Am avut recent inca o dovada ca romanul (sau doar cel de o anumita „calitate”) se naste invatat si suficient. Greu il scoti din ale lui, mai ales in cele ale burtii.
Am fost acum cateva zile, invitat de patron (care este si bucatar), in vizita la o carciumioara tipica de cartier, cu mancare simpla, fara mari pretentii de rafinament, dar bine gatita. Localul era renovat relativ recent, asa ca arata bine. Era ora 17:00, iar carciuma era pe trei-sferturi goala. 

Patronul-bucatar mi-a marturisit ca, vazand cateva din emisiunile mele de la Brava TV, a fost placut surprins de pasiunea mea pentru gatit si de modul in care, pana si lui, vechi profesionist, am reusit sa-i starnesc interesul. Omul, sa-i zicem Costel, ma invitase pentru ca, profesional vorbind, se simtea singur. Voia sa discute cu cineva pasionat, care sa-i inteleaga incercarile de a diversifica meniul si de a gati altceva decat friptura la gratar cu cartofi prajiti. Am vorbit vreo 3-4 ore, intorcand lucrurile pe toate partile, dar nu pentru ca omul ar fi avut nevoie de vreun sfat de la mine; ii trebuia, pur si simplu, un partener de vorba.

Meniul carciumii, pe care l-am citit cu multa atentie, cuprindea, pe langa „clasicele” intalnite mai peste tot, diverse alte retete pe care Costel le adaptase dupa emisiuni vazute pe Travel&Living, sau pur si simplu le inventase. Ar face el mai multe, dar se izbeste, din pacate, de lipsa de interes a publicului. Lumea care ii calca pragul carciumii este teribil de conservatoare.

 „Cum sa gatesc cu ghimbir? Pai am un cuplu, clienti vechi de tot, care comanda doar ceafa la gratar cu cartofi prajiti. De fiecare data mananca acelasi lucru. El mai comanda, rareori, si altceva, dar ea este de groaza: doar ceafa si iar ceafa!” – mi-a spus Costel cu obida.
Am incercat tot felul de marinade, am gatit peste, de pilda. Am facut o data o stiuca umpluta, de 2 m lungime, de a trebuit s-o tai in trei bucati ca sa intre in cuptor. Crezi ca apreciat-o cineva? Mi se strica pestele in frigider. A trebuit sa renunt, romanul nu are cultura pestelui, a fructelor de mare… romanul e frate cu porcul.”

Am fost in Grecia cu niste prieteni, a continuat Costel, iar la carciuma, eu cu nevasta am comandat tot ce era pe lista, sa vedem cum mananca grecii. Amicii mei au comandat toti ceafa de porc cu cartofi. Bai, oameni buni, din asta mancati acasa pana va iese pe urechi! Chiar nu sunteti deloc curiosi sa incercati si altceva?

Mi-am dat seama ca nu doar oamenii din cartier sunt de vina; si Costel este la locul nepotrivit, sau, mai bine zis, merge inaintea vremurilor sale. Poate inca nu a venit timpul ca oamenii sa priveasca altfel bucatareala, sa o considere un mod de a-si imbunatati viata si sanatatea, nu doar o suma de procedee si tehnici de umplut burta.
 
Costel este unul dintre cei care incearca intr-adevar sa progreseze si sa devina mai bun, dar nu si-a gasit deocamdata publicul… Indiferenta, lipsa de cultura culinara, superficialitatea, dezinteresul pentru propria dieta, toate aceste „calitati” ale publicului il trag in jos, iar Costel este nefericit profesional. Cati bucatari or fi ca el?

Nu mai muncim cu totii afara, pe camp, in frigul iernii, ca sa avem nevoie de grasime si de mii de calorii. Ne-am schimbat modul de viata in ultimii 20 de ani, trebuie sa ne schimbam si dieta. Cand stai cu fundul in fata calculatorului si circuli doar cu metroul, ai nevoie de fructe, de legume, de verdeturi, de condimente, nu doar de ceafa si cartofi prajiti in mult ulei. Mancam prea mult porc… sa nu ocolim carnea de pasare, pestele, fructele de mare, legumele, pastele, orezul.
 
E globalizare, ce naiba! Unii plecam sa muncim in Spania si Italia, altii ne facem concediile in Grecia, Spania, Tunisia si Turcia. Magazinele sunt pline de ingrediente noi, pe internet sunt milioane de retete pe care nu le-am incercat. La noi in oras apar tot felul de restaurante etnice. Avem deci surse de inspiratie, mai trebuie doar sa ne scuturam din amorteala. Desteapta-te, romane!, acesta ne este imnul national, si e inca al naibii de bine infipt in actualitate. Studiile facute de nutritionisti trag semnale grave de alarma. Adolescentii nostri sunt obezi fiindca mananca toate prostiile de la fast food, iar adultii gatesc nesanatos, atunci cand o mai fac. Bolile de inima, digestive si de circulatie vor face curand ravagii daca o tinem tot asa. 

Trebuie sa ne gasim, cat mai repede, un Costel al nostru, fie in propria casa, fie la carciumioara din colt!