Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic
Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain etc.
De retinut ca pestele si fructele de mare trebuie sa fie foarte proaspete, caci prepararea ceviche-ului nu implica tratament termic. Lipsa de prospetime implica un mare risc de toxiinfectie alimentara.
Cei mai multi dintre istorici, conform Wikipedia, par sa se fi pus de acord ca ceviche a aparut prima data in Peru, in secolul al XVI-lea, dupa ce cuceritorii spanioli at fi aclimatizat aici citricele. Pana atunci, incasii gateau un preparat in care pestele si fructele de mare erau preparate doar cu sare si ardei iuti. Adausul de suc de citrice ar fi fost pasul decisiv in aparitia ceviche-ului.
In fine, pentru cei care doresc informatii suplimentare legate de ceviche, cea mai la indemana sursa de informare ramane internetul. Aveti aici un link care va poate fi folositor.
La Bistro GUXT incercam sa rupem monotonia inerenta a unui meniu fix oferind zilnic cateva specialitati. Mereu beri si vinuri, dar nu rareori si preparate culinare. Ori de cate ori gasim peste sau fructe de mare proaspete, ceviche, ca si tartarul, figureaza ca specialitate a zilei.
Desi ceviche este, in mod clar, un preparat provenit din America de Sud si devenit apoi popular mai ales in Caraibe si SUA, am ales o varianta cu influente asiatice.
Cevichele preparat la noi este delicios, reusind sa pastreze intreaga savoare naturala a sepiei, potentand-o cu o asezonare echilibrata si armonioasa.
- Bucatarie: Bistro GUXT
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gatit: 0
Ingrediente:
- 500 g sepie proaspata
- 4 linguri de suc de limeta
- 2 linguri de sos de soia light
- 2 lingurite de ulei brun de susan
- 4 lingurite de ulei chinezesc aromatizat cu ardei iute (varianta din Canton)
- 2 cepe verzi, tocate marunt
- 1 ardei iute, tocat
- frunze proaspete de coriandru sau patrunjel, pentru servit
Instructiuni:
Se taie sepia feliute, dar nu perpendicular, ci pe diagonala, tinand cutitul aplecat. Feliutele obtinute astfel vor fi mai subtiri si vor avea un aspect mai interesant.
Se amesteca feliutele cu sos de soia si suc de lamaie, dupa care se lasa la marinat jumatate de ora, in frigider. De retinut ca acest timp de marinare este cu atat mai lung cu cat dimensiunile bucatilor de sepie sunt mai mari, sau cu cat feliile sunt mai groase. Nu va sfatuiesc sa marinati feliutele de sepie peste noapte, caci gustul de marinada poate acoperi gustul ingredientului.
Dupa marinare, se scot feliutele de sepie din marinada, se scurg de lichid, daca este cazul, si se asaza pe o farfurie. Puteti face asta foarte usor folosind o penseta sau betisoare chinezesti.
Se stropesc cu ulei brun de susan si cu ulei aromaticat cu ardei iute.
Se presara cu ceapa verde, ardei iute si patrunjel si se serveste la temperatura camerei.
Nota:
Uleiul aromatizat cu ardei iute, provenit din Canton, nu este foarte iute si are un gust complex. El amesteca arome de usturoi, ceapa, zahar brun, seminte de susan, fasole neagra fermentata, ceapa, uneori chiar si creveti uscati.
Sfaturi:
Nu folositi sos de soia dark atunci cand preparati ceviche. Nu gustul este problema, ci extraordinara sa putere de colorare. Feliutele de peste sau fructe de mare vor capata o culoare maronie, nu foarte atragatoare.
Folositi coriandru, nu patrunjel… daca gasiti. Coriandrul completeaza caracterul asiatic al retetei.
In Bucuresti sunt perioade de mai multe zile cand nu gasesti fir de coriandru, dar si perioade in care se strica pe rafturile supermarketurilor. Ca regula, atunci cand ai cea mai mare nevoie de el nu il gasesti, dar te lovesti de el peste tot atunci cand nu iti trebuie. Asa e viata…
Interesant , am sa incerc. Multumim pentru reteta !