Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Termenul “chowder” provine probabil din limba franceza, unde “chaudière” denumeste un tip de oala folosit, in trecut, la prepararea supei si a tocanelor. Chowderul este o supa groasa, foarte satioasa, caracteristica bucatariei americane, pe baza de fructe de mare sau peste, adesea continand lapte.


Bucatarie: americana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatit: 40 min

Ingrediente:
200 g boabe de porumb, din cutie, bine scurse
600 ml lapte 3,5% grasime
1 lingura de unt
1 praz, feliat
50 g bacon, tocat
1/2 ardei gras rosu, tocat
1 tulpina de telina, tocata
1/2 cana cu orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
1 lingurita de faina
600 ml fond de pui, sau cat este nevoie
12 creveti proaspeti, decorticati
100 g midii
100 g inele de calmari
2 linguri de patrunjel, proaspat tocat
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
2-3 linguri de smantana
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se pune jumatate din porumb intr-un blender, se adauga putin lapte si se proceseaza pana se obtine o pasta groasa.

Se topeste untul intr-o cratita si se caleste baconul la foc mediu timp de 1-2 minute, pana ce se rumeneste. Se micsoreaza flacara, se adauga prazul si se gateste pana ce se inmoaie; atentie, prazul nu trebuie sa se rumeneasca. Se adauga ardeiul si telina si se continua 3-4 minute, amestecand frecvent.

Se adauga orezul si se gateste 4-5 minute, amestecand ocazional. Se presara faina si se amesteca. Se continua 1 minut, apoi se adauga restul de lapte si fondul. Se da mixtura in clocot, apoi se face flacara mica, se adauga pasta de porumb si restul de boabe de porumb intregi. Se asezoneaza cu sare si piper. Se acopera cratita si se mijoteaza orezul 15 minute, sau pana ce este fraged, amestecand ocazional si adaugand fond, sau apa, daca mixtura se ingroasa prea repede, sau daca orezul incepe sa se lipeasca pe fundul vasului.

Se adauga midiile, calmarii si crevetii, se amesteca si se gatesc 3-4 minute. Se adauga patrunjel si smantana si se amesteca. Se potriveste supa de sare si piper si se serveste presarata cu fulgi de ardei iute si cu frunze de patrunjel.