Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste un condiment specific bucatariei jamaicane: ienibaharul. Acesta are o aroma complexa, ca o combinatie de scortisoara cu nucsoara si cuisoare, cu accente piperate. Combinatia dintre aceasta aroma si dulceata cartofilor este irezistibila.
Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus racire
Timp de gatit: 10 minute plus racire
Ingrediente:
2 cartofi dulci, circa 400 g in total
ulei, pentru prajit
1 lingurita de ienibahar, macinat
1 lingurita de sare
2 ardei iuti, uscati
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua ardeii iuti, apoi se amesteca cu sare si ienibahar.
Se curata cartofii si se spala. Se pun in apa rece, cu cuburi de gheata, si se racesc circa 30 de minute, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie in jumatate, pe lungime. Se feliaza apoi cat se poate de subtire.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se prajesc feliutele de cartofi in transe, 1-2 minute, pana ce sunt crocanti. Se scot cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie. Se lasa sa se raceasca.
Se presara cu mixtura de condimente si se servesc.
foarte interesant. O sa-i fac si eu cat de repede, pentru ca sotului si baietelului meu ii plac mult.
@alinutzika: Sper sa le placa la fel de mult cu cartofi dulci.
arata extraordinar de bine!
Da, a doua varianta: sotul arab al surorii mele are 4 frati. 🙂
@Doina: Misto. Sora mea s-a marita cu un roman, n-a gasit si ea un arab, indonezian, un mexican sau caraibian. Mi-as fi largit si eu orizonturile culinare. 🙂
Am facut si eu chipsurile, dar fara sa racesc cartofii in prealabil. Foarte buni la gust, dar nu au fost atat de crocanti. Sa fie din cauza ca am sarit etapa de racire?
@toni: Da, racirea ii ajuta sa obtina o textura mai crocanta.
Si eu gãtesc cu cartofi dulci. Am pregãtit copti, piure si cu carne.
Am prãjit chiar si cojile :)am avut colegi din Cabo verde si Angola, ei mi-au zis cã se manancã cu tot la ei.
Cu ienibahar nu am gãtit niciodatã, nu se prea foloseste aici dar cu sigurantã am sã caut…
@ramona: Am auzit si eu ca se mananca cu coaja cu tot si am de gand sa incerc si asa.
Simplu si bunnnni!
@maria: Chiar sunt buni, au un gust destul de deosebit. 🙂
Nici mie nu imi prea plac chipsurile, dar pe acestea le voi incerca. 🙂
Si ai dreptate in privinta ienibaharului. Am 5 cumnati arabi. Am vazut si la ei. 🙂
@Doina: Cum adica 5 cumnati? Sotul tau ara are 5 frati? Sotul arab al surorii tale are 4 frati? Sotia araba a fratelui tau are 5 frati? Ai 5 surori maritate toate cu arabi? Alte posibilitati nu-mi mai vin in minte… 🙁
vezi, de asta-mi place sa vin aici, gasesc informatia care-mi lipsea. imi place ienibaharul, nu stiam ca-i specific acestei bucatarii… as putea deci sa fac chips-uri fara chimicale „toxice si puturoase” (asa le spune fiul meu) acasa!
@alison: Desi chipsurile de casa nu ies nici atat de crocante ca cele comerciale si nici nu rezista prea grozav pana a doua zi, au avantajele lor clare. Cele cu ienibahar sunt foarte gustoase. Apropo de ienibahar, mai este foarte popular si in bucatariile arabesti.