Va propun astazi o reteta potrivita pentru vremea rece. Este robusta si satioasa, cu gust si arome puternice, cu mare personalitate. Se serveste cu paine cu coaja crocanta si un pahar de vin rosu, sec.
Chiftelute cu sos dulce-iute

Reteta foloseste dulce-de-iute, un condiment preparat artizanal, reteta fiind conceputa de mine. Detalii despre dulce-de-iute gasiti aici. Il puteti cumpara online.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare:15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
400 g rosii tocate, din cutie
700 g carne tocata de porc
125 g unt, taiat cubulete mici
2 cepe, rase
2 oua mari
4 catei de usturoi, rasi
3 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
2 linguri de dulce-de-iute
4 lingurite de boia dulce
1 cana de ulei pentru prajit
4 linguri de faina
2 linguri de ulei de masline
120 ml apa
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2-3 linguri de pasta de rosii
1 lingura de frunze de cimbru proaspat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se combina carnea cu unt, patrunjel, ou, ceapa rasa, sare, piper, 3 lingurite de boia dulce si dulce-de-iute. Se amesteca bine. Se modeleaza carnea, cu mainile umede, sub forma de bile de dimensiunea unei nuci.

Se cerne faina intr-un platou, se sareaza si se pipereaza. Se tavalesc prin faina chiftelele, apoi se scutura bine de exces.

Intr-o tigaie adanca se incinge uleiul pentru prajit, la foc mediu, pana ce atinge circa 175-180 °C. Se prajesc chiftelele, in doua transe, cate 4 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot si se pun la scurs pe prosoape de hartie. Se arunca uleiul (sau se strecoara si se pastreaza pentru inca o “sedinta” de prajire) si se sterge tigaia cu prosoape de hartie.

Se incinge in tigaie uleiul de masline. Se face flacara mica si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 3-4 minute, sau pana ce devine translucida, amestecand constant. Se adauga usturoi si cimbru si se continua 1-2 minute.

Se adauga pasta de rosii, rosiile tocate si apa. Se da mixtura in clocot si se adauga chiftelele. Se face focul mic si se mijoteaza cateva minute, pana ce sosul se ingroasa, iar chiftelele sunt fierbinti. Se servesc imediat, presarate cu frunze de cimbru, alaturi de paine proaspata, de tara, cu coaja crocanta, si un pahar cu un vin rosu si robust.

Nota:
Am folosit termenul “a mijota” cu intelesul de “a fierbe molcom, fara clocot”. Am adaptat termenul din limba franceza “mijoter”, care are acelasi inteles. In engleza: “to simmer”.