Este o reteta originara din Hong Kong, preparata cu carne de porc si creveti. Ca si alte variante asiatice ale retetei, vezi “Nasi goreng” (Indonezia) si “Cha han” (Japonia), aceasta reteta “recircula” orezul gatit si ramas dupa o zi pe alta.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
400 g orez cu bob lung, fiert
75 g creveti proaspeti (sau decongelati), decorticati si curatati
3 linguri de ulei de arahide (sau floarea-soarelui)
1 ceapa, tocata marunt
1 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 ardei iute rosu, tocat marunt
1 ceapa verde, tocata
75 g carne de porc prajita, sau fripta, taiata fasiute subtiri
50 ml fond de pui
2 linguri de sos de soia
2 linguri de vin de orez
piper alb, macinat
sare, dupa gust
1 ou, batut usor
1 ceapa mica, taiata rondele si prajita
frunze proaspete de coriandru, sau patrunjel

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se adauga ceapa tocata, usturoi, ghimbir si ardei iute. Se gatesc ingredientele 2-3 minute.

Se adauga crevetii si ceapa verde. Se continua 1 minut, sau pana cand crevetii incep sa-si schimbe culoarea, virand spre roz.

Se adauga orezul si se amesteca 1 minut, pana ce este fierbinte.

Se adauga carnea de porc si fondul si se asezoneaza cu sos de soia, vin de orez, sare si piper. Se amesteca bine.

Se imping ingredientele intr-o parte, iar in locul ramas liber se adauga oul si, cand incepe sa se inchege, se amesteca rapid cu restul ingredientelor. Se transfera chau fan pe farfurii individuale si se serveste cu rondele de ceapa prajite si frunze de coriandru.