Astăzi are loc concursul “Cel mai bun bucătar” organizat de compania Continental Hotels. Aflat la ediţia a zecea, acest concurs este organizat cu scopul de a stimula creativitatea şi spiritul de competiţie al angajaţilor din cadrul companiei. Este vorba despre bucătarii calificaţi din tot lanţul Continental Hotels, adică hotelurile Hello, Ibis, Continental, Continental Forum şi Grand Hotel Continental.

Am primit regulamentul concursului şi pot să vă spun că bucătarii care vor concura nu par să aibă parte de o după-amiază şi seară uşoare. Concursul cuprinde o probă teoretică stil grilă, cu întrebări din reţetarul hotelurilor şi normele de lucru şi de igienă, plus patru probe practice, foarte diferite între ele, dar care se bazează pe imaginaţie, creativitate şi viteză de lucru.

Aceste concursuri mi se par extrem de utile. În primul rând, compania îşi poate face o evaluare a personalului şi a potenţialului acestuia de a progresa. În al doilea rând, bucătarii sunt, cum se spune “ţinuţi în priză”; în bucătării există, ca în toate meseriie, pericolul căderii în rutină, lucru care duce cel mai adesea la plafonare. Aceste concursuri scot bucătarii din rutina meniului obişnuit, din preparatele pe care le-au gătit poate de mii de ori, şi îi obligă să creeze sau să adapteze reţete noi.

Din punctul meu de vedere acest concurs este deja o surpriză, fiindcă am fost invitat să fac parte din juriu, alături de nume consacrate în domeniu. Le listez alfabetic:
Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătariulor şi Cofetarilor din Turism
Gabriela BERECHET – director al Companiei de Investiţii pentru Turism
Radu ENACHE – directorul lanţului de hoteluri Continental
Jean-Alain GRUMBACH – consilier gastronomic al Chaîne des Rotisseurs
Joseph HADAD – unul dintre cei mai buni chefi care activează în România
La aceştia se adaugă subsemnatul, ultimul şi din punct de vedere alfabetic, invitat ca jurnalist gastronom.

Nu mai trebuie să spun că sunt măgulit de invitaţie şi că aştept evenimentul aşa cum o puştoaică aşteaptă primul bal, căci probabil v-aţi dat deja seama de asta. Am mai fost cooptat în diverse jurii, dar acesta este primul organizat la un asemenea nivel. Sunt convins că va fi o experienţă deosebită şi, cel mai important lucru pentru mine, că voi învăţa multe lucruri noi.

Voi reveni mâine cu detalii şi fotografii.