Inca de la inceput, mi-am propus sa prezint doar beri care imi plac. Daca tot recomand ceva, vreau sa o fac impacat cu mine insumi, adica sa va propun sa incercati beri care imi sunt dragi si care imi ofera satisfactie.
Chimay Rouge este una dintre berile care imi plac mult. Este nu doar gustoasa si parfumata, dar este insotita, ca o “umbra”, de o intreaga simbolistica si filozofie de viata, caci radacinile sale se trag din berile care se produceau in manastirile Evului Mediu, atunci cand berea era esentiala ca bautura si hrana, si cand prepararea ei inca avea conotatii mistice si misterioase.
Denumire: Chimay Rouge
Tip: ale
Stil: dubbel
Producator: Bières de Chimay S.A., Belgia
Ambalaj
Sticla de 330 ml are culoare bruna, forma simpla si eleganta, si este inscriptionata in relief, cu textul „Abbaye de Scourmont”.
Eticheta este dreptunghiulara, de culoare rosie-inchisa, cu rame aurii. Ea contine sigla berariei Chimay, si este inscriptionata cu „Bière Brune / Brown Ale”, cu sigiliul „Authentic Trappist Product” si cu mentiunea: „Bière brassèe en Belgique a L’Abbaye de Scourmont”.
Eticheta guler nu are.
Capacul este de tip coroana, de culoare rosie-inchisa, inscriptionat cu „Chimay Trappist”.
Alcool: 7%
Temperatura de servire: 10-12 °C
Pahar: paharul producatorului / pocal / pahar tip snifter / pahar de vin rosu
Hamei: Hallertau, care da berii aroma, si Galena, care confera amareala.
Observatii diverse:
Chimay Rouge este refermentata in sticla, prin adaus de zahar inversat si drojdie. Este o bere nepasteurizata, in buna traditie trapista. Mentionez inca o data ca apelativul „trapist” nu desemneaza un stil de bere, ci un anume nivel calitativ, sustinut de conditii specifice de berificare, un fel de „Appelation d’Origine Contrôllée”.
Manastirea Notre-Dame de Scourmont a produs prima bere in 1862; aceasta era numita Chimay “Première”. Reteta sa actuala a fost creata de parintele Théodore, atunci cand a fost reinfiintata beraria, dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost inspirata de retetele originale, de la inceputurile existentei berariei.
Beraria functioneaza in Chimay, la sud de orasul belgian Hainaut, in interiorul manastirii trapiste Scourmont. Ea produce trei beri care sunt distribuite in intreaga lume: Chimay Bleue, Chimay Blanche si cea de fata; mai exista inca o bere, produsa aproape exclusiv pentru calugari. In buna traditie medievala a manastirilor, Notre-Dame de Scourmont produce si patru varietati de branza.
Unul dintre motivele calitatii berilor Chimay este si faptul ca beraria foloseste apa provenita dintr-un put aflat in interiorul zidurilor manastirii. Reziduurile solide ramase dupa filtrarea mustului de bere sunt reciclate ca hrana pentru vitele din al caror lapte se produc branzeturile Chimay. Dintotdeauna a existat o legatura stransa intrebere, branza si paine, iar ea este inca o data pusa in evidenta de calugarii din abatia de la Scourmont.
Aspect
Culoarea berii este bruna, cu o nuanta destul de inchisa. Fiind refermentata in sticla, berea nu este limpede, ci pacloasa, caci contine reziduuri de drojdie.
Capul de spuma foarte fina, de culoare bej deschis, are o retentie destul de buna. Cand scade lasa pe peretii paharului o dantela fina.
Aroma
Malturile si drojdiile belgiene sunt in prim plan. Se simt bine arome de paine, de miere, un pic de melasa, prune si caise, iar amareala fina se afla in plan secundar; se disting note mai slabe de flori si mirodenii. Alcoolul se simte foarte fin, semn ca este bine integrat.
Aroma, per total, este fina si subtila, foarte bine echilibrata.
Gust
Ca la majoritatea berilor, gustul replica aroma. Malturile si drojdia sunt si aici in prim plan. Gustul este dulce-amarui, cu note caramelizate, de melasa, fructe negre si mirodenii. Alcoolul este bine integrat: se simte putin, undeva in plan secund, fara sa supere, ci doar dand corpolenta si robustete berii.
Senzatie gustativa
Corpolenta berii este medie, ca si carbonatarea. Lasa in cavitatea bucala o senzatie catifelata, usor lipicioasa, dar si racoritoare, foarte placuta
Postgustul este lung si destul de intens. Debuteaza dulce-amarui, iar finisul este mai sec, usor amarui cu note fine minerale si, parca, metalice, dar deloc neplacute.
Impresie generala
Apreciere personala: Mi se pare o bere exemplara. Excelent lucrata, proaspata, echilibrata, complexa. Are foarte multe de oferit.
Aroma si gustul sunt fin cizelate, berea capatand astfel subtilitate si caracter. Este complexa, subtila si rafinata, dar si destul de corpolenta in acelasi timp. Alcoolul este atat de bine mascat, incat te poate surprinde la un moment dat.
Chimay Rouge este indeajuns de corpolenta ca sa fie o bere ce se degusta pe indelete, dar isi pastreaza caracterul racoritor si proaspat, fiind potrivita astfel si pentru asocierea cu mancare.
Chimay Rouge va fi intotdeauna dintre berile mele preferate si o consider un excelent mai bun exemplu de bere trapista, bineinteles, dupa gustul meu.
Note:
AROMA 9/10 ASPECT 9/10 GUST 10/10 SENZATIE 9/10 GENERAL 10/10
Calificativ: 47/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19
Imperechere cu mancarea
Berile stil dubbel, cum este Chimay Rouge, sunt intotdeauna de culoare inchisa si au arome caracteristice (caramel, melasa, rom, ciocolata, fructe negre – adica stafide, prune, smochine, afine negre), cu o amareala moderata, cu alcool foarte bine integrat si cu o carbonatare medie sau chiar putin mai vivace.
Mai toate au un postgust cu finis sec, dar pastreaza o dulceata interesanta. Sunt beri foarte complexe si merg bine cu carnea de miel gatita cu ierburi aromate, combinatie care amesteca gustul specific al carnii cu dulceata caramelizarii si cu arome de ierburi. O carne rumenita isi va gasi ecou in dulceata malturilor, iar carnea se va „marita” perfect cu aromele de fructe negre ale berii. Sosurile de fructe vor fi, deci, un adaus perfect in acest mariaj.
Puiul sau curcanul, cu umpluturi si/sau sosuri care contin fructe, sunt minunate cu o bere dubbel.
Carnea de porc bine rumenita, insotita de sosuri brune, sosuri de rosii cu ierburi aromate si cu masline, ba chiar si de sosuri pe baza de smantana si branza cu mucegai, este un adevarat regal.
Carnea de rata, pieptul sau pulpa, mai ales insotita de sosuri brune obtinute din oasele de rata, este excelenta cu un dubbel ca acesta. Pielea crocanta si rumenita se potriveste cu notele de caramel si ciocolata din bere. Un dubbel pare a „inunda” carnea cu gustul si aromele de fructe negre, completand-o minunat. Carbonatarea destul de vivace „taie” grasimea caracteristica ratei.
Probabil ca cea mai buna asociere, cel putin dupa gustul meu, este cea dintre un dubbel si un confit de rata, alaturate unei garnituri de varza calita bine rumenita la cuptor. Este una dintre cele mai bune mese posibile!
Daca tot povestim despre rate, putem largi discutia si despre „surorile” lor, gastele. Un foie gras merge de minune cu un dubbel, mai ales daca este insotita de un confit de ceapa, sau de un alt sos dulce, pe baza de fructe, ori varza si otet balsamic. Notele dulcege ale berii, ca si cele fructate, sunt perfecte pentru un foie gras.
Vorbim despre ficat, deci putem devia discutia si spre pateurile de ficat, mai fine sau mai grosiere, cu sau fara mustar. Toate sunt parteneri potriviti pentru aceasta bere. Chiar si asa-numitul pateu din carne, adica „rillette”, preparat din pui, rata, gasca sau porc, este un bun tovaras al unei Chimay Rouge.
Culoarea si gustul caramelizat, ca si carbonatarea destul de vioaie fac din acest tip de bere un potential tovaras pentru orice este rumenit si gras. Ca sa exemplific: coaste de porc rumenite la cuptor, sarmale cu costita si pasta de rosii, rumenite si pline de gust, terine de carne (rata si porc, mai ales), carnati de porc, vita, oaie sau vanat, carne de porumbel, fazan, potarniche, prepelita.
Ce sa mai spun despre alte bucati de carne alese, cum ar fi un antricot de vita, sau un T-bone, ori un Porterhouse, bine rumenite si suculente? Si de ce sa ne limitam la carnea fripta sau prajita? Cea brezata indelung, in lichid aromat (de ce nu chiar in Chimay Rouge?), cum ar fi o carbonade flamande, este absolut si la superlativ delicioasa. Incercati aceeasi metoda de preparare si in cazul carnii de porc sau de pui si veti fi la fel de uimiti de buna potrivire dintre preparatu culinar si bere.
Aproape orice preparat din vanat, mai ales insotit de sosuri de fructe (prune, in special) si de sosuri de ciocolata, se va potrivi cu o bere dubbel. La fel organele: nu doar ficatul, ci si momite, rinichi, inima, pipote etc.
Aveti un desert pe baza de fructe ca prune, curmale, afine si stafide, de pilda produse de patiserie sau tarte, si nu prea stiti cu ce bautura sa-l asociati? Daca desertul nu este prea dulce, raspunsul vine de la sine: cu o bere dubbel, asa cum este Chimay Rouge. Gustul de malt se imperecheaza bine cu cel al aluaturilor, iar notele de caramel si fructe fac casa buna cu fructele din umplutura.
La fel de bine acest dubbel se potriveste cu merele, perele si gutuile caramelizate (ce ziceti de astfel de tarte, stil Tatin?), ca si cu deserturile pe baza de ciocolata, dar nu dintre cele prea dulci.
Inghetatele sunt racoritoare si destinate a potoli setea, asa ca rareori ne gandim la ele ca potentiali insotitori ai bauturilor. Inghetatele cu fructe si alune sau nuci, stropite cu un sos de ciocolata sunt delicioase alaturi de o Chimay Rouge. La fel de bune sunt si inghetatele de ciocolata cu fructe, cu conditia sa nu fie prea dulci.
Aveti pofta de o crema de zahar ars, eventual „impanata” cu un pumn de stafide? Alaturati-o unei Chimay Rouge si data viitoare va va fi si mai dor de ea.
Dar un mousse de ciocolata, nu prea dulce, dar cu gust puternic de cacao, insotit eventual de un sos de fructe de afine negre? Nu mai este nevoie sa ma repet, dar o voi face: combinatia dintre acest desert si o bere Chimay Rouge este perfecta.
Vreau sa inchei spunandu-va ca la Bistro GUXT puteti degusta aceasta bere, chiar si in combinatie cu multe dintre preparatele culinare, inclusiv deserturi, enumerate in paragrafele de mai sus.
Multumesc pentru acest articol detaliat. Sint si eu un mare iubitor de bere dar recunosc ca nu m-am gindit niciodata ca se potriveste atit de bine cu mincarea pina sa nu scoti tu asta in evidenta.
Practic mi-ai schimbat modul de am bucura de bere. L-ai schimbat in bine si ma surprind ca nu mai cumpar bere decit dupa ce ma gindesc si socotesc cu ce o pot asocia.
Norocul meu este ca traiesc intr-o tara unde berea este o institutie in sine si am de unde sa cumpar zeci de tipuri diferite din toata lumea larga. 🙂
@memphis: Si eu am descoperit asocierile de bere cu mancare de curand… Nu stiu daca au trecut sase luni de atunci. Inca sunt si eu uimit cat de apropiate de perfectiune sunt aceste asocieri.