Cele mai populare sosuri derivate din sosul olandez

Sosurile derivate din sosul olandez

Descoperă cele mai populare sosuri derivate din sosul olandez

  • Sos de vin alb – Se adauga la sosul olandez o reductie de vin alb si fond de peste. Sosul de vin alb este potrivit pentru a însoti preparatele din peste.

    Sosul de vin alb este o alegere clasică pentru preparatele pe bază de pește, fructe de mare și carne de pui. Cu o aromă subtilă și o textură fină, acest sos completează perfect preparatele delicate, oferindu-le un plus de savoare. Se prepară prin reducerea vinului alb sec împreună cu unt, ceapă și condimente, iar uneori se adaugă smântână pentru un plus de cremozitate.

  • Sos bavarez – Se adauga la sosul olandez smantana, hrean si cimbru. Acest sos însoteste carnea si legumele, în special cartofii.
  • Sos Foyot (Valois) – se fierb 150 ml vin alb sec, pana se reduce la jumatate. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga la sosul olandez. Sosul Foyot se serveste la grataruri: peste, carne rosie, pasare, legume.
  • Sos Colbert – Se adauga la sosul Foyot o reductie de vin alb.
  • Sos maltez – Se adauga la sosul olandez, în locul sucului de lamaie, coaja rasa si sucul strecurat de la 2 portocale rosii. Sosul maltez se potriveste bine cu legumele, în special cu sparanghel.
  • Sos Mousseline (Chantilly) – Se incorporeaza 75 ml smantana batuta în sosul olandez, chiar înainte de a-l servi. Sosul Mousseline merge bine cu sparanghel si cu pestele posat.
  • Sos de mustar – Se adauga 1 lingura de mustar de Dijon la sosul olandez. Se serveste cu pui si peste la gratar.
  • Sos Crème Fleurette – Se adauga la sosul olandez crème fraîche.
  • Sos Noisette – Se adauga la sosul olandez 50 g beurre noisette (unt sarat „rumenit” 2 minute într-o tigaie si asezonat cu putin suc de lamaie). Se serveste la peste.
  • Sos de masline – Se adauga la sosul olandez 1 lingura cu varf de masline negre, de cea mai buna calitate. Merge excelent cu sparanghel si oua.
  • Sos de sofran – Se adauga la mixtura de otet, de la începutul prepararii sosului olandez, 1/2 lingurita de firisoare de sofran. Merge bine cu preparatele delicate ca peste, pui, oua, legume.
  • Sos de nasturel – Se adauga la sosul olandez 100 g de frunze de nasturel, tocat. Sosul acompaniaza legumele, pestele, puiul, carnea rosie.
  • Sos Béarnaise (Bearnez) – Este si el derivat din sosul olandez (cu adaus de hasme si verdeturi), dar este un sos extrem de important si îl voi trata separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.