Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Termenul “chowder” provine probabil din limba franceza, unde “chaudière” denumeste un tip de oala folosit, in trecut, la prepararea supei si a tocanelor. Chowderul este o supa groasa, foarte satioasa, caracteristica bucatariei americane, pe baza de fructe de mare sau peste, adesea continand lapte.
Bucatarie: americana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatit: 40 min
Ingrediente:
200 g boabe de porumb, din cutie, bine scurse
600 ml lapte 3,5% grasime
1 lingura de unt
1 praz, feliat
50 g bacon, tocat
1/2 ardei gras rosu, tocat
1 tulpina de telina, tocata
1/2 cana cu orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
1 lingurita de faina
600 ml fond de pui, sau cat este nevoie
12 creveti proaspeti, decorticati
100 g midii
100 g inele de calmari
2 linguri de patrunjel, proaspat tocat
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
2-3 linguri de smantana
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze de patrunjel, pentru servit
Instructiuni:
Se pune jumatate din porumb intr-un blender, se adauga putin lapte si se proceseaza pana se obtine o pasta groasa.
Se topeste untul intr-o cratita si se caleste baconul la foc mediu timp de 1-2 minute, pana ce se rumeneste. Se micsoreaza flacara, se adauga prazul si se gateste pana ce se inmoaie; atentie, prazul nu trebuie sa se rumeneasca. Se adauga ardeiul si telina si se continua 3-4 minute, amestecand frecvent.
Se adauga orezul si se gateste 4-5 minute, amestecand ocazional. Se presara faina si se amesteca. Se continua 1 minut, apoi se adauga restul de lapte si fondul. Se da mixtura in clocot, apoi se face flacara mica, se adauga pasta de porumb si restul de boabe de porumb intregi. Se asezoneaza cu sare si piper. Se acopera cratita si se mijoteaza orezul 15 minute, sau pana ce este fraged, amestecand ocazional si adaugand fond, sau apa, daca mixtura se ingroasa prea repede, sau daca orezul incepe sa se lipeasca pe fundul vasului.
Se adauga midiile, calmarii si crevetii, se amesteca si se gatesc 3-4 minute. Se adauga patrunjel si smantana si se amesteca. Se potriveste supa de sare si piper si se serveste presarata cu fulgi de ardei iute si cu frunze de patrunjel.
No schema found.
Radu, am o rugaminte ! Sugereaza-mi un menu, mai festiv , sofisticat si delicios ( din retele de pe blog) pentru o cina mai pretentioasa pe care urmeaza sa o organizez ! Mesenii sunt oameni rafinati, plimbati si buni cunoscatori ,genul gourmet ! Ma gindesc la ceva din lumea pestelui si fructelor de mare, cochilii st.jaque dar si la vita&miel ! Nu vreau sa fac o combinatie ( aperitive & fel principal, care sa se potriveasca ca nuca-n perete ) !
Nu sunt nici genul „2 maini stingi „, adica ma pricep oarecum la bucatarie , dar mi-ar prinde bine ca retele sa fie relative rapide si astfel, sa mai am energia necesara sa zimbesc musafirilor !
Si inca ceva, nu este o masa cu buget de austeritate !!!
@Miriam: Multumesc ca ai apelat la mine, dar sunt pe fuga, calatoresc, accesul la Internet este intermitent si nici nu am timp sa fac cercetari. Incearca, te rog, sa te descurci singura.
reteta e americana . niciodata nu e prea mare portia … hehehe
eu spuneam cum se serveste de obicei in america chiar si astazi . si la ei de obicei supele nu se servesc cu paine dar in acest caz da .
@cristi-j: Asa este. Dar chiar cred ca la varianta aceasta nu este nevoie de paine. Cel putin eu nu am simtit-o. Mai curand am simtit nevoia unui pahar de vin alb. Cred ca m-am „deformat” de la filmarile cu WineRo. 🙂
prezenta orezului parca apropie si mai mult de o reteta asiatica si daca mai inlocuim laptele cu lapte de cocos ajungem acolo … hehehe
inca ceva , desi poate pentru romania nu e neaparat nevoie sa amintesc , chowder se serveste de obicei cu o paine serioasa (unul din blogurile din blogroll e foarte potrivit pentru asta) sau chiar in paine sau macar cu niste biscuiti sarati.
@cristi-j: Gandeste-te ca variantele traditionale de chowder contin si cartofi. Pentru pescari, care faceau o munca grea, combinatia de cartofi si paine le dadea caloriile necesare. Pentru un om obisnuit de astazi, de la oras, indiferent daca supa este cu cartofi sau orez, nu cred ca mai este nevoie si de paine. Ducem o viata sedentara si oricum mancam mai multe calorii decat ne este necesar. Poate doar daca este singura masa din acea zi. 🙂
am avut ocazia (demult) sa mananc chowder si am incercat chowder de scoici si chowder de porumb (care sunt de fapt si cam cele mai populare)
varietatea de chowder e aproape nelimitata , e un fel de mancare (ceva intre supa si tocana) in care se pune ce ai si se gateste totul impreuna (one-pot-meal , daca tot e americana …hahaha) . in mod traditional , cand veneau pescarii de la pescuit se punea in comun intr-un „chaudiere” ce avea fiecare , plus niste vegetale plus niste lapte si se fierbea o mancare satioasa care sa incalzeasca pe toata lumea.
totusi , un ingredient e foarte comun : cartoful (pe care tu l-ai inlocuit cu orezul)
ardeiul gras e mai rar folosit
cam surprinzatoare pentru mine prezenta chowder intr-un serial despre orez pentru ca orezul nu e prea des intalnit la aceasta mancare , clar nu e caracteristic .
si de obicei un chowder parca nu e atat de aratos … hahaha
farfuria e frumoasa si colorata ca o mancare sud-est asiatica (pentru mine … hehehe)
@cristi-j: Am pe blog peste 300 de retete cu orez. Am cam gatit tot ceea ce era clasic si la indemana, asa ca pentru a demonstra versatilitatea extraordinara a acestui ingredient trebuie sa gatesc si preparate mai neasteptate. Chowderul cu orez este unul dintre ele. Este extraordinar de gustos si de satios.
Ardeiul este mai rar folosit, ai dreptate, insa pe langa gust puncteaza foarte bine la culoare. 🙂
Vai ce pofta mi-ai facut! 🙂 Este o reteta noua si neasteptata pentru mine dar pare sa fie delicioasa. Multumesc.
@simina: Cu placere, sper s-o incerci candva. De preferinta repede, pana nu se incalzeste vremea, caci este o supa foarte satioasa si robusta.
Arata extraordinar! Reteta este simpla si plina de gust. Felicitari!
@memphis: Ma bucur ca iti place. Chiar este o reteta simpla si foarte gustoasa.
Are un aspect minunat!
@TeoBucatar: Nici gustul nu este deloc de lepadat. Cred ca este una dintre cele mai bune supe din ultimul timp.