Desi prepararea dureaza destul de mult, reteta este foarte simpla si nu necesita prea multa ”manopera”. Checul trebuie sa fie dens si greu pentru dimensiunea sa. Se pastreaza in hartia cu care este scos din forma, acoperit cu folie de plastic, ca sa pastreze umezeala si sa nu devina sec.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 8-10 portii
Timp de preparare: 15 minute plus inmuiere
Timp de gatit: circa 2 ore
Ingrediente:
120 g stafide negre
120 g stafide sultana
275 g fructe confiate diverse (ananas, cirese, merisoare, caise, piersici), taiate bucatele
6-8 linguri de rom, lichior de fructe sau brandy
225 g unt
225 g zahar
coaja rasa fin de la 1 portocala
coaja rasa fin de la 1 lamaie
4 oua
50 g migdale tocate
50 g migdale pisate
225 g faina
30 g migdale intregi, oparite si curatate de coaja
30 g jumatati de mieji de nuci pecan, sau orice alt fel de nuci
Instructiuni:
Cu o zi inainte de a coace checul, se inmoaie in brandy stafidele si fructele confiate. Se acopera cu film alimentar si se lasa peste noapte. Se amesteca de 2-3 ori, ca fructele sa absoarba lichidul si sa se umfle.
Se greseaza si se captuseste cu 2 straturi de hartie pergament o forma de copt rotunda de 20 cm diametru, atat pe fund cat si pe pereti. Se incinge cuptorul la 160 °C.
Se amesteca intr-un castron mare, cu mixerul, untul, zaharul si cojile rase de portocala si lamaie. Cand amestecul este pufos se incorporeaza ouale, unul cate unul.
Se adauga migdalele tocate, migdalele pisate, fructele inmuiate (cu lichid cu tot, daca a ramas neabsorbit) si faina si se amesteca bine. Se rastoarna compozitia in forma pregatita. Se coace checul 30 de minute.
Se asaza cu grija migdalele intregi si jumatatile de miez de nuca, intr-un model, deasupra checului. Nu se preseaza, caci se vor scufunda in chec pe timpul coacerii. Se readuce checul in cuptor si se gateste inca 1 1/2 – 2 ore, pana ce centrul sau este ferm la atingere. Se lasa sa se raceasca 30 de minute in forma, apoi se scoate si se lasa pe un grilaj metalic, sa se raceasca total. Se lasa cu hartie pe el, aceasta ajutand la pastrarea umiditatii texturii, tot timpul cat este pastrat.
Am facut reteta anul acesta de Paste si a iesit fenomenal de gustos checul.
@delia: Vestile bune sunt binevenite chiar si cu intarziere. 🙂
Ce bine arata cu migdale ale puse deasupra. arata delicios. cred ca este o reteta prea grea pentru mine.
@Daniela: Nu este deloc o reteta dificila. Trebuie s-o incerci. Un pic de curaj. 🙂
Radu chiar vroiam si eu sa semnalez ca vad ceva dulce la tine :))))) rade ciob de oala sparta ca si eu sincera sa fiu fac rar de tot nu pentru ca nu mi-ar place asta dar pentru ca la capitolul desert la noi sunt fructele si iaurturile, mereu ochesc musafirii cand fac ceva dule. Reteta asta imi aminteste de niste retete englezesti de prajituri dense si pline de fructe, suna tare bine.
Off topic acum ca raspunsesem eu la o postare a ta cu alimentatia si colesterolul 🙂 tocmai mi-am facut verificarea analizelor de sange. Rezultat colesterol 1,85 aici limita e la 2,00 aici in Franta. Sincera sa fiu am fost cam dezamagita :)))))))))) avand in vedere fac sport aproape zilnic, ca nu mananc unt, grasimi animale, prajeli, carne grasa, smantana, branzeturi in combinatie cu carne….seara numai salate cred ca in subconstient (desi suna putin a Seinfeld 🙂 ) ma asteptam sa ma intampine dr sa imi zica : puneti mana si mai mancati ceva doamna 🙂 nu sa am colesterol in limite normale . Concluzia : zestrea genetica bate aproape tot 🙂
@Sylvia: Asa este, mostenbirea genetica este extraordinar de importanta.
In ce priveste dulciurile, mai am cateva retete de tarte, torturi, creme. Nu sunt chiar strain de subiect. 🙂
Arata senzational ! simplu, aspectos si super delicios …
@lia maria: ma bucur ca iti place.:)
wow, cat de bine arata! si cred ca si gustul e pe masura!
@Zazuza: Convinge-te incercandu-l. Este foarte simplu de facut, altfel nu m-as fi apucat eu de el. 🙂
De acord cu Katze,cred ca poate inlocui cu succes traditionalul panettone,sau chiar cozoncul,pentru cei grabiti ,care nu dispun de timp pentru framantat +dospit.:)
O reteta de retinut.
@Lia: Din punctul meu de vedere, imi place chiar mai mult decat un cozonac. Se mentine mai bine si eeste formidabil la gust.
Am uitat sa mentionez ca desi zici ca apartine de bucataria romaneasca seamana ca un geaman cu infamul fruitcake… sper ca nu are aceiasi soarta! 😀
@FlyingRoo: Pai toate ingredientele se gasesc pe piata de zeci de ani de zile, modul de preparare nu are nimic deosebit, iar bucatarul este si el roman. Deci, de ce nu ar fi romaneasca, fie si prin adoptie? 🙂 Adoptia fiind nucile pecan, dar doar findca le aveam prin casa, altfel as fi folosit nuci obisnuite.
Hallo,
arata foarte decorativ. Seamana mult cu Dundee cake, o specialitate scotiana care se pregateste traditional de Craciun.
Foarte gustoasa :).
O zi frumoasa
Katze
Wow Radu, cred ca e prima oara de cand te urmaresc eu cand faci un dulce… cred ca esti mai la indemana cand gatesti fara sa trebuiasca sa masori 😀
Judecand dupa rezultat ar trebui sa o faci mai des! Arata bine si cum am mai zis, orice reteta care contine rom, lichior de fructe sau brandy are votul meu 😉
@FlyingRoo: Am mai facut dulciuri… de cateva ori, in special cu fructe. Asa este, nu este domeniul meu. Eu sunt mai cu picanteriile. Dar am de gand sa fac mai des. 🙂