Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.

Avem de-a face cu o salata, nu cu un fel principal. Ea se serveste la temperatura camerei, sau rece; rezista bine in frigider timp de 2-3 zile.

Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g in total
4-5 catei de usturoi, pisati cu putina sare
200 g miez de nuca tocat
200 g paine veche de o zi, fara coaja
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de boia iute
2 linguri de suc de lamaie
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se poseaza pieptul de pui in apa, la foc mic, timp de 20-25 de minute, sau pana ce este facut. Se scoate din apa si se transfera pe o planseta de tocat. Apa se pastreaza.
Se taie puiul bucatele.
Se amesteca boiaua dulce cu cea iute.

Citeste si articolul →   Pui tunisian cu orez

Se inmoaie painea in apa in care a fiert puiul. Se stoarce apoi si se transfera intr-un castron mare. Se adauga bucatelele de piept de pui si usturoiul. Se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca bine cu o furculita pana ce mixtura se omogenizeaza.
Se adauga nucile si sucul de lamaie si se amesteca din nou. Se rastoarna mixtura pe un platou.

Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se sareaza si se pipereaza. Cand uleiul incepe sa bolboroseasca, se rastoarna peste mixtura de pui. Se presara apoi cu amestecul de boia dulce si iute. Se serveste la temperatura camerei.

Note:
Aceasta este reteta cea mai simpla de pui cerchez. Ea se poate modifica, adaugand la mixtura de pui ceapa verde tocata si patrunjel tocat.

O alta modificare poate fi prajirea unei cantitati de boia in ulei de masline sau de nuca si stropirea mixturii de pui cu acest ulei parfumat, de culoare rosie. Eu am avut un ulei de masline atat d egustos, incat nu m-am mai indurat sa-l aromatizez cu boia.
De remarcat ca aceasta tehnica de asezonare finala a preparatului este asemanatoare cu tehnica indiana, care foloseste baghar.

La servire puiul cerchez poate fi ornat cu frunze de patrunjel proaspat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.