Churros este un preparat pe baza de aluat oparit, tras prin pos si prajit in ulei. Se pot prepara churros ca desert, sau gustare, acompaniate de sosurile potrivite respectivei posturi.
Churros cu sos de ciocolata este un desert traditional mexican, dar este intalnit si in Spania, Filipine, Portugalia, Brazilia, Columbia, Venezuela, Argentina Peru, Cuba, Uruguay etc.
Churros cu sos de ciocolata
Am ales o varianta cu un aluat ceva mai sofisticat si mai complex decat variantele traditionale.

Bucatarie: mexicana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
pentru churros
1/2 cana cu faina
4 ous
75 g unt
2 lingurite de zahar
1 1/2 lingurita de scortisoara, macinata
30 g zahar pudra
200 ml apa
1/4 lingurita de sare
ulei pentru prajit
fructe de physalis, pentru garnisit (optional)

pentru sosul de ciocolata
100 g ciocolata neagra, tocata
1 cana cu frisca lichida

Instructiuni
:
Pentru churros se combina scortisoara cu zaharul pudra intr-un castron.

Intr-o craticioara, la foc mic-mediu, se amesteca apa clocotita cu zahar, unt si sare. Se da amestecul in clocot, apoi se ia de pe foc. Se adauga faina in ploaie si se amesteca pana ce formeaza o bila de aluat. Se incorporeaza in aluat ouale, unul cate unul.

Se transfera aluatul intr-un pos, dotat cu un varf in forma de stea. Se incinge uleiul pentru prajit intr-o oala, ca sa formeze un strat de circa 7-8 cm grosime. Se “stoarce” posul, astfel ca aluatul sa iasa prin varful stea. Se taie cu o foarfeca bucatile de aluat, la dimensiuni de 7-8 cm, si se lasa sa cada in uleiul incins. Aveti grija sa nu va stropiti.
Se prajesc cate 5-6 bucati o data, amestecandu-le usor cu o spumiera, ca sa se rumeneasca uniform si sa fie gatite.

Se scot churrosii din ulei si se lasa la scurs pe prosoape de hartie. Dupa ce s-au racit, se transfera in castronul unde se afla mixtura de scortisoara si zahar pudra. Se pudreaza uniform cu amestecul aromat.

Cat timp se scurg de ulei churrosii, se prepara sosul de ciocolata. Se pune pe foc o craticioara si se adauga frisca lichida. Se lasa pana ce se infierbanta bine. In acest timp se transfera ciocolata tocata intr-un castron termorezistent. Se toarna peste ea frisca fierbinte, se lasa sa stea circa 1 minut, apoi se amesteca.
Se servesc churrosii cu sosul cald de ciocolata.

Nota:
Sosul de ciocolata se va intari atunci cand incepe sa se raceasca, de aceea este necesar sa-l serviti un pic caldut, cand are consistenta unui lichid gros, care napeaza bine churrosii.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Churros cu sos de ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)