Afara este oribil de cald, iar turmentarea nu face casa buna cu vipia. Cum putem totusi sa ne betivim un piculet, fara ca valul de caldura sa ne loveasca in moalele capului? Simplu, ajutandu-ne de un preparat bine imprietenit cu alcoolul.
Si cu cafeaua, de altminteri, asa ca suntem un piculet “turmentati”, dar treji!


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
2 copane de pui, fara piele
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de brandy
2 foi de dafin
150 ml bere
150 ml cafea
500 g ciupercute champignon, feliate
2 cepe verzi, tocate
marar proaspat, tocat

Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga copanele si se rumenesc uniform, la foc mediu-mare. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.

Se adauga ceapa si usturoi si se sareaza. Se adauga brandy si se amesteca racaind fundul tigaii, ca se sa incorporeze sedimentele rumenite lasata de carne. Se fierbe mixtura incet, la foc mic, pana ce lichidul se evapora.

Se adauga bere, cafea, foi de dafin si copanele de pui. Se toarna in tigaie si sucul lasat de acestea pe farfurie. Se da mixtura in clocot, se acopera tigaia si se fierbe carnea incetisor, la foc foarte mic, timp de 10-15 minute, pana ce este facuta si frageda. Se ia capacul si se fierbe alte 5-10 minute, pana ce lichidul se reduce la jumatate.

Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie separata, se adauga ciupercile, se sareaza si se pipereaza si se soteaza cateva minute, in 2-3 transe daca este nevoie.

Se adauga ciupercile in tigaia cu pulpe, cu lichid cu tot, si se amesteca. Se continua gatitul pana ce sosul se reduce dupa preferinta. Se adauga marar si ceapa verde si se amesteca. Se servesc copanele imediat, fierbinti.

Sfaturi:
Alegeti ciuperci cat mai curate, de dimensiuni cat mai similare. Nu spalati ciupercile, caci absorb apa ca niste bureti. Stergeti-le doar cu prosoape de hartie.

Desi unii nutritionisti nu recomanda consumul de lichide, de orice fel ar fi ele, inaintea, in timpul si dupa masa, caci se presupune ca sucurile gastrice se dilueaza si nu-si mai fac bine treaba, langa acest preparat merge al naibii de bine o bere rece.

Reteta se poate prepara si cu carne de proc; puteti folosi cotlet, muschiulet, chiar si ceafa.