Imi place mult susanul, de aceea nu am rezistat tentatiei de a prepara aceste chiftelute, mai ales ca eram dornic sa probez la lucru si noua mea jucarie, micul robot de bucatarie Singer Multi 2 in 1, cumparat cu doar o zi inainte. Reteta este simpla, rapida si foarte buna la gust. Este o gustare sau antreu foarte potrivita pentru masa de duminica impreuna cu familia.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
175 g piept de pui dezosat, fara piele, taiati bucati
2 catei de usturoi, zdrobiti
2,5 cm bucata de ghimbir, decojit si ras
1 albus de ou
1 lingurita de amidon
25 g migdale, decojite si tocate grosier
4 linguri de seminte de susan
120 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos hoisin
1 lingura de sos dulce de ardei iute
3 linguri de sos de soia
sare
piper alb, macinat
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se pun carnea, usturoiul, ghimbirul ras, albusul de ou si amidonul intr-un blender si se proceseaza pana ce se transforma intr-o pasta omogena.
Se adauga migdale, piper alb si 1 lingura de sos de soia. Se proceseaza alte cateva secunde, apoi se transfera mixtura intr-un castron.
Cu mainile umede se modeleaza 10-12 bile, aproximativ de dimensiunea unei nuci si se tavalesc prin semintele de susan. Se pun in frigider circa 15 minute, ca sa se intareasca putin; aceasta perioada de racire le asigura o textura mai rezistenta pentru momentul in care vor fi prajite in ulei.
Se incinge un wok si se adauga uleiul. Cand acesta este incins se prajesc chiftelele in transe, 3-4 minute, intorcandu-le regulat pana ce sunt rumenite uniform si facute. Nu se gatesc prea mult, caci se vor usca. Se scurg pe prosoape de hartie.
Intre timp de prepara sosul amestecand intr-un castronel sosul Hoisin cu sos de ardei iute si restul de sos de soia. Se servesc chiftelele cu sos, ornate cu frunze de coriandru.
Sfaturi:
Sos Hoisin, sos de soia, sos dulce de ardei iute (sweet chili sauce), amidon si seminte de susan se gasesc in mai toate supermarketurile.
Buna Radu,
Pentru varianta “light” se poate folosi cuptorul in locul frigerii in ulei? Cat timp si ce temperatura recomanzi?
Multumesc anticipat!
@Andreea: Daca este executata corect, prajirea nu duce la absorbtie de ulei. Teama asta de deep-fry este indusa de persoane care habar nu au sa gateasca.
Dar ca, totusi, sa-ti raspund la intrebare, unge chiftelutele cu putin ulei si punele pe o tava, la vreo 15 cm sub grill-ul cuptorului. Gateste-le vreo 8-10 minute, intorcandu-le ca sa se rumeneasca uniform.
Sau, fa-le in cuptor, pe la 180 °C, gradatia medie, circa 12-15 minute.
Indiferent de metoda, incearca-le cu o scobitoare. Daca intra usor si iese curata, chiftelutele sunt facute. Ai grija sa nu le gatesti prea mult, altfel sunt cam cauciucoase.
trebuie sa fie o bunatate!
Superba reteta, le-am incercat si au fost foarte bune 🙂 Am schimbat sosul, pentru ca am tot cautat sos Hoisin, fara succes. Dar cand gasesc si cumpar, le mai fac o data 🙂
O saptamana frumoasa!
@Carmen: Am remarcat si eu ca sosul hoisin lipseste momentan. Ultima data l-am cumparat din Carrefour. Ma bucur ca ti-a placut reteta. 🙂
O reteta foarte rapida, si cred ca interesanta ca gust. Blenderul ala vad ca e deja pus la munca.
Dupa cat esti de meticulos si detaliat, cartea va fi o lucrare de calitate.
Eu una ma inscriu pe lista doritorilor.Mura-n gura merge un timp, dar zic ca efortul merita rasplatit.
M-as bucura sa am asa ceva in biblioteca, sa o rasfoiesc cand vreau.
@Corina: Sa speram ca mai sunt vreo 2000 ca tine. Oricum, daca scot vreodata vreo carte te voi avea in vedere.
Usor de fãcut si delicioase, si nouã ne place 🙂 nu am intrat de mult pe net, dar imi place felul cum se prezintã reteta cu foto alãturi, felicitãri!
@Ramona: Incearca-le, poate iti convingi si sotul sa manance. 🙂
Faina reteta, tocmai buna pentru un blender! De incercat! 🙂
@memphis: Se poate face si cu piua si satarul, dar merge mai repede cu un blender.
cind am vazut poza am crezut ca sunt jian dui , bilele cu susan din patiseria chinezeasca dar cred ca prefer chiftelele de pui … hahaha .
exista bloguri specializate in fotografii pas cu pas . parca totusi acest blog nu e unul dintre ele si cred ca trebuie sa existe si bloguri care mai mult sa inspire si sa faca curios publicul , sa propuna idei si teme si nu neaparat sa explice toate detaliile .
si eu am nevoie de un blender si e o reteta buna pentru a-l inaugura . o s-o tin minte .
@cristi-j: Nici jian dui (eu le stiam ca jin deui – din nou este vorba despre diferente de transcriere) nu sunt rele. Ai dreptate cu pozele pas cu pas, uneori nu merita, caci multi pasi sunt extrem de simpli si de evidenti, iar retetele mele cred ca sunt, in general, bine explicate. Bafta cu blenderul, eu consider ca am luat unul care isi merita banii.
Aha, inteleg deci ca va fi de bucatarie asiatica. 🙂
@toni: Este una dintre variante.
Imi plac pozele intermediare, dar daca ai de gand sa scoti o carte, mai bine pastreaza-le pentru ea. Sper sa fie de bucatarie asiatica; sau poate una cu retetele tale, inventate/adaptate de tine?
@toni: Nu am atat de multe inventii la activ, sa umplu o carte cu ele. Si apoi, chestia cu inventatul este riscanta. Eu sunt de buna credinta si zic ca am scos-o din capul meu, si cand colo variante ale ei exista de mult timp pe Internat sau prin carti. Nu poti fi la curent cu absolut toate retetele, oamenii improvizeaza continuu si este usor sa pasesti pe cai deja batatorite, fara ca tu sa sti asta.
Imi place reteta, este simpla si interesanta. imi place si prezentarea cu fotografii la fiecare pas al retetei. retetele tale sunt foarte bine explicate si se inteleg usor, dar uneori sunt bune si astfel de poze intermediare.
@simina: Cand gatesc aproape intotdeauna fac si poze intermediare. Nu cred insa ca le voi mai posta, caci vreau sa scriu o carte (sau mai multe) si trebuie sa ofer acolo ceva in plus fata de blog. Unul dintre aceste plusuri vor fi pozele intermediare.