Sosurile derivate din sosul olandez
Descoperă cele mai populare sosuri derivate din sosul olandez
- Sos de vin alb – Se adauga la sosul olandez o reductie de vin alb si fond de peste. Sosul de vin alb este potrivit pentru a însoti preparatele din peste.
Sosul de vin alb este o alegere clasică pentru preparatele pe bază de pește, fructe de mare și carne de pui. Cu o aromă subtilă și o textură fină, acest sos completează perfect preparatele delicate, oferindu-le un plus de savoare. Se prepară prin reducerea vinului alb sec împreună cu unt, ceapă și condimente, iar uneori se adaugă smântână pentru un plus de cremozitate.
- Sos bavarez – Se adauga la sosul olandez smantana, hrean si cimbru. Acest sos însoteste carnea si legumele, în special cartofii.
- Sos Foyot (Valois) – se fierb 150 ml vin alb sec, pana se reduce la jumatate. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga la sosul olandez. Sosul Foyot se serveste la grataruri: peste, carne rosie, pasare, legume.
- Sos Colbert – Se adauga la sosul Foyot o reductie de vin alb.
- Sos maltez – Se adauga la sosul olandez, în locul sucului de lamaie, coaja rasa si sucul strecurat de la 2 portocale rosii. Sosul maltez se potriveste bine cu legumele, în special cu sparanghel.
- Sos Mousseline (Chantilly) – Se incorporeaza 75 ml smantana batuta în sosul olandez, chiar înainte de a-l servi. Sosul Mousseline merge bine cu sparanghel si cu pestele posat.
- Sos de mustar – Se adauga 1 lingura de mustar de Dijon la sosul olandez. Se serveste cu pui si peste la gratar.
- Sos Crème Fleurette – Se adauga la sosul olandez crème fraîche.
- Sos Noisette – Se adauga la sosul olandez 50 g beurre noisette (unt sarat „rumenit” 2 minute într-o tigaie si asezonat cu putin suc de lamaie). Se serveste la peste.
- Sos de masline – Se adauga la sosul olandez 1 lingura cu varf de masline negre, de cea mai buna calitate. Merge excelent cu sparanghel si oua.
- Sos de sofran – Se adauga la mixtura de otet, de la începutul prepararii sosului olandez, 1/2 lingurita de firisoare de sofran. Merge bine cu preparatele delicate ca peste, pui, oua, legume.
- Sos de nasturel – Se adauga la sosul olandez 100 g de frunze de nasturel, tocat. Sosul acompaniaza legumele, pestele, puiul, carnea rosie.
- Sos Béarnaise (Bearnez) – Este si el derivat din sosul olandez (cu adaus de hasme si verdeturi), dar este un sos extrem de important si îl voi trata separat.