formă, de sondaj de opinie. Aştept idei!