Desi prepararea dureaza destul de mult, reteta este foarte simpla si nu necesita prea multa ”manopera”. Checul trebuie sa fie dens si greu pentru dimensiunea sa. Se pastreaza in hartia cu care este scos din forma, acoperit cu folie de plastic, ca sa pastreze umezeala si sa nu devina sec.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 8-10 portii
Timp de preparare: 15 minute plus inmuiere
Timp de gatit: circa 2 ore

Ingrediente:
120 g stafide negre
120 g stafide sultana
275 g fructe confiate diverse (ananas, cirese, merisoare, caise, piersici), taiate bucatele
6-8 linguri de rom, lichior de fructe sau brandy
225 g unt
225 g zahar
coaja rasa fin de la 1 portocala
coaja rasa fin de la 1 lamaie
4 oua
50 g migdale tocate
50 g migdale pisate
225 g faina
30 g migdale intregi, oparite si curatate de coaja
30 g jumatati de mieji de nuci pecan, sau orice alt fel de nuci

Instructiuni:
Cu o zi inainte de a coace checul, se inmoaie in brandy stafidele si fructele confiate. Se acopera cu film alimentar si se lasa peste noapte. Se amesteca de 2-3 ori, ca fructele sa absoarba lichidul si sa se umfle.

Se greseaza si se captuseste cu 2 straturi de hartie pergament o forma de copt rotunda de 20 cm diametru, atat pe fund cat si pe pereti. Se incinge cuptorul la 160 °C.
Se amesteca intr-un castron mare, cu mixerul, untul, zaharul si cojile rase de portocala si lamaie. Cand amestecul este pufos se incorporeaza ouale, unul cate unul.

Se adauga migdalele tocate, migdalele pisate, fructele inmuiate (cu lichid cu tot, daca a ramas neabsorbit) si faina si se amesteca bine. Se rastoarna compozitia in forma pregatita. Se coace checul 30 de minute.

Se asaza cu grija migdalele intregi si jumatatile de miez de nuca, intr-un model, deasupra checului. Nu se preseaza, caci se vor scufunda in chec pe timpul coacerii. Se readuce checul in cuptor si se gateste inca 1 1/2 – 2 ore, pana ce centrul sau este ferm la atingere. Se lasa sa se raceasca 30 de minute in forma, apoi se scoate si se lasa pe un grilaj metalic, sa se raceasca total. Se lasa cu hartie pe el, aceasta ajutand la pastrarea umiditatii texturii, tot timpul cat este pastrat.