Se crede ca “chop suey” (bucatele asortate) a fost inventata in SUA de emigrantii chinezi (probabil originari din zona Taishan, apartinand provinciei Canton), in momentul cand un restaurant chinezesc a ramas in pana de “materie prima”, iar bucatarul a fost nevoit sa improvizeze folosind resturi.


Exista mai multe legende care incearca sa explice cum a aparut acest preparat, fiecare dintre ele foarte pitoreasca. Cert este ca chop suey este gustos, aromat si este in sine o masa completa, preparat fiind cu carne, multe legume, orez si, in unele variante, chiar si oua.
Astazi, chop suey este extrem de popular in toate restaurantele chinezesti din Occident, dar si in Filipine si Polinezia.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
500 g carne slaba de vita, taiata bucatele
250 g inflorescente de broccoli proaspete (sau decongelate)
2 linguri ulei de arahide
1 ceapa taiata in jumatate si apoi feliata foarte subtire
2 tulpini de telina, taiate bucatele de 1 cm lungime, pe diagonala
200 g pastai de fasole verde, taiate in jumatate
50 g muguri de bambus din cutie, scursi si taiati julienne
50 g muguri de fasole mung
200 g ciupercute, taiate feliute subtiri
50 g radacina de telina, taiata cubulete
1 lingura sos de stridii
1 1/4 lingurita sare
1 lingura vin de orez Shiaoxing
1/2 lingurita piper alb macinat
2 linguri sos de soia
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita zahar brun
1 lingurita pasta de ardei iute (optional)
1/2 ardei iute rosu, taiat fasiute subtiri, pentru ornat (optional)
cateva frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se presara carnea cu 1/4 lingurita sare. Se combina intr-un castron vinul de orez, sosul de susan, 1 lingura sos de soia si piperul alb. Se adauga carnea sarata, se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Se oparesc 30 de secunde bucatile proaspete de broccoli intr-o oala mare cu apa clocotita. Se scurg si se pun deoparte.
Se scot bucatile de carne din marinada si se scurg bine. Se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.

Intr-un wok fierbinte, sau intr-o tigaie mare, se incinge 1 lingura de ulei si se soteaza rapid carnea de vita 3-4 minute, sau pana ce este facuta si rumenita dupa preferinta, iar lichidul lasat s-a evaporat. Se scoate din wok si se pastreaza la cald.

In wok-ul curat (se sterge cu prosoape de hartie, sau se spala), sau intr-o tigaie mare si adanca, se incinge uleiul ramas si se soteaza rapid ceapa timp de 2 minute. Se adauga telina (tulpini si radacina) si se gateste 3 minute.

Se adauga broccoli, fasole verde, muguri de fasole soia, muguri de bambus si ciupercute si se gatesc 3 minute.

Se adauga carnea de vita si se incinge 2 minute, pe flacara mediu-mare, amestecand frecvent. Se asezoneaza mancarea cu sos de stridii, sare, sos de soia, zahar si pasta de ardei iute si se serveste alaturi de orez cu bob lung fiert, decorand-o cu frunze de patrunjel si fasiute de ardei iute (daca se folosesc).

Sfaturi:
Daca se foloseste broccoli decongelata, se spala si se scurge bine, fara a se mai opari.

Glosar:
Am folosit sintagma „sotare rapida” pentru „stir-fry”.