Chau fan

Este o reteta originara din Hong Kong, preparata cu carne de porc si creveti. Ca si alte variante asiatice ale retetei, vezi “Nasi goreng” (Indonezia) si “Cha han” (Japonia), aceasta reteta “recircula” orezul gatit si ramas dupa o zi pe alta.
chau fan1 - Chau fan 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
400 g orez cu bob lung, fiert
75 g creveti proaspeti (sau decongelati), decorticati si curatati
3 linguri de ulei de arahide (sau floarea-soarelui)
1 ceapa, tocata marunt
1 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 ardei iute rosu, tocat marunt
1 ceapa verde, tocata
75 g carne de porc prajita, sau fripta, taiata fasiute subtiri
50 ml fond de pui
2 linguri de sos de soia
2 linguri de vin de orez
piper alb, macinat
sare, dupa gust
1 ou, batut usor
1 ceapa mica, taiata rondele si prajita
frunze proaspete de coriandru, sau patrunjel
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se adauga ceapa tocata, usturoi, ghimbir si ardei iute. Se gatesc ingredientele 2-3 minute.
Se adauga crevetii si ceapa verde. Se continua 1 minut, sau pana cand crevetii incep sa-si schimbe culoarea, virand spre roz.
Se adauga orezul si se amesteca 1 minut, pana ce este fierbinte.
Se adauga carnea de porc si fondul si se asezoneaza cu sos de soia, vin de orez, sare si piper. Se amesteca bine.
Se imping ingredientele intr-o parte, iar in locul ramas liber se adauga oul si, cand incepe sa se inchege, se amesteca rapid cu restul ingredientelor. Se transfera chau fan pe farfurii individuale si se serveste cu rondele de ceapa prajite si frunze de coriandru.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre gremolata

10 comentarii pe “Chau fan

  1. ardeiute spune:

    nu pot sa cred,din atatea mii si mii de retete ai ales una cu care eu sunt foarte familiarizata;marturisesc ca am fost in Hong Kong de 3 ori pana acum si nu stiam ca reteta este exact de acolo.reteta este geniala nu numai ptr ca ne da ocazia sa refolosim orezul deja preparat dar si ptr versatilitatea fondului folosit:pui,legume,vita, peste care poate este subestimat de multi in ceea ce priveste aportul lui la gustul unei mancari.ptr aceasta reteta eu ma folosesc de orice fond am in frigider.de ce sa fac risipa?!:)))) cred ca asta e si ideea

    • Radu Popovici spune:

      @ardeiute: Corect, asta este ideea: folosirea eficienta a alimentelor. Fondul nu este subestimat decat in gatitul domestic, efectuat de gospodine. Cei care stiu sa gateasca corect nu vor subestima niciodata un fond. Nu mai stiu cine a spus: gatitul cu apa este semn de saracie sau de nestiinta… lucru cu care sunt de acord in principiu, desi ca sa obtii un fond tot de la apa pleci. 🙂

  2. cristi-j spune:

    de acord in legatura cu cartile , de multe ori e nevoie sa citesti alte carti ca sa poti citi o carte … hahaha … sau , altfel spus , de multe ori nu poti avea incredere intr-o singura sursa.
    sa stii ca tot atata chineza stiu si eu … hahaha
    eu ma refeream la razatoarea mica cand usturoiul si ghimbirul ies ca o pasta si sunt mai zemoase .
    eu nu am ochi special la aragaz si de-aia ziceam ca in mod obisnuit e nevoie de mai mult .
    total de acord cu tine in legatura cu ultimul paragraf . eu nu sunt neaparat pentru folosirea ingredientelor originale , traditionale dar sunt pentru cunoasterea lor , adica sa stii cum trebuie sa fie si abia apoi sa faci adaptari . de obicei se trece direct la “in stil chinezesc” sau thailandez sau korean sau altele asemenea si din pacate , de multe ori adaptarile sunt atat de dramatice incat ramane doar numele retetei … hahaha . eu zic ca daca poti s-o faci , du-te ! ar fi grozav …
    in singapore e o intreaga discutie printre amatorii / cunoscatorii mancarii de hawker centre . exista sute de feluri de mancare si zeci de mii de locuri unde poti manca . de-a lungul timpului s-a dezvoltat un stil local care tine de mai multe lucruri . in ultima vreme s-au mai schimbat lucrurile in ceea ce priveste proprietarii de astfel de standuri si mici restaurante si in plus , pentru ca forta de munca e mai ieftina , tot mai multi muncitori/bucatari din china lucreaza in astfel de locuri iar lumea e cam nemultumita si cam ingrijorata ca s-ar putea pierde stilul local al mancarii , chinezii din china adaptand prepararea si chiar ingredientele la felul in care sunt ei obisnuiti s-o faca .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa este, fenomenul de globalizare tinde sa uniformizeze culturile. Exista peste tot curente care incearca sa pastreze specificitatea fiecarei culturi si traditiile locale. Chestia asta imi aduce aminte de ceva povestit de Marius Delaepicentru despre niste bucatari romani care lucrau intr-un restaurant din Japonia. Clientela se rarea, iar patronul a inceput sa aiba banuieli si i-a supravegheat pe romani; a vazut ca nu mai puneau coriandru in mancare. Cand s-a luat de ei, i-a intrebat de ce faceau asta. Raspunsul a fost: “Pai, nu ne place noua…”. Iata, deci, adaptarea romaneasca a mancarii asiatice. Ma intreb cu ce il inlocuiau? Sau il omiteau pur si simplu. 🙂

  3. cristi-j spune:

    cred ca are un nume mai lung pentru ca chau fan (sau chow / chao) inseamna simplu orez prajit … hahaha
    tinand cont de reteta , cred ca e ceva de genul yangzhou chau fan unul dintre cele mai populare tipuri de orez prajit si care foloseste porcul . la yangzhou porcul e un ingredient esential dar , teoretic , nu e orice fel de porc prajit , e vorba de char siu , porc la cuptor cu un gust specific de la mixtura de condimente si sosuri cu care se acopera . este probabil modul preferat al chinezilor de a manca porc .

    ai spus ca foloseste orezul ramas dar daca se face special pentru un astfel de mancare , orezul e bine sa fie fiert din timp , separat si racit pentru ca textura mancarii sa iasa cum trebuie .
    inainte erai mai riguros si adaugai ceapa , usturoi , ghimbir si ardei iute pe rand , acum le-ai pus toate odata .
    crezi ca la astfel de retete are importanta daca ghimbirul si usturoiul sunt tocate marunt sau date prin razatoare ?
    eu nu sunt prea incantat de ceapa prajita adaugata la final asa ca , pentru a adauga ceva prospetime si un alt tip de textura crocanta , as pune ceapa verde mai la sfarsit .
    si cred ca era bine sa spui cum se prajeste ceapa rondele pentru ca din cate stiu eu ar trebui sa iasa crocanta dar nu arsa (asta se poate intampla destul de usor … hahaha) si de obicei se face in baie de ulei (pentru rondele de ceapa baia oricum nu e prea mare … hahaha)
    pentru un stir-fry adevarat , 1 minut ar fi suficient pentru ca orezul sa se incalzeasca dar in mod obisnuit e nevoie de mai mult , cel putin la mine … hehehe
    diferentele pe care le vad eu sunt vinul de orez si fondul de pui pe care parca nu le-am mai vazut la orez prajit .
    acesta e modul meu preferat de adaugare al oului , imi place si cum iese textura si la gust , comparativ cu alte moduri (ou prajit si adaugat deasupra , omleta facuta separat si taiata fasii sau oul adaugat la inceput , inaintea orezului .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Necazul este ca am acces la retete asiatice, ca mai toata lumea, mai ales din carti scrise de occidentali sau scrise de asiatici care traiesc in Occident, sau scrise de asiatici neaosi dar traduse in engleza si adaptate pentru occidentali. Retetele acestea chiar asa se numesc in cartile lor, normal ca, dupa exemplul cha han de la japonezi, stiam ca chau fan inseamna orez prajit (fan este orez iar chao inseamna stir-fry – atata chineza stiu si eu, dar nu m-am complicat sa dau numele corect, una fiindca nu-l stiam cu precizie, a doua fiindca pentru public nu ar fi contat oricum prea mult), dar porcul era chiar carne obisnuita, nu char siu.
      Am adaugat usturoi, ardei iute si ghimbir odata cu ceapa caci o tocasem foarte marunt si am vrut sa evit arderea ei.
      Fondul si vinul de orez fac parte din testele mele. Daca tot este “stil chinezesc”, de ce sa nu o “stilizez” chiar eu? 🙂 A iesit foarte bine si foarte gustos. Fondul, din pacate, a fost unul european, nu unul chinezesc (n-am avut rabdare sa fac unul special, am folosit unul european ramas de la o alta sedinta de gateala).
      Eu toc ingredientele cel mai adesea, nu le rad decat daca este absoluta nevoie; imi place sa tai, am cutite foarte bune si este chiar o bucurie sa le folosesc.
      Am prajit ceapa taiata solzisori, cum se spune, nu rondele. Imi place ceapa prajita. dulce si crocanta. Uneori, intr-adevar, se mai ard niste fire, dar de obicei sunt atent.
      Am un ochi dublu la aragaz, cu flacara de 10 cm inaltime si chiar pot executa un stir-fry. Uleiul ia foc atunci cand il adaug in tigaie, este chiar spectaculos. 🙂 In ce priveste oul, eu sunt echidistant: imi place in toate felurile. Decorativ, fasiutele de omleta sau ochiul asezat deasupra dau mai bine.
      Ai dreptate cu orezul fiert special. Trebuie racit foarte bine, intins in strat subtire pe o suprafata plana, ca sa se elimine cat mai mult din umezeala.

      In alta ordine de idei, uneori imi vine sa las totul balta si sa plec vreo 6 luni in Asia, si sa urmez o scoala de acolo, caci am ajuns de mult in punctul in care simt ca in Occident se gateste doar “in stil chinezesc”, nu cu adevarat chinezeste. Si din cauza lipsei unor ingrediente, dar si pentru ca se urmareste eficienta economica, adica se alege adaptarea retetelor la public in loc de educarea publicului. Trebuie sa schimb ceva ca sa progresez… poate sa incerc sa fie acceptat intr-un restaurant cu bucatar asiatic, unde sa ucenicesc cateva ore pe zi.

  4. Laura Pricop spune:

    Fain mod de a refolosi resturile gatite din alte zile. Noi ma refer la romani in general nu prea mincam orez, doar pilaf si orez cu lapte, asa ca nu ne prea ramin astfel de resturi. Eu trebuie sa fierb orez special ca sa fac reteta asta.
    Uite o tema de gindire folositoare pentru marele public: cum am putea refolosi cartofii fierti sau prajiti ramasi de la alte mese? Sau fasolea? La noi astea sunt resturile caci paste si orez gatim rareori.

  5. mircea spune:

    A picat la fix reteta ta. Am ceva orez fiert de ieri, am si cateva bucati de carne de porc gata prajite. Creveti imi mai trebuie, dar am un Mega Image langa mine, asa ca nu vor fi o problema. Multzam pentru idee! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.