Astazi are loc concursul “Cel mai bun bucatar” organizat de compania Continental Hotels. Aflat la editia a zecea, acest concurs este organizat cu scopul de a stimula creativitatea si spiritul de competitie al angajatilor din cadrul companiei. Este vorba despre bucatarii calificati din tot lantul Continental Hotels, adica hotelurile Hello, Ibis, Continental, Continental Forum si Grand Hotel Continental.
Am primit regulamentul concursului si pot sa va spun ca bucatarii care vor concura nu par sa aiba parte de o dupa-amiaza si seara usoare. Concursul cuprinde o proba teoretica stil grila, cu întrebari din retetarul hotelurilor si normele de lucru si de igiena, plus patru probe practice, foarte diferite între ele, dar care se bazeaza pe imaginatie, creativitate si viteza de lucru.
Aceste concursuri mi se par extrem de utile. În primul rand, compania îsi poate face o evaluare a personalului si a potentialului acestuia de a progresa. În al doilea rand, bucatarii sunt, cum se spune “tinuti în priza”; în bucatarii exista, ca în toate meseriie, pericolul caderii în rutina, lucru care duce cel mai adesea la plafonare. Aceste concursuri scot bucatarii din rutina meniului obisnuit, din preparatele pe care le-au gatit poate de mii de ori, si îi obliga sa creeze sau sa adapteze retete noi.
Din punctul meu de vedere acest concurs este deja o surpriza, fiindca am fost invitat sa fac parte din juriu, alaturi de nume consacrate în domeniu. Le listez alfabetic:
Ştefan BERCEA – presedintele Asociatiei Nationale a Bucatariulor si Cofetarilor din Turism
Gabriela BERECHET – director al Companiei de Investitii pentru Turism
Radu ENACHE – directorul lantului de hoteluri Continental
Jean-Alain GRUMBACH – consilier gastronomic al Chaîne des Rotisseurs
Joseph HADAD – unul dintre cei mai buni chefi care activeaza în Romania
La acestia se adauga subsemnatul, ultimul si din punct de vedere alfabetic, invitat ca jurnalist gastronom.
Nu mai trebuie sa spun ca sunt magulit de invitatie si ca astept evenimentul asa cum o pustoaica asteapta primul bal, caci probabil v-ati dat deja seama de asta. Am mai fost cooptat în diverse jurii, dar acesta este primul organizat la un asemenea nivel. Sunt convins ca va fi o experienta deosebita si, cel mai important lucru pentru mine, ca voi învata multe lucruri noi.
Voi reveni maine cu detalii si fotografii.
…..felicitari, Radu !….meriti din plin !!!!
@gratiela: Multumesc.
Whoz ma’ man??? 😀
You rule! 😛
@mariana: Mai, sa stii ca nu m-am facut de ras. 😀
Felicitari sincere, bafta! Ma bucur pt oportunitate ca si cand as fi eu in situatie, tinem pumnii.
@maria: Multumesc mult!
Bravo, Radu, profita de oportunitatile astea ;).
Bafta!
@Cristi: Sa fie! 🙂
Bravo, ma bucur mult, ti-ai ales rochia de bal, ca stii, si asta e un punct de cotitura!
Glumesc, ma bucur mult si imi place cand oameni ca tine sunt pretuiti. Avem sanse atunci!
@Corina: Rochia mea de bal este cu papion, dar aici o sa imbrac doar una cu cravata. 🙂
Felicitari!
ma bucur pentru tine, radu! Felicitari!
@andra: Multe multumiri, stimata doamna! 🙂
Felicitari! Ar trebui ca si “doamna” Dragut sa citeasca acest articol, asta doar asa, ca sa vada cine este cu adevarat indrituit sa aiba opinii despre un eveniment culinar, chiar si numai ca ziarist. Inteleg insa ca ai facut si scoala de bucatari, asa ca esti profesionist.
@Miroslav: Multumesc pentru felicitari, dar haide s-o lasam deoparte pe stimata doamna. M-am convins ca a avut oricum parte de mai multa atentie decat merita.
Da, am facut si scoala de bucatari, dar nu ma pot compara ca dexteritate, viteza de lucru, rezistanta si experienta de restaurant cu un adevarat bucatar profesionist. Jurnalist culinar sau gastronom sunt etichete care mi se potrivesc mai bine, probabil.
Este o dovada a calitatii ” constructiei ” pe care ai inceput-o cu cativa ani in urma : pasiune, temeinicia lucrului bine facut, documentare, innoire, varietate, imbunatatire…fara sclipiciuri false. Sincere felicitari !
@Sara & Mike & Mirela: Va multumesc. Tineti pumnii concurentilor, dar si mie. 🙂
felicitari
@oarecare: Multumesc. 🙂