Afara este oribil de cald, iar turmentarea nu face casa buna cu vipia. Cum putem totusi sa ne betivim un piculet, fara ca valul de caldura sa ne loveasca in moalele capului? Simplu, ajutandu-ne de un preparat bine imprietenit cu alcoolul.
Si cu cafeaua, de altminteri, asa ca suntem un piculet “turmentati”, dar treji!
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
2 copane de pui, fara piele
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de brandy
2 foi de dafin
150 ml bere
150 ml cafea
500 g ciupercute champignon, feliate
2 cepe verzi, tocate
marar proaspat, tocat
Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga copanele si se rumenesc uniform, la foc mediu-mare. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.
Se adauga ceapa si usturoi si se sareaza. Se adauga brandy si se amesteca racaind fundul tigaii, ca se sa incorporeze sedimentele rumenite lasata de carne. Se fierbe mixtura incet, la foc mic, pana ce lichidul se evapora.
Se adauga bere, cafea, foi de dafin si copanele de pui. Se toarna in tigaie si sucul lasat de acestea pe farfurie. Se da mixtura in clocot, se acopera tigaia si se fierbe carnea incetisor, la foc foarte mic, timp de 10-15 minute, pana ce este facuta si frageda. Se ia capacul si se fierbe alte 5-10 minute, pana ce lichidul se reduce la jumatate.
Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie separata, se adauga ciupercile, se sareaza si se pipereaza si se soteaza cateva minute, in 2-3 transe daca este nevoie.
Se adauga ciupercile in tigaia cu pulpe, cu lichid cu tot, si se amesteca. Se continua gatitul pana ce sosul se reduce dupa preferinta. Se adauga marar si ceapa verde si se amesteca. Se servesc copanele imediat, fierbinti.
Sfaturi:
Alegeti ciuperci cat mai curate, de dimensiuni cat mai similare. Nu spalati ciupercile, caci absorb apa ca niste bureti. Stergeti-le doar cu prosoape de hartie.
Desi unii nutritionisti nu recomanda consumul de lichide, de orice fel ar fi ele, inaintea, in timpul si dupa masa, caci se presupune ca sucurile gastrice se dilueaza si nu-si mai fac bine treaba, langa acest preparat merge al naibii de bine o bere rece.
Reteta se poate prepara si cu carne de proc; puteti folosi cotlet, muschiulet, chiar si ceafa.
uite ca personajul principal din ” O scrisoare pierduta” a ajuns la noi…:)))))…..trebuie sa fie un deliciu!
Si mie imi place numele, imi place si reteta. Cred ca ar trebui sa dam nume mai interesante retetelor noastre. Poate daca ar veni mai multi turisti in Romania am fi si noi mai inventivi la gateala. Orice lucru care are un nume si o poveste se vinde mai bine.
@memphis: Asta cu povestea am remarcat-o si eu peste tot unde am fost, mai ales in Grecia. Grecii se pricep sa vanda orice banalitate ca pe un lucru grozav, traditional, vechi, nemaiintalnit… ii baga o poveste si rezolva. In ce priveste mancarea, nu stiu ce sa zic. Fiindca tot am vorbit de greci, ei au o bucatarie foarte interesanta. Oferta restaurantelor lor totusi nu este cine stie ce variata, deci turismul nu le-a stimulat imaginatia; probabil imaginatia nu este rentabila. Am vazut acolo romani comandand tot ceafa de porc la gratar, piept de pui la gratar, snitele etc. Am vazut restaurante italienesti aproape la fel de multe ca cele grecesti, ceea ce inseamna ca au clienti destui. Eu zic ca omul nu se lasa prea usor scos din obiceiurile lui culinare, invatate la mama lui acasa. Eu mananc doar bucate traditionale ale locului, indiferent unde ma aflu, dar cei ca mine sunt o minoritate foarte… mica.
Imi place numele retetei! Este nostim si… romanesc! Imi place combinatia de bere si cafea cu aroma de brandy; ma simt ca la bar! Cred ca voi lua cina cu cetateanul turmentat! 🙂
@simina: Sa ai spor si pofta!
Radu, o sa-l “trainuiesc” si eu, ca daca ma lasa balta cand conditiile vor fi nefericite! Mai ales cu bere… ca suport de scalda pentru pui. Dar, din pacate, am pus la dezghetat niste aripioare, asa ca va fi cu aripioare. De-abia astept sa vad ce gust va avea! Iti doresc si-mi doresc o zi mai putin caniculara!
@Elena toma: Multumesc pentru speranta unei zile mai putin caniculare, dar cupa cum a pornit ziua… Sunt in asteptarea furtunii de diseara. 🙁
Tare comic numele :)) e turmentat rãu puiu…
As incerca in cantitate mai micã, pt. mine, sunt curioasã ce gust are cu cafea.
In legãturã cu consumul lichidelor, de cand mã stiu beau si inainte si dupã masa, si in timpul mesei… imi este sete…
De cand este asa de cald nici nu mie foame, numai sete .
@Ramona: Combinatia de bere cu cafea este foarte interesanta, mai ales daca iti place gustul cu un usor accent amarui. In ce priveste bautul, si eu beau atunci cand imi este sete, indiferent de moment. Ma gandesc ca daca imi rasfat prea mult stomacul, devine un pampalau care nu va sti sa se descurce daca va da vreodata de conditii imperfecte. Asa ca ii fac training. 🙂