Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de ingrediente, stiu ca este lunga, dar este defalcata pe chiftele si sos si cele mai multe dintre ele sunt mirodenii.

Lintea este rehidratata si pisata cu ardei iuti si mirodenii pentru a obtine o pasta; portii mici din ea se prajesc mai intai in ulei, apoi sunt mijotate (fierte molcom) intr-un sos de rosii picant si putin acrisor.
Chiftelele de linte se pot praji si in avans si pastra 1-2 zile in frigider, dupa care sunt gatite in sosul de rosii.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + rehidratare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
Pentru chiftele
120 g linte rosie
120 g linte neagra
1 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de curcuma
1 lingura de boia dulce
1 ardei iute verde, tocat grosier
4-5 fire de coriandru, tocate (inclusiv tulpinile)
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de praf de copt
1 cana de ulei, pentru prajit

Pentru sos
2-3 linguri de ulei de mustar (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de seminte de coriandru
1/2 lingurita de seminte de mustar negru
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de negrilica (nigella sativa)
1/2 lingurita de seminte de schinduf
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de curcuma
2 ardei iuti verzi, despicati pe lungime
1 morcov, curatat si taiat cubulete
2 cartofi, curatati si taiati cubulete
400 g rosii tocate, din cutie
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
1 mana de frunze de coriandru proaspat, tocate marunt
1 lingura de suc de lamaie
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se alege si se spala cele doua feluri de linte, dupa care se rehidrateaza impreuna, intr-un castron, timp de minim 3-4 ore. Se scurg si se transfera intr-un blender. Se adauga restul ingredientelor pentru chiftele, cu exceptia uleiului, si se proceseaza. Ca sa se regleze consistenta (trebuie ca mixtura sa nu fie foarte groasa) se pot adauga 2-3 linguri de apa.

Se incinge uleiul pentru prajit intr-un wok, la foc mediu. Se adauga mixtura de linte, cu o lingura (incercati sa luati in lingura cantitati similare de pasta) si se prajesc pana ce se rumenesc uniform. Se scot pe prosoape de hartie, sa se scurga de excesul de ulei.

Pentru a prepara sosul se incinge uleiul de mustar pana ce incepe sa fumege. Se ia wok-ul de pe foc si se adauga ardeii iuti si semintele de coriandru, chimion, mustar, negrilica, fenicul si schinduf. Se adauga cartofii si morcovii si se readuce wok-ul pe flacara. Se soteaza legumele in uleiul cu mirodenii pana ce incep sa se rumeneasca putin la muchii.

Se adauga curcuma, scortisoara, sarea si rosiile. Se toarna in wok circa 300 ml apa fierbinte si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza flacara si se mijoteaza 3-4 minute, sau pana cand cartofii si morcovii sunt al dente.

Se adauga chiftelele in sos si se gatesc 3-4 minute. Se adauga sucul de limeta, zaharul si frunzele de coriandru, se amesteca si se ia wok-ul de pe foc. Se serveste preparatul alaruei de orez fiert.

Nota:
Sosul meu a iesit cam “uscat”; marturisesc ca am fost luat prin surprindere de capacitatea chiftelelor de a absorbi lichid. Daca doriti un sos mai imbelsugat, cred ca se poate obtine daca mariti cantitatea de apa la 350-400 ml si cea de rosii la 450-500 g.

Daca doriti un plus de aroma, adaugati la mixtura de chiftele si 1 lingurita de amestec garam masala. Eu am facut acest experiment si mi-a placut mult ce a iesit.