Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele modalitati de a gati aceasta reteta se impart in doua categorii principale: retete inabusite si retete crocante, diferenta facand-o textura taiteilor.
Chow Mein in stil Hong Kong
“Chow mein” inseamna “taitei prajiti”, iar in aceasta reteta prajirea este, literalmente, lunga. Aceasta varianta de chow mein este numita “in stil Hong Kong”.

Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + rehidratare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
350 g piept de pui fara oase si piele, feliat subtire.
1 albus de ou
4-5 lingurite de ulei brun de susan
2 linguri de amidon
200 g taitei de grau cu ou subtiri
ulei, pentru prajit
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute
100 g germeni de fasole proaspeti
30 g ciuperci shiitake
3 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 lingura de vin de orez
2 linguri de sos de soia light
3-4 linguri de fond de pui (sau apa)
2 linguri de sos de stridii
piper alb, macinat
frunze de ceapa verde, taiate bucatele, pentru ornat
frunze de coriandru proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Puiul se prepara printr-o tehnica numita in engleza “velveting”, adica un fel de “catifelare”.
Se desface jumatate din amidon cu albusul de ou si jumatate din uleiul de susan. Fasiutele de pui se adauga la aceasta mixtura, se amesteca bine si se lasa sa stea circa 10-15 minute.

Se rehidrateaza ciupercile shiitake, circa 20 de minute, in apa fierbinte. Se storc bine si se taie fasiute subtiri, aruncand tulpinile lemnoase.

Se rehidrateaza taiteii in apa clocotita, timp de 3-4 minute. Se scurg, se spala cu apa rece, penrtru a stopa procesul de gatire, se scurg din nou, se transfera intr-un castron si se stropesc cu restul de ulei de susan, dupa care se amesteca. Acest lucru va impiedica lipirea taiteilor in cazul in care nu treceti direct la prajirea lor, imediat dupa racorire si scurgere.

Se incinge bine un wok si se adauga uleiul pentru prajit. Trebuie sa folositi circa 400-500 ml de ulei. Cand acesta se incinge bine, se adauga taiteii si se prajesc, amestecand continuu (cel mai bine ar fi sa folositi betisoare pentru gatit, din cele mai lungi), ca sa nu se lipeasca, timp de circa 5-6 minute, functie si de cat de bine au fost scursi de apa. Taiteii sunt prajiti corect atunci cand inceteaza sa mai sfaraie, semn ca au eliminat toata apa. Trebuie sa fie crocanti si foarte usor rumeniti.
Se scot cu o spumiera si se transfera pe prosoape de hartie.

In acelasi ulei (asta daca nu ati sfaramat taiteii, iar uleiul a ramas relativ vurat; daca nu, strecurat-l si eliminati reziduurile) se adauga carnea velvetata. Se prajeste la foc iute, amestecand foarte rapid si energic cu betisoarele, ca sa nu se lipeasca. Dupa circa 1 minut, se ia wok-ul de pe foc. fasiutele de pui trebuie sa fie albe la culoare. Se scot din ulei cu o spumiera si se transfera pe prosoape de hartie.

Se desface amidonul cu fond. Se arunca cea mai mare parte din ulei; se pastreaza doar o cantitate de 1-2 linguri. Se incinge bine si se adauga ceapa verde. Se amesteca 20 de secunde, apoi se adauga vin de orez, sos de soia, piper alb, sos de stridii si mixtura de amidon cu fond.
Se amesteca 2 minute.

Se adauga ardeii grasi, ciupercile shiitake, mugurii de fasole si carnea. Se amesteca si se gateste totul 1-2 minute, sau pana ce carnea este fierbinte.

Se servesc carnea, legumele si sosul asezate pe un pat de taitei crocanti. Se orneaza cu frunze de ceapa verde si coriandru. Unii adauga sos din belsug, dar, dupa gustul meu, preparatul nu trebuie sa aiba foarte mult sos, ci doar cat sa unga din belsug carnea si vegetalele. De asemenea, tot dupa parerea mea, trebuie sa va grabiti cu montarea si servitul preparatului, caci desi sosul este destul de gros, va inmuia taiteii si, zau, ar fi pacat. Contrastul de texturi este minunat.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pui chow mein in stil Hong Kong
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: