Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 45 minute + racire
Ingrediente:
250 g iaurt stil grecesc, bine scurs si foarte dens, cu 10% grasime
300 g faina
600 g zahar tos
3 oua
30 g unt, topit
1/2 lingurita de praf de copt
2 linguri de suc de lamaie
coaja rasa de la 1 lamaie
4-5 pastai de cardamom verde, usor zdrobite
1 lingura de apa de trandafiri
30 g fistic, curatat si tocat
menta proaspata, pentru ornat
frisca, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu jumatate din zahar. Se adauga untul topit, ouala, faina, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Se amesteca totul bine.
Se unge cu unt o tava de copt. Se transfera in tava mixtura de mai sus; trebuie sa formeze un strat gros de 3-4 cm. Se coace checul cca. 45 de minute, sau pana ce este facut si rumenit.
Intre timp se amesteca intr-o cratita restul de zahar cu 400 ml apa, suc de lamaie si cardamom. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se lasa sa mijoteze (adica sa fiarba foarte molcom) timp de 5 minute, amestecand frecvent, ca zaharul sa nu se arda pe peretii cratitei. Se ia siropul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Atunci cand devine doar putin caldut, se adauga apa de trandafiri si se amesteca.
Se scoate tava cu chec din cuptor, se asaza pe o suprafata plana. Se toarna peste chec siropul si se lasa checul sa stea la inmuiat pana ce se raceste.
Pentru a servi checul, se taie patrate sau romburi. Pe fiecare patrat se depune putina frisca, se presara cu fistic tocat si se orneaza cu frunze proaspete de menta.
Note:
In loc de frisca puteti folosi smantana, sau orice crema de branza, indulcita cu zahar.
In loc de apa de trandafiri puteti folosi un amestec format din 2 linguri de apa fierbinte si 1/4 lingurita de firisoare de sofran, lasate la infuzat timp de 15 minute.